FC Nitra oslavuje 115 rokov. Pod Zobor prídu legendy Sparty Praha

FC Nitra oslavuje 115 rokov.
FC Nitra oslavuje 115 rokov. (Autor: Marián Bazala)
Ivan Mriška|11. jún 2024 o 12:00

Slávny klub čaká futbalový sviatok.

NITRA. FC Nitra oslavuje 115. výročie od svojho vzniku. Funkcionári pripravujú oslavy, ktorých súčasťou bude exhibičný zápas bývalých hráčov Nitry a slávnej Sparty Praha.

Pamätníci tak budú môcť zaspomínať napríklad na sezónu 1961/62, v ktorej bola Nitra najlepším slovenským klubom vo federálnej lige. Za Duklou Praha obsadila druhé miesto.

Na štadióne Pod Zoborom sa hrá 12. júna od 17:00 h, za slávny český klub nastúpia mená ako Jan Koller, Jiří Novotný či Jaromír Blažek.

Za Nitru to budú napríklad Tomáš Kóňa, Miloš Šimončič či Ivan Hodúr.

„Bude to veľký futbalový sviatok, na ktorých všetkých srdečne pozývam. Verím, že to bude oslava, po ktorej sa veci otočia správnym smerom. A začne svitať nitrianskemu futbalu na lepšie časy,“ uviedol šéf FC Nitra Milan Lenčéš s tým, že lístky sa budú dať zakúpiť aj priamo na štadióne.

Na predzápas nastúpia kategórie U12 medzi Nitrou a pražským celkom.

„Milí futbaloví fanúšikovia, príďte povzbudiť futbalistov FC Nitra proti skvelým futbalistom českej a československej ligy. Bude to futbalová lahôdka,“ pozýva bývalý hráč FC Nitra Peter Oremus.

FC Nitra patrí medzi najtradičnejšie a najslávnejšie slovenské kluby. Dlhé roky pôsobila vo federálnej lige a neskôr v najvyššej slovenskej súťaži. Zahrala si v Pohári UEFA či Intertoto.

Pre finančné problémy však padla do nižších súťaží a aktuálne nemá tím mužov. Za FC hrávajú len mládežnícke kategórie.

„Mrzí ma, čo sa deje. Nie sme však jediný klub na Slovensku, ktorý tak dopadol.

Nie je však hanbou padnúť na kolená, hanbou je nezdvihnúť sa a nepokračovať ďalej,“ tvrdí Lenčéš.

FC Nitra sa v roku 2005 stal prvým klubom na Slovensku, ktorý mal svoju akadémiu.

„Z FC Nitra vzišlo obrovské množstvo reprezentantov. Sme liaheň talentov, preto by bola obrovská škoda, keby sme klub nezachránili. Urobíme preto všetko,“ vyhlásil.

Klub spod Zobora má bohatú históriu, v sezóne 1981/1982 skončil na štvrtom mieste federálnej ligy. V roku 1991 sa stal prvým profesionálnym klubom v Československu.

„Mojím cieľom je vrátiť Nitru na méty z minulosti. V dnešnej dobe to však nie je jednoduché, pretože peniaze pre šport sa na Slovensku zháňajú veľmi ťažko.

Robíme však maximum, aby do FC Nitra vstúpil veľký investor, ktorý by priniesol obnos peňazí, s ktorým by sme to dokázali,“ prezradil Lenčéš.

FC Nitra aktuálne hľadá investora na Slovensku a v okolí, ktorý by ich finančné náklady pokryl

„Zatiaľ prebiehajú rokovania s viacerými subjektami, no s nikým sme sa oficiálne nedohodli. Ak sa hovorí, kým nie je dohodnuté všetko, nie je dohodnuté nič,“ uzavrel šéf FC Nitra Milan Lenčéš.

Zostavy Zápasu snov

FC Nitra: Mucha, P. Kostoláni, Senecký, Špánik, Kotula, Šimončič, Kóňa, Kanas, Oremus, Hodúr, Machovec, Bochnovič, Ondrovič, M. Kostoláni, Olvecký, Jež, Rebra, Galo, Šrámek, Bakoš, Štajer, Bédi, Prepelica

Sparta Praha: Blažek, Koller, Vidlička, Voříšek, Siegl, Frýdek, Jarošík, Hartig, Kučera, Baránek, Lokvenc, Zelenka, Labant, Michalík, Novotný

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»FC Nitra oslavuje 115 rokov. Pod Zobor prídu legendy Sparty Praha