Povedali si dosť. Na druhú ligu nemáme peniaze, hovorí šéf Bardejova

Bardejovčania chcú od novej sezóny raziť inú filozofiu.
Bardejovčania chcú od novej sezóny raziť inú filozofiu. (Autor: Peter Cingel)
Daniel Dedina|11. júl 2022 o 07:30

Zahraničný investor už v klube nepokračuje.

Na obleku sa mu vynímal klubový šál. Napriek povinnostiam si oslavu storočnice futbalu v meste vychutnával. Boli to oveľa príjemnejšie pocity než tie, ktoré prežíval počas uplynulej sezóny.

Bardejov po desiatich rokoch opustil druhú ligu. Nie je to jediná zmena. Po období vsádzania na legionárov avizuje klub inú filozofiu.

„Máme z čoho vyberať, Bardejov má dostatok odchovancov. Základom bude dať dokopy dobrú partiu,“ tvrdí prezident Partizána Bardejov STANISLAV SOROKA. 

Bardejovský futbal mal sto rokov už vo februári, dvojdňové oslavy si nechal na leto. Aké boli?

Už v piatok sme boli prekvapení, koľko ľudí prišlo. Trocha popršalo, ale potom sa počasie umúdrilo a na štadióne bolo opäť plno ľudí. To ma úprimne teší. Taký sviatok sa patrí osláviť a mne ako prezidentovi klubu pripadla úloha urobiť to dôstojne.

Ťažko sa mi hľadajú slová na exhibičný zápas, ktorý sme tu mali. Bolo to asi jedno z najlepších rozhodnutí, ktoré som doteraz urobil. Na veľké hráčske osobnosti Bardejova a Bohemiansu Praha, pod vedením Jozefa Bubenka, respektíve Karola Dobiaša a Antonína Panenku boli zvedavé plné tribúny. Nadšené davy im prišli zatlieskať a poďakovať.

Ocenili sme mnoho zanietencov, ktorí sa zaslúžili o to, že futbal v Bardejove existuje. Niektorých ešte plánujeme oceniť počas zápasov v sezóne. Mali sme aj vystúpenia rôznych umelcov, pretože sme nechceli, aby to bolo len o futbale. Náš zámer bol, aby si ľudia v tejto hektickej dobe aj trocha oddýchli, odreagovali sa a každý si našiel svoj žáner.

Súčasťou osláv malo byť otvorenie ihriska s umelou trávou. To sa nekonalo, hracia plocha ešte hotová nie je.

Je to tak. Človek mieni, pánboh mení. Dodávky tovarov v dnešnej dobe meškajú, ale v priebehu dvoch-troch týždňov by mohla byť umelá tráva hotová. Keď sa tak stane, v areáli budeme mať tri plnohodnotné ihriská. 

Prezident Partizána Bardejov Stanislav Soroka (tretí sprava).
Prezident Partizána Bardejov Stanislav Soroka (tretí sprava). (Autor: Peter Cingel)

Bardejovský futbal nemá za sebou vydarené obdobie. Prebolelo už vypadnutie z druhej ligy?

Mrzí to mňa i všetkých vo vedení klubu. Druhú ligu sme chceli uchovať. Minulý rok to bolo na úkor Nitry a tentoraz by to bolo podobné. Povedal som: už nie, dosť. Treba si úprimne priznať, nemáme financie na to, aby sme hrali druhú ligu. Potom nastáva situácia, že tu hrajú takí hráči, akí hrajú. Nechcem sa už k tomu vracať, aby som sa niekoho nedotkol.

Nedarilo sa nám, a tak sme urobili krok späť. To však neznamená, že nemôžeme v budúcnosti spraviť dva kroky vpred. Som presvedčený, že do Bardejova patrí druhá liga. Sme v tretej a urobíme všetko pre to, aby sme postúpili späť. Potrebujeme však zabezpečenie. Materiálno-technické máme, ale bez peňazí sa fungovať nedá. Môžeme pritom byť srdciari, akí len chceme.

Aká bude vízia klubu v tretej lige? Plánujete vsadiť na odchovancov a hráčov, ktorí v Partizáne vyrástli?

Presne tak. Myslím si, že máme z čoho vyberať, pretože Bardejov má dostatok odchovancov, ktorí hrávajú v iných súťažiach, či už vyšších alebo nižších. Roztrúsení sú po celom Slovensku. Základom bude dať dokopy dobrú partiu a povedať si, kam to chceme dotiahnuť.

Nad účinkovaním v tretej lige vôbec nelámem palicu. Cieľom je skonsolidovať káder, hrať dobrý futbal a ukázať tímovú bojovnosť. Tak ako hráči a tréneri, aj my funkcionári máme svoju úlohu. Ak sa jej všetci zhostíme, myslím si, že to môžeme dotiahnuť späť do druhej ligy.

V závere roka 2020 vstúpil do bardejovského futbalu zahraničný investor. Pokračuje v ňom naďalej?

Už nie. Počas pandémie sa situácia vo svete zmenila, platí to aj o futbalových kluboch. Beriem to racionálne a nejako to neprežívam. Bývalý partner nám pomohol finančne, boli sme na sústredení v Turecku. Nemôžem povedať pol slova.

Sme naďalej v spojení, ale ospravedlnil sa z dôvodu výpadku finančných príjmov. Ďalej som to neskúmal. Ak si niekto myslí, že na druhej lige sa dá zarobiť, tak je na veľkom omyle. Naopak, treba vedieť peniaze zohnať, lebo nikto v nej zadarmo hrať nebude. Som jediný majiteľ klubu a nie je ľahké ho ťahať.

Mužstvo by mali posilniť hráči ako Pyda, Berecký, Stachura, či Slavomír Kica. Čo môžete povedať k zmenám v kádri?

Trénerom A-mužstva sa stal Rastislav Kica, jeho asistentom je Ľubomír Čekan. Druhého asistenta si vyberie hlavný tréner. Oni formujú hráčsky káder a oslovujú hráčov. Tých, ktorých si zatiaľ vybrali, sme schválili. Dúfam, že budeme mať tím, ktorý bude hrať pekný futbal a priláka na tribúny divákov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Povedali si dosť. Na druhú ligu nemáme peniaze, hovorí šéf Bardejova