Nový investor, sústredenie v Turecku. Svitá Bardejovu na lepšie časy?

Reyhan Güler (vľavo) a Stanislav Soroka.
Reyhan Güler (vľavo) a Stanislav Soroka. (Autor: Peter Cingel)
Daniel Dedina|20. jan 2021 o 20:00

Do kádra druholigistu pribudli ďalší legionári.

BARDEJOV. V deväťdesiatych rokoch dvadsiateho storočia hrával Bardejov najvyššiu slovenskú súťaž. Potom futbal v meste upadol, ale pred vyše desaťročím začal písať novú úspešnú kapitolu.

Eufória sa stupňovala postupom do druhej ligy v roku 2012 a jej vrchol nastal v sezóne 2013/14. Bardejovčania vtedy skončili na druhom mieste. Hneď za Podbrezovou, ktorá postúpila do Fortuna ligy.

Aj v ďalších troch sezónach patrilo mužstvo z Horného Šariša k druholigovému nadpriemeru (6., 5. a 8. miesto), ale potom prišiel pád. Boj o popredné priečky vystriedali záchranárske starosti.

Klub sa boril s veľkými finančnými problémami, hráčom meškali výplaty. Káder na sezónu 2020/21 poskladal tesne pred jej začiatkom.

„Posledných päť rokov sme len prežívali a trápili sa s financiami,“ vraví prezident Partizána Bardejov Stanislav Soroka. Verí, že situácia by sa mohla obrátiť k lepšiemu.

Futbalistom Bardejova jesenná časť druhej ligy príliš nevyšla.
Futbalistom Bardejova jesenná časť druhej ligy príliš nevyšla. (Autor: Peter Cingel)

V závere uplynulého roka vstúpil do klubu nový investor. O koho ide?

Je ním Turek Reyhan Güler, ktorý 35 rokov pôsobí vo Švajčiarsku. Dohodli sme sa na tom, že bude 50-percentným spolumajiteľom klubu. Spoluprácu sme začali od nového roka, ten predchádzajúci ešte doťahujeme sami. Stretnúť by sme sa mali na sústredení v Turecku, pretože momentálne sem pricestovať nemôže.

Ako máte podelené kompetencie?

Naďalej zostávam predsedom predstavenstva i prezidentom klubu. Doposiaľ som bol jediným akcionárom, teraz sme dvaja. Ideme do toho spoločne, spolu aj tvoríme mužstvo. Nie je to len o mužskom futbale, ale aj o mládeži a ženách, ktoré momentálne máme, dovolím si povedať, najlepšie na Slovensku.

S akými cieľmi prichádza do Bardejova nový investor?

V tejto chvíli ťažko povedať. Aj kvôli Covidu-19, ktorý neskutočne zamával športom na celom svete. Nejaké vízie sú, ale teraz sa musíme sústrediť na to, aby sme sa udržali v druhej lige. V lete si môžeme povedať, ako ďalej.

Stále hovorím, že umiestnenie v prvej šestke je pre Bardejov veľmi zaujímavé. Klub bude mať v roku 2022 sté výročie, pričom v minulosti sa ním premlelo viacero výborných futbalistov. Dobré výsledky zaznamenal aj na medzinárodnej úrovni.

V priebehu jesennej časti prebiehajúcej sezóny posilnili mužstvo traja hráči z Holandska. Aké zmeny v ňom nastali od začiatku zimnej prípravy?

Pribudli ďalší dvaja legionári - Brazílčan Pacheco a Holanďan Ronaldo Lima. V tejto chvíli by to mal byť strop. Otvorená je ešte možnosť angažovania mladých slovenských futbalistov, keďže v zápasoch druhej ligy musí nastúpiť minimálne jeden hráč vo veku do 21 rokov. Zopár šikovných máme, ale od leta už nebudú spĺňať vekovú podmienku.

Nad skúsenou posilou zo Slovenska neuvažujete?

Sezóna je rozbehnutá a je ťažké nájsť hráča, ktorý by teraz skončil v dobrom klube a prišiel k nám. Preto sme si museli pomôcť zahraničím. Zimná príprava navyše nie je tak dlhá, ako sme boli zvyknutí. Súťaž začína o mesiac skôr.

Ktorí hráči už v Bardejove pokračovať nebudú?

Skončili Serečin a Keresteš. Možno sme od nich očakávali viac, ale taký je futbal. Nemám voči nim žiadne výhrady. Ich koniec bol štandardný.

V októbri sa hlavným trénerom stal Bosniak s belgickým občianstvom Hajrudin Nuhic. Pri mužstve ale dlho nevydržal. Prečo?

