Slovák by toľko priestoru mladým nedal. Tamášiho nadchol Ramsayho prístup

Alex Tamáši na MS v hokeji 2022.
Alex Tamáši na MS v hokeji 2022. (Autor: TASR)
SITA|2. jún 2022 o 15:21

Dánov možno stála výhra nad Kanadou postup, hovorí.

BRATISLAVA. Slovenský hokejový útočník Alex Tamáši má za sebou premiéru na seniorskom svetovom šampionáte.

Vo Fínsku odohral všetkých osem zápasov, v ktorých strelil jeden gól a na jeden prihral. Skórovať sa mu podarilo v dueli proti Taliansku, v ktorom zvyšoval náskok Slovenska na 3:1.

Dvadsaťštyriročný center z Rimavskej Soboty strávil prakticky celú doterajšiu kariéru v klube HC ´05 Banská Bystrica, v rokoch 2017 a 2018 sa tešil z majstrovských titulov v extralige. V najvyššej slovenskej súťaži absolvoval 277 stretnutí so ziskom 97 bodov (40+57).

Dôležité voľno

"Dôležitý bol víťazný vstup. Duel proti Francúzom bola povinná výhra, potom však prišli prehry aj proti Kanade a Švajčiarsku, čo sú momentálne vyspelejšie hokejové krajiny. Išli sme do zápasov s tým, že môžeme prekvapiť a nemáme veľmi čo stratiť.

Samozrejme, túžili sme zvíťaziť. Škoda tej Kanady, prehra 1:5 nezodpovedala priebehu zápasu. Keď sa človek pozrel na výsledok, mohol mať pocit, že nás Kanada rozobrala, ale nebolo to tak.

Dva-tri góly sme si dali vlastné, ja som tam mal veľkú šancu, podobne aj Mišo Ivan. Ten zápas sa pokojne mohol skončiť aj v prospech nás, ale taký je hokej. Švajčiari boli dominantní v hre na puku, no taktiež sme mohli vyhrať.

Nejaké chyby sa spravili, no poučili sme sa z toho a hlavy sme určite nevešali. Vedeli sme, že najdôležitejšie duely nás čakajú. Nejaké body sme chceli „urvať“ aj proti Nemcom, Švajčiarom a Kanade, ale nepodarilo sa.

Vedeli sme, že ešte môžeme postúpiť. Na tie tri dôležité zápasy sme sa nastavili víťazne a nakoniec sme to zvládli," zhodnotil Tamáši skupinovú časť turnaja v rozhovore pre oficiálny web "baranov".

Rozhodujúci duel helsinskej A-skupiny bol ten záverečný siedmy proti Dánsku. V ňom mali Slováci jasne navrch proti unavenému súperovi, ktorý o deň skôr zdolal obhajcu titulu.

Podľa Tamášiho pomohli slovenskému tímu dva voľné dni pred kľúčovým duelom: "Mohli sme si dva dni oddýchnuť, dať si dobrý tréning, dobrý spánok, dobre sa najesť. Dáni, žiaľ pre nich, mali len deň voľna a čakal ich zápas s Kanadou, do ktorého dali všetko a dosiahli historické víťazstvo.

Osobne si myslím, že to víťazstvo ich možno stálo postup do štvrťfinále. Naopak, my sme si dobre oddýchli, vypli sme od hokeja a išli pozrieť do mesta, nejaké pamiatky, prišli sme na iné myšlienky.

Následne sme si dali dobrý tréning, rozobrali sme si nejaké chyby z minulých zápasov a pripravili sme sa na Dánov. Myslím si, že sme v ten deň podali stopercentný výkon, hrali sme zodpovedne a bez nejakých chýb. Povedal by som, že tak nejak sa má hrať dôležitý zápas."

Chváli Ramsayho

Vo štvrťfinále proti domácim Fínom viedli Slováci 2:0, no náskok neudržali a po prehre 2:4 vypadli. "Určite aj ten prvý inkasovaný gól zohral rolu, bolo to pár minút do konca tretiny.

Bol to gól, ktorý nepoteší nikoho, no stále to bolo 2:1 a povedali sme si, že sme tam, kde chceme byť. Fíni boli tí, ktorí museli hrať. Celý šampionát hrali tak, že čakali piati na červenej čiare a väčšinou bránili a využívali chyby súperov.

Oni však zrazu boli tí, ktorí museli tvoriť a to nebolo v ich taktických plánoch. Povedali sme si, že musíme hrať zodpovedne. Žiaľ, spravili sa chyby a Fíni ich dokážu trestať. Škoda toho, Slafkovský tam dal tyčku, mohli sme odskočiť teoreticky na tri góly.

Myslím si, že sme odohrali dobrý zápas a nemáme sa za čo hanbiť. Sú to víťazi olympiády a koniec-koncov aj majstri sveta. Tento rok to nevyšlo, možno ešte musíme na nich trochu vyzrieť, ale počas najbližších rokov budeme na nich mať určite," myslí si Tamáši.

Mladý center si pochvaľoval aj kanadského trénera slovenského výberu Craiga Ramsayho, ktorý viedol najmladší tím na šampionáte. "Je to skúsený tréner, má toho za sebou v hokejovom živote veľa.

Vidno, že vie, čo robí a akým smerom to má viesť. Nastavil systém, ktorého sa drží a aj keď bolo jasné, že to nebude fungovať hneď a že je to nejaký proces, tak teraz ten proces prináša ovocie. Je obdivuhodné, že dal toľko priestoru mladým hráčom.

Boli sme najmladší tím na šampionáte a myslím si, že žiadny slovenský tréner by nedal toľko priestoru mladým hráčom. Klobúk dolu za to, ako nám dôveroval. Je to aj skvelý človek, nie len tréner," skonštatoval víťaz Slovenskej hokejovej ligy z roku 2017 s Detvou.

Ukázalo mi to, kde je svetový hokej

Tamáši priznal, že účasť na MS mu dala veľa po hokejovej stránke. Mohol si zahrať proti hviezdam zámorskej NHL ako Mathew Barzal, Pierre-Luc Dubois, Nico Hischier či Mikael Granlund.

"Ukázalo mi to, kde je svetová úroveň hokeja. Že musím popracovať na rýchlejšej realizácii streľby, ešte zlepšiť korčuľovanie a určite aj palicovú techniku.

Vždy je na čom pracovať, odniesol som si odtiaľ veľa skúseností a zážitkov, spoznal som kopu chalanov, ktorých som predtým nepoznal.

Môžem to celé hodnotiť len pozitívne a ako výbornú skúsenosť. Mohol som sa porovnať so svetovými hviezdami a vidieť, aké veci robia na ľade a čo robia v konkrétnych situáciách. Takže ja som si z toho zobral len to najlepšie, čo som len mohol a viem, na čom mám pracovať," dodal.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2022»Slovák by toľko priestoru mladým nedal. Tamášiho nadchol Ramsayho prístup