Zo siedmej do tretej ligy. Malú dedinku ťahá miestny Roman Abramovič

Oslavy víťazov.
Oslavy víťazov. (Autor: FK Podkonice)
Ivan Mriška|2. júl 2021 o 09:16

FK Podkonice získal významné posily s ligovou minulosťou.

PODKONICE. Pred piatimi rokmi vypadli do siedmej ligy, najnižšej možnej súťaže. Vyzeralo to na ich koniec, opak bol však pravdou.

Futbal v FK Podkonice ožil a začal napredovať. Vedenia sa chytili Roman Patráš a Michal Barla, ktorí pritiahli pätnásť nových hráčov.

„Akoby šibnutím čarovného prútika sme vyhrávali. Ľudia začali chodiť vo veľkých počtoch a po jeseni sme mali náskok desať bodov,“ spomína manažér Patráš.

Deň zapísaný zlatými písmenami

Po postupe do šiestej ligy zavládla v klube veľká eufória. Nový začiatok.

„Získali sme silného sponzora, nášho dedinského Abramoviča menom Branislav Slobodník. Vďaka nemu sme pritiahli kvalitných hráčov a začali sme stúpať súťažami nahor,“ dodáva.

Zo šiestej postúpili do piatej, o rok na to do štvrtej ligy. Najnovšie sa tisícová obec ležiaca na úpätí Nízkych Tatier teší z tretej najvyššej súťaže.

„Deň 27. jún bude do histórie nášho klubu zapísaný zlatými písmenami. Vybojovali sme si tretiu ligu, ktorú sme nikdy predtým nehrali,“ dojato vravel.

Pečené prasa a guľáš

Úspech oslávili pečeným prasaťom, guľášom a šampanským. Radosť im nepokazil ani fakt, že posledný zápas vyhrali kontumačne. Súper z Tornale nepricestoval.

„V pondelok museli mať všetci hráči dovolenky,“ smial sa manažér klubu, ktorý si postupom do tretej ligy splnil sen.

„Spolu so sponzorom Braňom Slobodníkom sme hrali tretiu ligu za Selce, Rakytovce a Kremničku. Cieľom bolo dostať ju aj do Podkoníc a teraz sa nám to ako funkcionárom podarilo,“ spokojne doplnil.

Preberanie pohára za triumf v štvrtej lige.
Preberanie pohára za triumf v štvrtej lige. (Autor: FK Podkonice)

Základom úspechu Podkoníc bola podľa neho rodinná atmosféra. V klube fungoval trojuholník výbor – tréner – hráči.

„Kabína je ako jedna rodina, čo nás predurčilo na úspech. Keď sme postupovali súťažami, vždy sme ju doplnili po kvalitatívnej i ľudskej stránke.

A ono to fungovalo. V každej sezóne sme mali najlepšiu obranu a hlavne strelcov. Naša ofenzíva bola ako smrtiaci ekrazit,“ uviedol.

Zvučné posily z ligy

Zo začiatku chodila na zápasy Podkoníc len hŕstka divákov. Teraz ich chodí bežne štyristo. „Káder vždy skladáme tak, aby bol na danú súťaž pripravený. Aby sa priaznivci nechodili pozerať na súpera, ale hlavne na nás,“ tvrdí.

Po novom bude za nováčika tretej ligy hrať viacero zvučných mien. Zo Spartaka Trnava prichádza obranca Matúš Turňa, do brány sa postaví Patrik Gábriš z Liptovského Mikuláša.

Hosťovať v Podkoniciach bude obranca Tomáš Martinec z Interu Bratislava.

„Poďakovať treba osobnostiam, ktoré končia. Peter Uhliarik to s nami ťahal od druhej triedy a ako kapitán zdvihol víťaznú trofej za postup do tretej ligy. Matúš Tkáč je zas chalan do partie a veľký srdciar.

Posledným, ktorý končí je René Turčan, 43-ročná legenda banskobystrického futbalu,“ poďakoval.

Vystúpili na Mount Everest?

Prípravu na premiérovú sezónu v tretej lige odštartujú Podkoničania v utorok 6. júla, sily si postupne zmerajú s Čiernym Balogom, Bešeňovou, Kalnou nad Hronom a dorastencami Dukly Banská Bystrica.

„Verím, že aj v tretej lige budeme konkurencieschopní a skončíme v hornej polovici tabuľky. Hlavne, aby sme bavili našich fanúšikov a boli naďalej nedobytnou pevnosťou súperov.

Už teraz sa tešíme, ako u nás budú parkovať autá s ŠPZ Rimavskej Soboty, Lučenca, Martina a ďalších okresných miest,“ povedal Patráš a dodal:

„Neviem, či sme už vystúpili na Mount Everest alebo sme ešte len pod hrebeňom. Každopádne sa ideme baviť, užívať si futbal a uvidíme, čo bude ďalej.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Zo siedmej do tretej ligy. Malú dedinku ťahá miestny Roman Abramovič