28.05.2022 | Semifinále
28.05.2022 | Semi.
4 - 3
(1:1, 2:1, 1:1)

Fínov nezastavili ani Američania. Na domácom šampionáte zabojujú o zlato

Momentka zo zápasu Fínsko - USA v semifinále MS v hokeji 2022.
Momentka zo zápasu Fínsko - USA v semifinále MS v hokeji 2022. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR|28. máj 2022 o 15:39 (aktualizované 28. máj 2022 o 16:18)

Fínsko dnes zdolalo USA na MS v hokeji 2022, pozrite si priebeh a konečný výsledok.

MS v hokeji 2022 - semifinále

Fínsko - USA 4:3 (1:1, 2:1, 1:1)

Góly: 17. Heiskanen (Pesonen, Armia), 25. Manninen (Lehtonen, Hartikainen), 30. Vatanen (Pesonen, Heiskanen), 46. Armia (Heiskanen, Vatanen) - 2. Schmidt (Peeke, Tynan), 27. Farrell (Meyers, Se. Jones), 58. Gaudette (Boldy, Tynan)

Rozhodovali: Nord, Ohlund (obaja Švéd.) - Synek (SR), van Oosten (Kan.), vylúčení: 1:3 na 2 min., presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0

Diváci: 11.055

Fínsko: Olkinuora - Hietanen, Lehtonen, Heiskanen, Pokka, Vatanen, Friman, Ohtamaa, Lindell - Hartikainen, Manninen, Granlund - Sallinen, Filppula, Rajala - Armia, Lammikko, Pesonen - Anttila, Björninen, Mäenalanen

USA: Swayman - Seth Jones, Hughes, Peeke, Schmidt, Barber, Lafferty - Boldy, Hartman, Galchenyuk - Bellows, Tynan, Gaudette - Kuhlman, Meyers, Farrell - Watson, Lettieri, Hayden - Bordeleau

TAMPERE. Hokejisti domáceho Fínska sa stali prvými finalistami MS v hokeji 2022. V sobotňajšom semifinálovom zápase zdolali tím USA 4:3.

V nedeľu si zahrajú o zlato proti víťazovi večerného semifinále medzi Kanadou a Českom.

Pre Fínsko to bude historicky prvá medaila z domáceho šampionátu a zároveň tretie finále na MS po sebe.

Suomi majú šancu získať počas jednej sezóny olympijské zlato aj triumf na MS. Pre Američanov je prehra s Fínskom už 11. po sebe v semifinále MS.

VIDEO: Zostrih zo zápasu Fínsko - USA na MS v hokeji 2022

Po zápase vyhlásili najlepšiu trojicu hráčov z oboch tímov na MS. Z tímu USA sa do najlepšej trojky dostali obranca Seth Jones, brankár Jeremy Swayman a útočník Adam Gaudette.

Z fínskeho tímu si ocenenie odniesli útočník Sakari Manninen, obranca Mikko Lehtonen a brankár Jussi Olkinuora.

Pozrite si tiež kompletný program turnaja a všetko o play off.

Semifinále MS v hokeji 2022

Priebeh zápasu Fínsko - USA na MS v hokeji 2022

I. tretina:

Američania mali k dispozícii iba štyroch čistokrvných obrancov a v treťom defenzívnom páre alternovali útočníci Barber a Lafferty. Do zápasu však mali ideálny vstup, keď už na začiatku 2. minúty išli do vedenia. Fínsky brankár Olkinuora vďaka cloneniu Gaudettea nemal ideálny výhľad na strelu Schmidta a tá skončila v jeho bránke - 0:1.

Od 6. minúty hrali Fíni prvú presilovku, v ktorej bol blízko k vyrovnaniu Filppula, ale Swaymana zblízka neprekonal. Fínsku príležitosť nevyužil ani Lammikko, na opačnej strane nebol dorážkou úspešný Farrell.

Domáci vyrovnali v 17. minúte po ofenzívnom výpade obrancu Heiskanena, na ktorého bekhendovú strelu Swayman nestačil - 1:1. Američania mali v prvej časti miernu streleckú prevahu (11:7), ale druhý gól v nej nepridali.

II. tretina:

Fíni si v druhej tretine dali väčší pozor na defenzívu, súperovi v nej dovolili iba 6 striel a prvýkrát v zápase išli do vedenia v 24. minúte. Tesne pred návratom vylúčeného Galchenyuka si Manninen poradil s obrancom Jonesom a prekonal Swaymana - 2:1.

Náskok domácich však trval iba necelé tri minúty, keďže Farrellova strela zo strednej vzdialenosti prekvapila Olkinuoru - 2:2. Fíni následne vystupňovali tlak, ktorý priniesol gólový efekt v 30. minúte.

Vatanen využil zakrytý výhľad amerického brankára a upravil na 3:2. Fíni následne spozorneli v defenzíve, súperovi nedovolili nebezpečné príležitosti a gól nepadol ani po strele Setha Jonesa v 36. minúte.

III. tretina:

Dôležitý gól na 4:2 strelili Fíni už v úvode tretej časti, keď sa v presilovke usadili v pásme a krátko po nej Armia strelou spoza hráča prestrelil Swaymana. Američania vrhli sily do útoku, často sa hralo v tretine Fínov, ktorí čelili viacerým nebezpečným príležitostiam.

Aj vďaka pohotovým zákrokom Olkinuoru dlho držali dvojgólový náskok a prišli oň až počas hry Američanov bez brankára. Postaral sa o to Gaudette, ktorý zblízka zakončil rýchlu spoluprácu s Boldym a Tynanom - 4:3.

Viac gólov však už zámorský tím napriek ofenzívnej snahe nestrelil a domáci na radosť vyše 11-tisíc divákov zavŕšili postup do finále.

Hlasy po zápase

/zdroj: IIHF/

Mikko Lehtonen, obranca Fínska: "Samozrejme, že nikdy nie je dobré, keď inkasujete gól ako prví. Naše mužstvo však bolo už veľakrát v takejto situácii a všetci sme sa presvedčili, že sa s tým vždy dá niečo urobiť. Išli sme za víťazstvom, verili sme vo vlastné sily a podržal nás aj brankár."

Jeremy Swayman, brankár USA: "Som sklamaný z výsledku, ale hrdý za snahu celého tímu. Je ťažké prijať takúto prehru, ale musíme sa rýchlo vzchopiť. Zajtra budeme mať zase o čo hrať a vždy je motivácia byť ten tím, ktorý odíde z turnaja s medailou."

Pavúk MS v hokeji 2022

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2022»Fínov nezastavili ani Američania. Na domácom šampionáte zabojujú o zlato