29.05.2022 | O 3. miesto
29.05.2022 | o 3.m.
8 - 4
(1:3, 1:0, 6:1)

MS v hokeji 2022: Česko zdolalo USA a získalo bronzovú medailu

Česko - USA, ONLINE prenos zo zápasu o bronz na MS v hokeji 2022.
Česko - USA, ONLINE prenos zo zápasu o bronz na MS v hokeji 2022. (Autor: Sportnet)
Sportnet|29. máj 2022 o 09:30 (aktualizované 29. máj 2022 o 18:21)

Sledovali ste s nami ONLINE prenos zo zápasu o bronz na MS v hokeji 2022: Česko vs. USA.

ONLINE: Česko - USA, MS v hokeji 2022 (LIVE)

Majstrovstvá sveta O 3. miesto 2021/2022
29.05.2022 o 14:20
Česko
8:4
(1:3, 1:0, 6:1)
60' minúta
Ukončený
USA
Prehľad
Góly a asistencie: 16. Černoch (Flek, Stránský), 33. Smejkal (Sklenička, Kundrátek), 41. Pastrňák (Hertl, Zohorna), 43. Červenka (Krejčí), 44. Pastrňák (Jordán, Hertl), 55. Kämpf (Smejkal), 59. Kämpf (Šimek), 60. Pastrňák (Hertl, Červenka) – 10. Kuhlman (Meyers, Peeke), 13. Gaudette (Boldy, Tynan), 20. Kuhlman (Schmidt, Lafferty), 59. Bordeleau (Watson, Hayden). Rozhodca: Heikkinen (FIN), Lawrence (CAN) – Sormunen (FIN), van Oosten (CAN). Diváci: 9 737.
Prenos
To je odo mňa zo zápasu o bronz všetko. Ďakujem za pozornosť a prajem pekný zvyšok dňa pri finálovom vyvrcholení Majstrovstiev sveta v hokeji.
Českí hokejisti si prebrali z rúk prezidenta IIHF Luca Tardifa a viceprezidenta IIHF Petra Břízu bronzové medaily. Najväčšie ovácie domáceho publika si vyslúžil fínsky tréner Kari Jalonen, ktorý poďakoval fínskym fanúšikom na tribúnach za podporu. Na koniec rady českých hráčov šiel kapitán Roman Červenka, ktorý spolu s Davidom Krejčím prevzal trofej za tretie miesto a spolu so spoluhráčmi ju zodvihol nad hlavu.
Česi vstúpili do tretej tretiny fantasticky a úplne týmto vstupom zlomili zápas vo svoj prospech. V priebehu necelých 4 minút otočili skóre z 2:3 na 5:3 zásluhou dvoch gólov Davida Pastrňáka a kapitána Romana Červenku. Po piatom góle sa Česi dostali do pohody a zápas už viac-menej kontrolovali. Američania museli postupne začať otvárať hru, čo Čechom ešte viac pomohlo a tí nakonec pridali ďalšie tri góly. V oslabení sa presadil z dorážky po Smejkalovom samostatnom nájazde David Kämpf, ktorý potom skóroval i do prázdnej bránky počas dlhej americkej power-play. Američania ešte znížili skóre zásluhou Bordeleaua, ktorý zobral čisté konto striedajúcemu brankárovi Langhamerovi, úplný záver ale znovu patril Čechom, za ktorých uzavrel skóre zápasu a svoj hetrik David Pastrňák.

Česi tak dokázali prelomiť svoje medailové prekliatie a po dlhých 10 rokoch vybojovali na MS bronzové medaily. Naopak Američania sa po vlaňajšom bronze musia tentokrát zmieriť so štvrtým miestom.

Strely na bránku v 3. tretine (celkovo): 18:7 (33:24)
Najlepší hráči zápasu:

