Pred 25 rokmi dokonali senzáciu. Humenné žilo špeciálnym zápasom

Nástup hráčov.
Nástup hráčov. (Autor: FK Humenné)
Ivan Mriška|19. aug 2021 o 12:51

FK Humenné je prekvapením druhej ligy.

HUMENNÉ. Na štadióne vo Vranove nad Topľou sa tiesnilo 10 702 divákov. Sledovali prekvapenie, ktoré čakal len málokto.

Futbalisti Humenného zdolali vo finále Slovenského pohára Spartak Trnava 2:1.

„Bol to historický moment. Fantastický úspech pre klub, ktorým celé mesto žilo dlhé obdobie,“ spomína manažér FK Humenné Vladimír Vasilenko.

Pre strelca dvadsaťtisíc

Góly strieľali Ľubomír Mati a Ruslan Ľubarskij. Druhý menovaný sa s ôsmimi gólmi stal najlepším strelcom pohára, za čo zinkasoval dvadsaťtisíc korún.

„Ako žiaci sme boli na medzinárodnom turnaji v Paríži. Keď sa začal zápas, všetci sme boli nalepení na trénerovi Harakaľovi, ktorý mal v ruke telefón. Netrpezlivo sme čakali na telefonát z Humenného.

Keď mu zavolali, že Ľubomír Mati otvoril skóre, skoro sa zrútila ubytovňa. Po druhom góle Ruslana Ljubarského sme už na diaľku vedeli, že pohár je náš,“ povedal pred časom.

Na najväčší úspech po 25 rokoch spomínali v Humennom špeciálnym zápasom. Na ihrisku sa stretli bývalí hráči Chemlonu a slovenskej reprezentácie.

Hráči si nič nedarovali

Z víťazstva 4:2 sa tešili reprezentanti, za ktorých nastúpili mená ako Pavol Diňa, Ľubomír Faktor, Vladimír Janočko, Ladislav Pecko, Martin Obšitník či Tomáš Medveď.

„Nebolo to ako za mladých čias, ale hráči si na ihrisku nič nedarovali. Určitá skupina by sa ani dnes nestratila v tretej či štvrtej lige,“ priblížil Vasilenko.

Humenský futbal prežíval najväčší rozmach v deväťdesiatych rokoch, zahral si dokonca aj v Európe proti AEK Atény. V sezóne 1999/00 však vypadol z najvyššej súťaže a neskôr sa pre finančné problémy prepadol až do okresu.

„Ešte v roku 2012 sme hrali prvú triedu. Postupne sme však išli cez piatu, štvrtú do tretej ligy a teraz sme v druhej najvyššej súťaži.

Darí sa nám vďaka kvalitnej práci a podpore mesta či sponzorov,“ tvrdí manažér klubu.

Sezóna bez prehry

Minulý ročník tretej ligy vyhralo Humenné bez jedinej porážky.

„Naša hra je postavená na kolektíve, nie na individualitách. V kabíne je súdržná partia a chalani sa na ihrisku idú doslova zabiť. Mená podľa nás futbal nerobia,“ prezradil.

Prehru neokúsili Humenčania zatiaľ ani v aktuálnom ročníku druhej ligy. Po štyroch zápasoch majú na konte desať bodov za tri výhry a jednu remízu.

„Ženú nás fantastickí fanúšikovia, ktorí sú hladní po futbale. Hráčov odmenia aplauzom po každom vybojovanom rohu či vhadzovaní. Je radosť sledovať, ako sa ľudia v Humennom bavia futbalom. Za podporu sme im nesmierne vďační,“ poďakoval.

Fortuna liga v Humennom?

Snom manažéra klubu je dotiahnuť Humenné do Fortuna ligy. Za súčasných podmienok by však štart v najvyššej súťaži možný nebol.

„Potrebovali by sme minimálne osemstotisíc na sezónu, no my fungujeme v skromnejších podmienkach. Prikrývame sa preto perinou, na akú máme.

Nezúfame však, ideme krok po kroku a uvidíme. V tejto sezóne je našim cieľom plávať v pokojných vodách, čo sa nám darí. Uvidíme, čo prinesie budúcnosť,“ uzavrel Vladimír Vasilenko.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Pred 25 rokmi dokonali senzáciu. Humenné žilo špeciálnym zápasom