Majstri Európy bavili Bardejov. Panenku vyradil dloubák, Dobiaš zvýšil hlas

Aktéri exhibičného zápasu pri príležitosti osláv stého výročia futbalu v Bardejove.
Aktéri exhibičného zápasu pri príležitosti osláv stého výročia futbalu v Bardejove. (Autor: Peter Cingel)
Daniel Dedina|10. júl 2022 o 14:35 (aktualizované 10. júl 2022 o 15:14)

Bola to exotika, vravel autor legendárnej jedenástky.

BARDEJOV. „Som mladší, musím mu chodiť po pivo,“ pobavil legendárny Antonín Panenka svojou hláškou divákov na bardejovskom štadióne.

Reagoval tým na otázku moderátora exhibičného stretnutia, ktorou zisťoval vek Karola Dobiaša. Kým Panenka má 73 rokov, Dobiaš o rok viac.

Obaja majstri Európy 1976 z Belehradu boli ústrednými postavami víkendových osláv storočnice bardejovského futbalu.

Na Hornom Šariši venovali organizátori tejto udalosti náležitú pozornosť. Vzácne jubileum si uctili pestrým dvojdňovým programom.

Panenka: Asi moja premiéra

„Myslel som si, že som tu bol v čase, kedy Bohemka hrala v druhej celoštátnej lige s Bardejovom. Rozprával som sa však s jedným tunajším brankárom a ten mi tvrdil, že sme sa stretli len v zápase v Prahe. Takže dnes je to asi moja premiéra,“ hovoril Panenka.

„Ja som tu bol s Trnavou, asi v sedemdesiatom druhom alebo treťom. Je to už veľa rokov. Bardejov sa odvtedy zmenil, je krajší,“ poznamenal Dobiaš.

Na východe Slovenska vzbudili legendárni futbalisti pozornosť. Rozdali množstvo podpisov, odfotiť sa s nimi chceli veľkí i malí. Dobiaš nezaprel v sebe šoumena.

Malých futbalistov vyzýval k žonglovaniu s loptou v sede a svojim umením mnohých stále strčil do vrecka. Niekdajší päťnásobný majster Československa so Spartakom Trnava vybehol na trávnik v Bardejove aj v rámci najväčšieho ťaháku celého programu.

Išlo o zápas internacionálov Československa pod hlavičkou Bohemiansu Praha proti legendám bardejovského futbalu.

Legendárne duo Karol Dobiaš (vľavo) - Antonín Panenka v Bardejove.
Legendárne duo Karol Dobiaš (vľavo) - Antonín Panenka v Bardejove. (Autor: Peter Cingel)

To, ako Dobiaš hlasito usmerňoval svojich spoluhráčov, bolo počuť až na tribúnu.

„Musia ma poslúchať, nemôžu si hrať, čo sa im zachce. V Prahe je veľa tímov, nemohli sme dotiahnuť všetkých hráčov, ktorých sme chceli. Mal prísť aj Tomáš Řepka, ale presunulo sa mu natáčanie,“ vysvetľoval Dobiaš.

Bardejov - Československo 3:3 (2:2), v jedenástkovom rozstrele 2:5

Hralo sa 2x30 minút

Bardejov: Hvozda - Futej, Chrenko, Krochta, Daňko, Želinský, J. Lukáč, Prúčny, Tyč, Onderišin, Jacko, Kica, Kováč, Barna, Čobej, Šuchančok, Palša, Šott, Čikoš-Pavličko. Tréneri Jozef Bubenko a Gabriel Bocko.

Československo: Šimon - Dobiáš, Jeslínek, Prokeš, Smola, Koukal, Slunéčko, Mojžiš, Škoda, Hložek, Mráz, Němec, Knížek. Tréner Antonín Panenka.

Zvykne sa dohodnúť s brankárom

Exhibičný duel sa skončil zmierlivo - remízou 3:3. V penaltovom rozstrele boli úspešnejší internacionáli Československa. Za rozhodnutého stavu 4:2 premenil v piatej sérii svoj pokus aj Karol Dobiaš. Panenka sledoval zápas len z lavičky.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Majstri Európy bavili Bardejov. Panenku vyradil dloubák, Dobiaš zvýšil hlas