Česko – Marek Langhamer
USA – Karson Kuhlman
importantČeskí hokejisti na ľade oslavujú zisk bronzových medailí, ktorými ukončili svoj medailový pôst. Ten trval od roku 2012, kedy na MS v Helsinkách získali tiež bronz.
Koniec zápasu.
59:46
Česi na striedačke sa už radujú. Američania majú puk, už si ho ale prihrávajú len vo vlastnej obrannej tretine.
59:23
59:23
goalČesko dalo gól!
DAVID PASTRŇÁK zavŕšuje v tretej tretine svoj hetrik! Červenka prihral puk do rohu útočného pásma, odkiaľ ho Hertl poslal do pravého kruhu na voľného Pastrňáka a ten ho strelou z prvej usmernil za chrbát presúvajúceho sa brankára Swaymana. Asistencie: Tomáš Hertl, Roman Červenka.
59:12
Vylúčenie v tíme USA:
Sam Lafferty – 2 min., sekanie.
58:41
58:41
goalUSA dalo gól!
Američania ešte znižujú skóre! Watson poslal puk z otočky z ľavej strany pred české bránkovisko, kde ho tečoval THOMAS BORDELEAU a aj keď puk nezasiahol ideálne, tak oblúčikom ponad pravý betón doletel za českého brankára Langhamera. Asistencie: Austin Watson, John Hayden.
58:08
58:08
goalČesko dalo gól!
A je definitívne hotovo! Šimek vyhodil puk odrazom od mantinelu z vlastného obranného pásma do stredného pásma, kam za ním vyrazil DAVID KÄMPF. Ten ho dostal do útočného pásma a bekhendom z pravej strany namieril do prázdnej americkej bránky. Asistencia: Radim Šimek.
57:35
Farrell prihral puk na modrú čiaru k Bellowsovi, ktorý minul českú bránku. Puk sa znovu odrazil k Američanom, ktorí pokračujú v nápore.
56:55
Americký tlak pokračuje. Hughesovo nahodenie od pravého mantinelu tečoval jeden z hráčov pred Langhamerom, puk sa ale našťastie pre Čechov odrazil mimo českej bránky.
56:17
Česko v plnom počte.
56:15
Jones prihral puk krížnou prihrávkou do ľavého kruhu Schmidtovi, ten ale z prvej namieril len do oblúku českej bránky.
55:59
USA sa konečne dostalo do útočného pásma a Černoch navyše prišiel o hokejku. Američania obliehajú oslabenú štvoricu Česka.
55:36
Američania si potom neporozumeli pri prechode do útočného pásma a Kempný im znovu puk odpálil až do ich obrannej tretiny.
55:15
Černoch hneď z vhadzovania odpálil puk z vlastného obranného pásma.
54:57
importantAmeričania sa dostali do útočného pásma a už skúšajú hru bez brankára!
54:42
54:42
goalČesko dalo gól!
Aj Česi skórujú v oslabení a výrazne sa približujú bronzu! Smejkal zobral Američanom puk v strednom pásme a dostal sa do samostatného nájazdu. Jeho bekhendový blafák do pravej strany zazvonil o ľavú žŕdku Swaymanovej bránky, od ktorej sa puk odrazil do bránkoviska a odtiaľ ho dorazil do odkrytej americkej bránky DAVID KÄMPF. Asistencia: Jiří Smejkal.
54:30
Česi na úvod oslabenia vyhrali buly a vyhodili puk za americkú bránku.
54:17
Vylúčenie v tíme Česko:
Tomáš Hertl – 2 min., nedovolené bránenie brankárovi.
53:50
Pastrňák prenikol do útočného pásma z pravej strany a nahadzoval puk pred americkú bránku. Tam sa ho snažil tečovať neúspešne Hertl.
53:14
Peekeovo nahodenie do útočného pásma zastavil český brankár Langhamer, ktorý hneď rozohral útok svojho tímu. Ten sa nateraz zasekol pri mantineli za americkou bránkou.
52:45
importantKämpf sa elegantne dostal z pravej strany pred bránkovisko, puk ale za betón ležiaceho amerického gólmana Swaymana pretlačiť nedokázal.
52:23
Stránský doslova dotlačil puk z vlastného obranného pásma do stredného, kde mu ho zobrali Američania. Tí ale potrebujú striedať, a tak s ním zacúvali do vlastného obranného pásma.
51:58
USA v plnom počte.
51:26
Až tretí pokus bol úspešný. Akciu českého národného tímu zakončil tvrdou strelou z pravého kruhu mimo americkej bránky Vrána.
50:55
Čechom sa nedarí sa vrátiť do útočného pásma a dvakrát za sebou sa ich akcia zasekla na zoradenej americkej štvorici na modrej čiare.
50:30
Krejčího strela bola zablokovaná a Pastrňák pri ľavom mantineli o puk prišiel. Hughes ho pohotovo odpálil za Langhamerovu bránku.
49:59
49:59
importantPastrňák krásnou prihrávkou z ľavého kruhu našiel pri zadnej žŕdke Krejčího, proti nemu ale skvele zasiahol ľavým betónom americký brankár Swayman.
49:40