Nevedeli sme, ako bude súťaž pokračovať a či sa záverečné kolá vôbec odohrajú. Dohodli sme sa, že ostane len asistent Memis Özata, ktorý sa podieľa na tvorbe A-tímu. Nemá však potrebnú licenciu, preto otázku hlavného trénera ďalej riešime. Myslím, že do začiatku jarnej časti to stihneme.

Zmena nastala aj na poste asistenta trénera. Vladislava Palšu nahradil Matej Čobik Ferčík, predtým tréner štvrtoligovej Čane.

Chcel som, aby Palša zostal pri áčku. Je to bývalý profesionálny futbalista a svoje skúsenosti využíva aj pri práci trénera. Dohodli sme, že sa presunie do devätnástky. V Bardejove sa hral dobrý mládežnícky futbal, ale za posledné roky sme padli nižšie a musíme s tým niečo robiť. Lebo keď nemáme kvalitný dorast, nebudeme mať ani hráčov pre A-mužstvo a vždy to bude o cudzincoch. Bez základne nie je z čoho vyberať.

Od 25. januára do 4. februára máte naplánované sústredenie v Turecku. Platí to?

Zatiaľ sa na tom nič nezmenilo. Vidíte, aké počasie tu vládne. Je surová zima a hrozia rôzne zranenia. Ťažko si v súčasnej dobe vyberať, ale na takomto sústredení sme nikdy neboli. Keď sa naskytla možnosť, radi by sme ju využili a scelili kolektív dokopy.

Aj my dodržiavame prísne hygienické podmienky, vykonávame testovanie hráčov i dezinfekciu šatní, aby sme nerozširovali Covid-19. Ak sa má niečo prihodiť, môže sa bez ohľadu na to, kde sa nachádzate. Nie je to o tom, že do Turecka ide len Bardejov. Bude tam aj mnoho iných mužstiev z rôznych krajín.

Čo si od tohto sústredenia sľubujete?

Chceme, aby chlapci videli, že klubu na tom záleží. Lebo posledných päť rokov sme len prežívali a trápili sa s financiami.

Ako ste na tom momentálne?

Nemôžeme vyskakovať, ale každý má všetko vyrovnané. Situáciu sa, našťastie, podarilo stabilizovať a momentálne to funguje tak, ako má. Výplaty sú načas a o tréningové podmienky je výborne postarané.

Východisková pozícia Bardejova pre rozhodujúcu časť sezóny nie je najlepšia. V tabuľke vám patrí 13. miesto, prvé pod čiarou zostupu.

V jeseni sme postrácali body nešťastnými remízami a ani vonku sme nebodovali podľa predstáv. Neprehrávali sme vysokým rozdielom, často to bolo o gól, ale body nám utekali. Potrebujeme sa posunúť do stredu tabuľky, to je pri súčasnom postavení náš cieľ.

Nie je to však o mne, ja na ihrisku nehrám. My svoje záväzky splníme, vrátane ubytovania, či stravy. Hráči musia do toho dať srdce a bojovnosť, veď sú profesionáli. Je pred nami pätnásť zápasov, ktoré rozhodnú o tom, kde bude Bardejov ďalej.

Počet zahraničných hráčov v bardejovskom mužstve v úvode roka stúpol.
Počet zahraničných hráčov v bardejovskom mužstve v úvode roka stúpol. (Autor: facebook FC Košice)

Peniaze nemeškajú, súťaž chcú zvládnuť

Jedným z najskúsenejších hráčov Bardejova je stopér Lukáš Horváth. Ako vníma zmeny v klube za posledné obdobie?

„Našou úlohou je trénovať a hrať, v tomto je to rovnaké. Uvidíme, či nový sponzor prinesie nových hráčov, lebo stále chodia na skúšku. Musíme sa naladiť tak, aby sme súťaž zvládli,“ uvedomuje si Horváth. Potvrdil, že po finančnej stránke je v klube momentálne všetko v poriadku.

Bardejovčania odohrali v tomto roku zatiaľ dva prípravné zápasy. V Michalovciach i Košiciach prehrali 1:2. Rozhodujúci gól inkasovali v oboch prípadoch v úplnom závere.

„Výsledky nás neuspokojili, ale ide o prípravu, netreba to dramatizovať. Vieme, kde máme svoje nedostatky a na ich odstránení musíme pracovať. Chýbajú nám najmä góly,“ priznal Horváth.

V piatok odohrajú Bardejovčania zápas s Ružomberkom a potom už preladia myseľ na Turecko.

„Preveriť by nás tam mali tri mužstvá. Verím, že v tejto korona dobe sa nám podarí odcestovať. Asi budeme jedným z mála slovenských tímov, ktoré tam teraz pôjde, ale zmena prostredia nám určite prospeje. Najdôležitejšie je, aby sme zdraví odišli aj prišli,“ dodal 33-ročný rodák z Prešova.


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Nový investor, sústredenie v Turecku. Svitá Bardejovu na lepšie časy?