DAC v doraste vládne Slovensku. Černák sa rád priučí aj od trénera z Premier League

Tréner Dunajskej Stredy U19 Peter Černák.
Tréner Dunajskej Stredy U19 Peter Černák. (Autor: akademia.dac1904.sk)
Michal Šášky|16. dec 2023 o 17:30

Tréner vyzdvihol úspech Žiliny v Lige majstrov, myslí na historický počin Trenčína?

Aj keď A-tím Dunajskej Stredy neprežíva ideálnu jeseň, jedna vec môže klub právom tešiť. Na mládežníckej úrovni žne úspechy.

Kategória U19 je tretia, U17 štvrtá a U16 dokonca vedie ligu. Keď výsledky v tabuľkách spriemerujeme, dorast DAC je najlepší na Slovensku.

Tromfol aj Slovan, aj Žilinu hrajúcu mládežnícku Ligu majstrov, ale aj Trenčín, ktorý predminulú sezónu vyhral úplne všetky dorastenecké kategórie.

Aby sa však najväčšie talenty devätnástky objavili aj v Niké lige, musia predtým zvládnuť dôležitý krok. 

Porozprávali sme sa o tom s koučom devätnástky PETROM ČERNÁKOM, bývalým prvoligovým trénerom Žiliny.

Čo sa v rozhovore dozviete:

  • Láka Dunajskú Stredu napodobniť historický úspech Trenčína?
  • Dotkli sa mladíkov trénerské zmeny na seniorskej úrovni?
  • Ako vníma úspech mládežníkov Žiliny v Lige majstrov?
  • Ktorý z mladíkov má najbližšie k A-tímu DAC?
  • Teší sa na trénerského kolegu z Premier League?

Jesenná časť súťaže sa zavŕšila začiatkom decembra. Ako teraz vyzerá denný program pri mládeži?

Záverečné dva týždne sme venovali vnútroklubovému testovaniu, doliečovaniu prípadných zranení, ale mali sme aj veľkú vianočnú klubovú akciu s pekným kultúrnym programom. Teraz majú chalani voľno a potom musia plniť individuálne plány od kondičných trénerov, aby sme od 9. januára naplno odštartovali nachystanú prípravu.

Vaša devätnástka je po jeseni na 3. mieste so štvorbodovým mankom na Slovan a päťbodovým na Trenčín. Panuje spokojnosť s umiestnením?

Sme spokojní. Nielen s umiestnením, ale aj s výkonmi, respektíve s výsledkami. Samozrejme, vždy sa dá vyťažiť viac, ale musíme byť aj vďační, pretože šport je nevyspytateľný. Pre nás je dôležitý najmä fakt, že výkonnosť hráčov išla hore. Našou úlohou je pripravovať ich na mužský futbal, a to sa nám podarilo.

Treba preto poďakovať aj vedeniu klubu, aké podmienky nám vytvorili a verím, že našou robotou a výsledkami im to vraciame.

V úvodných piatich kolách ste vyhrali len raz, za prvé tri ste získali iba bod. Podarilo sa vám následne preniesť na hráčov, čo ste chceli?

Myslím si, že áno. Aj keď niektoré zápasy nám ukázali, na čom treba popracovať, že musíme byť rýchlejší, ale dokázali sme byť čoraz dominantnejší. Som rád, že chalani si osvojili naše myšlienky. A napriek zlému začiatku súťaže nám následne 10-zápasová séria bez prehry dala za pravdu, že tento spôsob hry nám sedí.

Aké sú celosezónne ciele vašej devätnástky?

Prvoradý je rozvoj hráčov. Dostať ich na vyšší level, pracovať na ich individuálnych zručnostiach, pohybových či silových schopnostiach. V tomto smere sme sa posunuli, sme na dobrej ceste. 

Ale dôležité sú, aj keď nie rovnako, aj výsledky. Samozrejme, chalani a aj my sme ich mali v hlave, lebo všetci chceme byť úspešní a chceme sa posúvať k vyšším métam. Devätnástka musí hrať pod nejakým výsledkovým tlakom a myslím si, že ho chalani zvládali.

Tréner Peter Černák.
Tréner Peter Černák. (Autor: akademia.dac1904.sk)

Dunajská Streda má za sebou dobrú jeseň vo všetkých dorasteneckých kategóriách. Zhodnotili ste si ju v klube?

Ja môžem hovoriť iba za nás a určite môžeme byť za úsek mládeže spokojní. Odkedy sme si nastavili určité pravidlá a filozofiu, tak sa posúvame neustále vyššie. Iste, sme si vedomí, že vždy je priestor na zlepšovanie, a preto veríme, že to napredovanie bude aj pokračovať.

Pred rokom a pol sa Trenčínu podaril husársky kúsok, keď ako prvý na Slovensku vyhral všetky dorastenecké kategórie. Teraz k tomu máte nakročené najviac vy. Nehovorí sa v Dunajskej Strede o tom, že by ste sa tento úspech pokúsili napodobniť?

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»DAC v doraste vládne Slovensku. Černák sa rád priučí aj od trénera z Premier League