USA potom opäť odpálilo puk do útočného pásma a oba tímy rýchlo prestriedali. Česi sa následne vrátili do útočnej tretiny.
49:11
Ščotka prihrávkou od modrej na vrchol ľavého kruhu pripravil strelu Kundrátkovi, ktorý z voleja namieril do hrude amerického brankára Swaymana.
48:43
Česi sa rýchlo vrátili do útočného pásma, ich kombinácia ale dlho netrvala a puk sa znovu dostal k českému brankárovi Langhamerovi.
48:20
Američania začali oslabenie vyhodením puku z vlastného obranného pásma.
47:58
Vylúčenie v tíme USA:
Ryan Hartman – 2 min., nebezpečná hra vysokou hokejkou + 2 min., hrubosť.
47:50
Schmidtovu strelu z pravého kruhu český brankár Langhamer vyrazil do rohu vlastného obranného pásma, kde puk vybojovali Američania.
47:24
Hronek sa dostal pod tlak napádajúcich Američanov a pod tlakom vyhodil puk popri mantineli na zakázané uvoľnenie.
46:45
Vrána netrafil Smejkalovu prihrávku a Američania sa konečne dokázali dostať svojím protiútokom do útočného pásma.
46:14
Kämpf z ľavého kruhu poslal puk do amerického bránkoviska, kde sa ho ešte snažil tečovať Smejkal. To sa mu ale nepodarilo a puk americký gólman prikryl lapačkou.
45:59
Pastrňák od modrej minul americkú bránku a puk mu odskočil až k brankárovi Langhamerovi. Ten rozohral s menšími problémami na svojich obrancov.
45:35
Američania pokračujú v mdlom výkone v tretej tretine a ďalšou nepresnou rozohrávkou vyhodili puk len na zakázané uvoľnenie.
45:06
Česi sa preto rýchlo dostali do útočného pásma, kde tvrdo bojujú o puk pri mantineli na pravej strane.
44:27
Američania sú týmto vývojom zjavne zaskočení a v tejto chvíli sa im nedarí vôbec nič. Lettieri tvrdou strelou z pravej strany úplne minul Langhamerovu bránku.
43:37
43:37
goalČesko dalo gól!
Česi pokračujú v skvelom výkone a už vedú o dva góly! Jordán krásnou prihrávkou od ľavého mantinelu našiel pri zadnej žŕdke úplne voľného DAVIDA PASTRŇÁKA, ktorý puk z prvej usmernil medzi betóny presúvajúceho sa amerického brankára Swaymana. Asistencie: Michal Jordán, Tomáš Hertl.
43:20
importantPastrňák sa tlačil cez amerického obrancu do samostatného nájazdu, puk ale len prenechal za sebou na Krejčího, ktorého vychytal americký brankár Swayman.
43:03
Krejčího bekhend na amerického brankára neprešiel, Galchenyuk ale následne pod tlakom puk len vyhodil cez všetky čiary.
42:29
Oddychový čas pre tím USA.
42:29
42:29
goalČesko dalo gól!
Česi hneď na úvod tretej tretiny otáčajú skóre! Krejčí vyhral buly po pravici amerického brankára Swaymana čisto za seba k ROMANOVI ČERVENKOVI, ktorý okamžitou strelou gólmana USA prekonal. Asistencia: David Krejčí.
42:27
Kempný z pozície obrancu podporil útok a strelou zápästím z ľavého kruhu vyskúšal pozornosť amerického brankára Swaymana, ktorý úspešne zasiahol.
42:02
Vrána bekhendom nahodil puk pred americkú bránku, ani jeden z jeho spoluhráčov ho ale nezasiahol a Američania môžu otočiť hru na opačnú stranu.
41:32
Ďalšia rozohrávka českého útoku sa dvojici Jordán – Kämpf nevydarila, druhý menovaný hokejista bol totiž v ofsajde.
40:51
40:51
goalČesko dalo gól!
Je vyrovnané! Hertl uhral puk na útočnej modrej čiare, odkiaľ ho posunul do útočného pásma na DAVIDA PASTRŇÁKA a ten prudkou strelou zápästím k bližšej žŕdke cez obrancu Peekea prepálil amerického gólmana Swaymana. Asistencie: Tomáš Hertl, Hynek Zohorna.
40:34
Prvý útok Čechov v tretej tretine viedol Krejčí, ktorý sa však nedostal so spoluhráčmi do útočného pásma.
40:01
Začala sa tretia tretina.
Ďalšia tretina sa začne približne o 16:06.
Česi predviedli v druhej tretine lepší výkon ako v prvom dejstve a svojou vyššou aktivitou dostali v niektorých úsekoch Američanov pod veľký tlak. Američanov však pri českých gólových možnostiach buď podržal brankár Swayman alebo Čechov zradila koncovka, preto sa ako jediný presadil v 33. minúte Jiří Smejkal. Aj Američania však mali svoje príležitosti a predviesť sa musel i český gólman Langhamer, ktorý vystriedal po prvej tretine v českej bránke Vejmelku. Langhamer však gól neinkasoval, Česi tak strácajú pred treťou tretinou na svojho súpera len jediný gól a bronz majú stále na dosah.

