Očkovanie nahradí fanúšikovi jeden test. Ten jednoduchší

Štadión FC Nitra.
Štadión FC Nitra. (Autor: TASR)
Titanilla Bőd|3. máj 2021 o 12:40

Úrad verejného zdravotníctva mení podmienky.

Aktualizované o 13.55

V pondelok ráno sa začala webom šíriť informácia, že zaočkovaní ľudia už nebudú potrebovať na návštevu športových podujatí negatívne testy.

Úrad: Platí to, čo minulý týždeň

Sportnet sa obrátil na Úrad verejného zdravotníctva, ktorý túto informáciu vyvrátil.

„Je to nezmysel. Zobrali niečo úplne nesúvisiace a dali to do súvislosti do športom. Tam však stále platí vyhláška, že športové podujatia okrem špecificky vymenovaných sa nemôžu konať. Tie, ktoré sú vymenované, majú určené vlastné podmienky, platí to, čo minulý týždeň,“ uviedol v pondelok predpoludním Marek Eliáš, hovorca Úradu verejného zdravotníctva.

Očkovaní antigénový test už nepotrebujú

Znamená to, že stretnutia profesionálnych líg vo futbale, hokeji, hádzanej či basketbale sa môžu konať v prítomnosti divákov, ale len ak splnia prísne podmienky. Kľúčová z nich je, že divák musí disponovať dvoma negatívnymi testami: jedným PCR či LAMP testom nie starším ako 36 hodín a zároveň antigénovým testom nie starším ako 12 hodín.

Minulý týždeň Úrad verejného zdravotníctva tvrdil, že výnimku nemajú ani ľudia, ktorí v uplynulom období prekonali Covid, alebo už sú zaočkovaní.

V pondelok popoludní však z úradu poslali Sportnetu nasledovné stanovisko:

"Na športových hromadných podujatiach v prípade profesionálnych súťaží vo vybraných športoch je možná za dodržaných protiepidemických opatrení len prítomnosť fanúšikov z domáceho tímu, ktorí sa preukážu negatívnym výsledkom PCR alebo LAMP testu nie starším ako 36 hodín a zároveň negatívnym antigénovým testom nie starším ako 12 hodín.

V prípade, že fanúšík z domáceho tímu je zaočkovaný alebo prekonal COVID-19, môže sa preukázať dokladom, ktorý to potvrdzuje, no ten nahradí iba povinnosť preukazovať sa negatívnym antigénovým testom nie starším ako 12 hodín. Povinnosť preukazovať sa negatívnym výsledkom PCR alebo LAMP testu nie starším ako 36 hodín však naďalej zostáva."

42 divákov v Dunajskej Strede

Športové kluby pokladajú tieto pravidlá za príliš prísne a v praxi nezrealizovateľné. Tradičné derby medzi Trnavou a Slovanom sa tak konalo bez divákov.

V Dunajskej Strede sa rozhodli otvoriť brány fanúšikom, ktorí vedia splniť podmienku dvoch testov, na stretnutie so Žilinou mali voľný vstup. Nakoniec ich bolo štyridsaťdva. 

Organizátori budú musieť dodržať nasledujúce ďalšie podmienky:

- ohlásiť podujatie najneskôr 48 hodín miestne príslušnému regionálnemu úradu verejného zdravotníctva a uviesť presné miesto a čas konania

- počet divákov nesmie prekročiť 25 percent celkovej kapacity na sedenie, zároveň počet divákov môže byť maximálne 2000 v exteriéri a 1000 v interiéri, pričom organizátor musí vedieť preukázať počet prítomných osôb

- organizátor musí viesť evidenciu divákov, a to meno, priezvisko, dátum narodenia, adresa trvalého pobytu a telefonický kontakt; po uplynutí 30 dní je povinný tieto údaje zničiť

- organizátor je povinný zabezpečiť prítomnosť divákov len z domáceho tímu, pričom musia sedieť v každom druhom rade

- pri príchode a odchode musia diváci dodržiavať dvojmetrové odstupy s výnimkou členov spoločnej domácnosti

- pri vstupe bude povinnosť zabezpečiť dezinfekciu rúk, hygienické zariadenia musia byť vybavené tekutým mydlom a papierovými utierkami

- po celý čas podujatia je potrebné mať prekryté horné dýchacie cesty (respirátor v interiéri, rúško či respirátor v exteriéri); nebude dovolené konzumovať jedlá ani nápoje

- organizátori musia zabezpečiť dostatočný počet ľudí, ktorí budú dohliadať na dodržiavanie opatrení

- v prípade interiérových podujatí treba zabezpečiť dôkladné vetranie

- na všetky vstupy umiestniť oznam o povinnosti dodržiavať protiepidemické opatrenia

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Očkovanie nahradí fanúšikovi jeden test. Ten jednoduchší