Derby bude bez divákov. Návrat je v súčasnej podobe nerealizovateľný

Momentka zo zápasu Spartak Trnava - Slovan Bratislava.
Momentka zo zápasu Spartak Trnava - Slovan Bratislava. (Autor: TASR)
Titanilla Bőd|27. apr 2021 o 19:35

Fanúšikovia by sa mali preukázať dvoma negatívnymi testami.

BRATISLAVA. Diváci sa v obmedzenom počte môžu vrátiť na tribúny. Táto správa v pondelok obletela Slovensko a potešila všetkých športových fanúšikov. Po prečítaní podmienok však rýchlo vytriezveli.

Mnohé stanovené podmienky sú dnes už samozrejmosťou a sú pochopiteľné. Ide napríklad o sedenie v každom druhom rade, rozostupy pri príchode a odchode, prekryté horné dýchacie cesty alebo aj zákaz konzumácie jedál a nápojov.

Predpokladať sa dalo aj to, že bude obmedzená kapacita dejísk hromadných podujatí. Podľa platnej prihlášky Úradu verejného zdravotníctva nesmie prekročiť 25% z celkovej kapacity na sedenie a zároveň celkový počet divákov v exteriéri môže byť maximálne 2000, v interiéri 1000 osôb.

PCR testy sú drahé

Ak však chce niekto navštíviť hromadné podujatie ako divák, pri vstupe sa musí preukázať negatívnym výsledkom PCR/LAMP testu nie starším ako 36 hodín a negatívnym výsledkom antigénového testu nie starším ako 12 hodín.

Je nereálne, aby takúto podmienku každý víkend splnili stovky ľudí.

PCR testy pre samoplatcov neponúkajú všade a ak áno, ich cena je od 50 do 70 eur.

Každý má mesačne nárok na dva bezplatné PCR testy, ale len v prípade, keď bol v kontakte s pozitívnou osobou alebo pociťuje príznaky respiračného ochorenia

V tomto prípade systém záujemcovi pridelí najbližší možný termín na testovanie a na výsledok sa čaká niekedy aj tri dni.

Kde sa testuje v nedeľu ráno?

O kloktacích LAMP testoch sa hovorilo v súvislosti s návratom do škôl, ale zatiaľ sa s nimi netestuje a nie je zrejmé, či by sa dali masovo použiť pred športovým podujatím.

Cez víkend, najmä v nedeľu však môže byť na mnohých miestach problematická aj dostupnosť bezplatných antigénových testov. V druhej futbalovej lige sa hrá aj v nedeľu o 10.30 h, takže diváci by sa museli otestovať ráno pred podujatím.

Ide o pilotný projekt

V súvislosti s nariadením ohľadom divákov na tribúnach sa Sportnet obrátil na Úrad verejného zdravotníctva.

Zaujímalo nás, prečo sú potrebné k návšteve športového podujatia až dva testy? Je športové podujatie v niečom rizikovejšie, než iné činnosti, pri ktorých stačí 7-dňový, respektíve v iných okresoch 14-dňový antigénový test?

„Zdôrazňujeme, že pravidlá stanovené vyhláškou sú takto nastavené výhradne v rámci pilotného projektu bezpečného prevádzkovania hromadných podujatí počas pandémie. Zámerom je prakticky overiť nastavenie opatrení na obdobnom type podujatí, vrátane podmienky negatívneho testu. Dva druhy testov sú vyžadované pretože ide o súčasť experimentálneho nastavenia týchto podujatí,“ napísala hovorkyňa ÚVZ Daša Račková.

Výnimku nemajú ani osoby, ktoré prekonali Covid-19 alebo už sú zaočkované.

„Podmienky preukazovania sa sú rovnaké pre všetkých. Ide o pilotný projekt, nie celoplošné uvoľnenie opatrení pri hromadných podujatiach,“ vysvetľuje ÚVZ.

Výsledky pilotného projektu pomôžu pri určovaní pravidiel do budúcnosti.

„Naším spoločným cieľom je overiť si v praxi efektivitu nastavených podmienok a použitia rôznych druhov testov vo vzťahu k riziku šírenia COVID-19 na hromadných podujatiach. Uvedené bude vyhodnocované v spolupráci so Slovenskou akadémiou vied,“ zdôraznil Úrad verejného zdravotníctva.

Šláger bez divákov

Znenie vyhlášky vyvoláva veľa otázok a situácia nie je jasná ani samotným klubom.

Šláger ďalšieho kola Fortuna ligy sa hrá v nedeľu Trnave, kde nastúpi bratislavský Slovan. Za normálnych okolností by bol o derby určite veľký divácky záujem. Uskutoční sa však bez fanúšikov.

„Po podrobnom oboznámení sa s aktuálnymi podmienkami, ktoré musí potenciálny divák splniť pred vstupom na futbalový zápas musíme skonštatovať, že z nášho pohľadu ako organizátora zápasu sa nič nemení a najbližší zápas Spartak Trnava – Slovan Bratislava bude bez divákov,“ píše sa v stanovisku klubu.

Trnavčania poukazujú na to, že nariadenie je v súčasnej podobe nezrealizovateľné.

„Aj týmto spôsobom by sme chceli vyzvať príslušné kompetentné orgány o prehodnotenie daného stavu a prispôsobenie podmienok návratu fanúšikov na exteriérové štadióny podľa porovnateľných pravidiel v iných sférach spoločenského života,“ zdôrazňuje sa v stanovisku Spartaka.

Nie je to pravý návrat

Únia ligových klubov vydala spoločné stanovisko s klubmi najvyššej súťaže.

ÚLK zároveň zdôrazňuje, že futbaloví fanúšikovia, ktorí splnia podmienky vstupu na štadión, môžu ísť na zápasy už od najbližšieho kola Fortuna ligy, ak im príslušný klub umožní ich účasť.

Stanovisko ÚLK a klubov najvyššej súťaže

„Aktuálne nastavené podmienky návratu fanúšikov na tribúny športových zápasov definované najnovšou vyhláškou Úradu verejného zdravotníctva vnímame ako podmienky určené pre pilotný projekt, ktoré nie je možné aplikovať pri reálnom návrate fanúšikov na štadióny. Tieto podmienky by v podstate znemožnili účasť bežných fanúšikov, pretože predpokladané náklady súvisiace s testovaním by boli príliš vysoké. Aj v kontexte iných aktuálne platných opatrení vnímame takéto podmienky pri dlhodobom riešení ako nepriechodné.“

ÚLK okrem toho diskutuje o pilotnom riešení návratu väčšieho počtu fanúšikov na vybrané zápasy. „O možnostiach aktívne rokujeme so zástupcami Konzília odborníkov a s predstaviteľmi vedeckej obce,“ konštatuje ÚLK.

Ráta sa aj s možnosťou, že by všetky kluby dostali limitovaný počet PCR alebo LAMP testov pre svojich fanúšikov.

Je to Kocúrkovo

Predseda Asociácie klubov II. ligy a prezident ŠTK Šamorín Norbert Csutora tiež vníma súčasné podmienky ako nesplniteľné.

„Je to Kocúrkovo. Prečo sa netreba preukázať dvoma testami v supermarketoch, kde sa ľudia tlačia hlava-nehlava?" zdôraznil Csutora. 

"Oceňujem a vážim si všetky iniciatívy v prospech športu, ale týmto si z nás robia klaunov. Je to neakceptovateľné,“ dodal.  

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Derby bude bez divákov. Návrat je v súčasnej podobe nerealizovateľný