Bolel ho chrbát, musel skončiť. Teraz je úspešný tréner

Martin Poloha v reprezentácii.
Martin Poloha v reprezentácii. (Autor: PC)
Peter Cingel|24. dec 2023 o 07:00

Rád by si vyskúšal zahraničie.

BARDEJOV, SKALICA. Po zmene územného členenia SR sa na futbalovom Slovensku nič nezmenilo. Futbalové „kraje“ aj naďalej kopírovali staré členenie rozdelené do štyroch častí.

Prešovský a Košický (oblasť riadená VsFZ) majú spolu 1 625 436 obyvateľov. Pri počte obyvateľov SR to celkovo predstavuje 30 percent, teda takmer tretinu celkového počtu obyvateľov republiky.

Vo futbalovom svete je však situácia iná. Najchudobnejší región má v najvyššej súťaži len dvoch zástupcov (Košice a Michalovce), a to je len 16,66 percenta.

Štvrtina klubov v druhej lige

V druhej najvyššej súťaži je to už lepšie. Východniari sú tu štyria (Trebišov, Humenné, Prešov a Spišská Nová Ves), teda je ich rovná štvrtina.

Príležitostí uchytiť sa v profesionálnom futbale je teda málo, a tak nečudo, že mladí futbalisti odchádzajú za lepšími podmienkami smerom na západ od svojho rodiska.

Rovnako sú na tom aj tréneri. Ak sa chcú venovať trénovaniu profesionálne, na východe je trénerských miest pomenej, a tak je nutné pobrať sa bližšie ku Bratislave alebo do zahraničia.

Jedným z nádejných trénerov z východu, ktorý sa uchytil v najvyššej slovenskej súťaží je súčasný tréner brankárov Skalice, ešte len 32-ročný Martin Poloha.

„S futbalom som začínal v Bardejove, kde som prešiel všetkými žiackymi kategóriami. Potom som v mladšom doraste išiel do Nitry, kde som bol rok.

Do staršieho dorastu som sa vrátil do Bardejova. Po jednej sezóne v Partizáne som podpísal profesionálnu zmluvu s Tatranom Prešov, kde som bol súčasťou A mužstva,“ začal Martin Poloha rozprávanie o svojich futbalových začiatkoch.

„Konkurencia bola veľká a Prešov hral v tých časoch najvyššiu slovenskú ligu. Chytal som teda druhú ligu za B mužstvo.

Tam som mal trošku smolu na zranenia, možno aj pre moju brankársku povahu. Posledné zranenie chrbta ma zastavilo tak, že som s profesionálnym futbalom musel skončiť.

Potom som hrával okresné a krajské súťaže v Kružlove, Gerlachove, Muszine (PL) a nakoniec v Plavnici.“

Vrátil sa domov

Popri účinkovaní v regionálnych súťažiach sa Martin Poloha vrátil do rodného Partizána ako tréner brankárov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Bolel ho chrbát, musel skončiť. Teraz je úspešný tréner