Pôsobil v Ázii, osudným sa mu stal Liptov. Hovorí aj o odlive talentov z východu

Peter Tomko (vpravo) momentálne pôsobí ako asistent trénera v A-mužstve Ružomberka.
Peter Tomko (vpravo) momentálne pôsobí ako asistent trénera v A-mužstve Ružomberka. (Autor: TASR)
Jakub Bobovič|31. dec 2021 o 13:15

Ružomberok má v kádri ofenzívnych hráčov s obrovským potenciálom.

Na Slovensku si v rámci prvých dvoch najvyšších súťaží zahral v Trebišove, Ružomberku, Prešove a Liptovskom Mikuláši.

V januári 2010 prestúpil Peter Tomko (37) z Liptova do singapurského Geylangu International, aby si vyskúšal legionárske pôsobenie v ďalekej Ázii.

V krajine známej luxusom, ale i prísnymi pravidlami, strávil trebišovský rodák jednu sezónu.

S dvanástimi gólmi sa stal najlepším strelcom svojho mužstva a zároveň piatym najlepším strelcom singapurskej Premier League.

Po návrate na Slovensko sa vrátil na Liptov, ktorý sa mu stal osudným. Hráčsku kariéru ukončil v pomerne mladom veku v Liptovskej Štiavnici.

Dnes pôsobí ako asistent Petra Struhára pri A-mužstve MFK Ružomberok.

Pred nástupom k prvému mužstvu zastával v klube aj pozíciu mládežníckeho trénera a tiež športového riaditeľa mládeže.

Debut si odkrútil proti Dunajskej Strede

Práve od mládeže sa pred touto sezónou Tomko presunul k prvému mužstvu. Okrem pozície asistenta si v poslednom kole pred zimnou prestávkou vyskúšal aj pozíciu hlavného trénera.

Dôvodom bol pozitívny test na koronavírus u hlavného kormidelníka Petra Struhára.

„Pocity som mal ako pred každým zápasom. Počas týždňa sme museli reagovať na vzniknutú situáciu. Tak, aby hráči mali úplný komfort, čo sa týka prípravy na zápas. V samotnom zápase sme si to už iba užívali,” vraví o svojej trénerskej premiére v A-mužstve Tomko.

Bezgólová remíza na Žitnom ostrove bola podľa neho spravodlivým vyústením diania na ihrisku.

Jesennú časť, v rámci ktorej si zabezpečili účasť v nadstavbovej skupine o titul, hodnotia v Ružomberku pozitívne.

„Určite áno, aj keď začiatok sezóny nebol z našej strany výsledkovo optimálny. Všetci sme cítili, že máme na viac, ale niečo tomu chýbalo. Zlom nastal po domácom zápase so Slovanom,” pokračuje Tomko.

„Aj napriek čiastočnému úspechu však nemôžeme prešľapovať na mieste. Na začiatku prípravy si stanovíme nové ciele a poctivou prácou budeme kráčať smerom k ich dosiahnutiu,” dodáva.

V príprave aj proti druhému tímu ruskej ligy

Začiatok prípravy majú Ružomberčania naplánovaný na 7. januára. V pláne majú odohrať osem prípravných stretnutí.

Vrcholom bude bezpochyby sústredenie v Turecku a stretnutie proti aktuálne druhému mužstvu ruskej ligy - Dynamu Moskva.

„Od prvého dňa sa budeme chcieť dobre pripraviť. Čakajú nás nové výzvy. Jeseň nebola z našej strany o veľkých výhláseniach, ale o pokore a tvrdej práci. Chceme pokračovať v nastolenom trende. Na zápas s Dynamom sa všetci tešíme. Budeme si môcť zmerať sily s kvalitným európskym protivníkom. Sme v očakávaní, ako to dopadne.”

Tréneri vraj majú prísľub od vedenia, že počas zimy nedôjde k veľkým zmenám v hráčskom kádri.

„Na druhej strane, ak príde pre klub i hráča dobrá ponuka a prestupom sa zároveň bude môcť určitým smerom posunúť, budeme radi a určite to každému doprajeme,” podotkol.

Minimálne zmeny v spojení s kvalitnou prípravou a sústredením by mohli pre Ružomberok predznamenať kvalitnú jarnú časť.

V rámci nej bude trénerská dvojica Struhár - Tomko spolu so svojimi zverencami v hre aj v Slovenskom pohári, kde Liptáci vyzvú Slovan Bratislava.

Dohliada na útočníkov

Rodák z dolného Zemplína má v Ružomberku na starosti tréningový proces a rozbor zápasov. Ako bývalý útočník sa vo väčšej miere zameriava aj na ofenzívne činnosti mužstva.

Spoluprácu s rovesníkom a bývalým obrancom Petrom Struhárom si pochvaľuje.

„Myslím si, že nám to spolu funguje na veľmi dobrej úrovni. Obaja sme trochu odlišné typy, ale v konečnom dôsledku to vnímame pozitívne. Nie je len o nás dvoch, k dispozícii máme aj výborný realizačný tím, čo tiež pridáva na veľkej pohode v kabíne.“

Bývalý útočník a dnes tréner mal možnosť v Ružomberku ešte ako hráč stretnúť viacerých kanonierov. Medzi inými Jendriška, Števka, Nezmara či Ráka.

Tomáš Bobček v hlavičkovom súboji s Martinom Škrtelom.
Tomáš Bobček v hlavičkovom súboji s Martinom Škrtelom. (Autor: TASR)

„Verím, že sa nám podarí vychovať ich následovníkov. Máme v mužstve ofenzívnych hráčov, ktorí ukazujú obrovský potenciál. Na tomto leveli už musia hráči dbať na každý detail. Verím najmä Tomášovi Bobčekovi, ktorý síce bol dlho zranený, ale myslím si, že sa môže presadiť nielen na Slovensku, ale i za hranicami,” hovorí Tomko o bývalom mládežníckom reprezentantovi, ktorý má s Ružomberok uzatvorený dlhodobý kontrakt.

Východniari prinášajú charakter

Paluba, Sedlák, Zošák, Žofčák, Sapara, Urban a Božok. Pod doposiaľ poslednou a jedinou majstrovskou sezónou MFK Ružomberok sú výrazne podpísaní aj hráči z východného Slovenska.

Východniarov má klub z Liptova na súpiske aj aktuálne.

To, čo môže kluby zo stredného a západného Slovenska tešiť, futbalovým fanúšikom na východe trhá žily. Čo i len trochu lepší hráč má po dobrej sezóne ihneď zajačie úmysly.

Veľa hráčov opúšťa svoje materské kluby ešte v žiackom či dorasteneckom veku, čo však má svoje objektívne príčiny. Východ aktuálne postráda klub s výraznými ambíciami.

„Hráči z východu vedia do mužstva priniesť niečo, čo sa už vytráca - dobrý charakter. Sú skromní a pracovití. Náš klub nie je veľký, prevláda tu rodinné prostredie, čo im tiež vyhovuje pri adaptácii a následnom posune,” premýšľa nahlas Tomko.

„Myslím si tiež, že máme k dispozícii celkom slušné podmienky, aj keď stále je čo zlepšovať," tvrdí.

„Možnosti klubov na východe sú limitované, hlavne finančne. Ľuďom, ktorí v týchto podmienkach pracujú a ktorých poznám, patrí za ich nasadenie a prácu uznanie,” vyhlásil.

Na Singapur nedá dopustiť

Bývalý útočník, ktorého hráčska kariéra bola prerušovaná viacerými zraneniami, pre ktoré musel predčasne skončiť, najradšej spomína na svoje pôsobenie v ázijskom Singapure.

„Bolo to asi najkrajšie obdobie v mojej hráčskej kariére. Pár vetami sa to ani nedá opísať. Mal som možnosť žiť v jednom z najkrajších miest na svete.”

V sezóne 2009/2010 sa v klube stretol aj s ďalšími Slovákmi, obrancom Rastislavom Beličákom a stredopoliarom Miroslavom Latiakom.

„Čo sa týka futbalu, všetko fungovalo na profesionálnej úrovni. Okrem domácej súťaže som si zahral aj Ázijský pohár, ktorý je obdobou Európskej ligy u nás,” spomína.

„Aj vďaka tejto príležitosti som mal možnosť navštíviť viaceré krásne miestá, spomeniem Hongkong, Bangkok, Hočiminovo Mesto či Da Nang,” pokračuje Tomko, ktorý na Singapur nedá dopustiť ani s odstupom času.

A aký má názor na tému ázijských špecialít a celkovo ázijskej kuchyne?

„Priznám sa, chvíľu mi trvalo, kým som sa niečo špeciálne rozhodol ochutnať. Je to trochu iné v porovnaní s tým, na čo sme zvyknutí v ázijských reštauráciách na Slovensku. Samotný Singapur je rozdelený do viacerých štvrtí - čínsku, malajzijskú či indonézskú, kde sa dajú ochutnať aj miestne tradičné jedlá. Za všetky spomeniem jedno, polievku Laksa, ktorá je ozaj chutná,” prezradil.

„Celkovo sme si z môjho pôsobenia v Singapure odniesli spolu s rodinou množstvo spomienok,” dodal Tomko.

Peter Tomko

Asistent trénera MFK Ružomberok


●      narodil sa 1. mája 1984 v Trebišove

●      má 37 rokov

●      hrával na pozícii útočníka

●      na Slovensku pôsobil v Trebišove, Ružomberku, Prešove, Liptovskom Mikuláši a Liptovskej Štiavnici

●      legionársky angažmán si vyskúšal v českej Sparte Krč a singapurskom Geylangu International

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Pôsobil v Ázii, osudným sa mu stal Liptov. Hovorí aj o odlive talentov z východu