Strely na bránku v 2. tretine (celkovo): 9:9 (15:17)
40:00
Druhá tretina sa skončila.
39:28
Hartman dostal puk po ľavom krídle do útočného pásma, kde ho posunul na modrú čiaru na Jonesa. Jeho strelu zrazil nad svoju bránku Blümel.
38:55
Kempného nahodenie Američania zastavili, puk ale z vlastného obranného pásma nedostali a opäť sa tak začínajú dostávať pod český tlak.
38:30
Sklenička pri striedaní svojich spoluhráčov dostal puk do útočného pásma, kde však oň pri mantineli prišiel. Gaudette ho potom nepresnou kolmicou vyhodil na zakázané uvoľnenie.
38:02
importantBoldy sa peknou zasekávačkou dostal do streleckého priestoru a jeho strelu zápästím pod hornú žŕdku vyrazil nad svoju bránku ramenom český gólman Langhamer.
37:33
Krejčí sa nepretlačil cez Haydena v strednom pásme, Američania však nedokázali dokorčuľovať nahodenie na zadný mantinel a puk tak znovu získali Česi.
36:59
Farrell však trafil len Černocha, ktorý hneď vyštartoval so Stránským do útoku. Ich akcia skončila len stratou puku za americkou bránkou.
36:28
Vysoký forčeking Čechov výrazne zdržal americkú rozohrávku, zámorskí hráči si ale i tak poradili a dostali puk do útočného pásma.
35:54
Česi sú v týchto chvíľach výrazne aktívnejší. Vrána sa pretlačil do zakončenia bekhendom z pravého kruhu, tento pokus ale chytil americký brankár Swayman.
35:25
importantBlümel sa dostal v útočnom pásme k odrazenému puku, ktorý si naviedol medzi kruhy a odtiaľ tesne minul americkú bránku.
34:55
Tynan sa potom snažil dostihnúť nahodenie z vlastného obranného pásma na zadný mantinel, nestihol to však a USA je tak odpískané zakázané uvoľnenie.
34:30
Pastrňák dostal po ľavej strane puk do útočného pásma, kde ho prenechal zadovkou za sebou Krejčímu. Ten si však puk spracovať nedokázal.
34:05
Jones nahodil puk v ideálnej výške na teč a Hartmanovi chýbalo pár centimetrov na to, aby hrací predmet zasiahol.
33:33
Šimek potiahol puk medzi amerických obrancov a z vrcholov kruhov nahodil puk tak, že americký brankár Swayman ho musel na dvakrát prikryť lapačkou.
32:55
importantPuk sa zo súboja v rohu českého obranného pásma dostal medzi kruhy na voľného Bordeleaua, proti nemu ale skvelým zákrokom zasiahol brankár Langhamer.
32:12
32:12
goalČesko dalo gól!
Česi znižujú! Sklenička nahodil puk od modrej cez cloniaceho spoluhráča na amerického brankára, pred ktorým puk zrazil blokujúci Peeke. K puku sa ako prvý potom dostal JIŘÍ SMEJKAL, ktorý ho pohotovo dorazil do americkej bránky. Asistencie: David Sklenička, Tomáš Kundrátek.
31:56
Vrána sa pokúsil zaskočiť amerického gólmana Swaymana nečakanou strelou z ľavého kruhu. Tú síce Swayman chytil, nebol si však istý, kde v jeho výstroji puk je.
31:33
Hertlovu strelu od modrej tečoval pred americkou bránkou Zohorna, puk ale skončil mimo. Američania potom dostali puk z vlastného obranného pásma.
30:59
Červenka dostal výbornú prienikovú prihrávku na ľavé krídlo, Krejčí sa však pri prechode útočnej modrej čiary dostal do ofsajdu a hra je tak prerušená.
30:40
To sa im podarilo a českú útočnú akciu zakončil nahodením od modrej Hronek. Letiaci puk nikto netečoval, čierna guma tak skončila na hrudi amerického brankára Swaymana.
30:13
A nevyšlo to ani Jonesovi pri jeho pokuse o individuálny prienik. Česi sa opäť snažia prebiť do útočného pásma.
29:37
Stránského nahodenie za americkú bránku zastavil za svojou bránkou Swayman, ktorý hneď rozohral na svojich obrancov. Tí sa cez stredné pásmo nedostali.
29:05
Ščotka zastavil americké nahodenie a spolu s Jordánom si prihráva puk vo vlastnom obrannom pásme, kým ich spoluhráči nevystriedajú.
28:26
importantČernoch sa prekľučkoval od ľavého mantinelu až medzi kruhy, odkiaľ zakončil strelou po ľade tesne mimo pravej žŕdky Swaymanovej bránky.
27:54
Smejkal dostal puk za americkú bránku, odkiaľ ho po rýchlej výmene so spoluhráčom dostal i na modrú čiaru. Jeho strela cez blokujúcich Američanov na brankára Swaymana neprešla.
27:16
Američanom sa každopádne podarilo puk vybojovať a kombináciou v útočnom pásme sa snažili dostať do zakončenia. Česká obrana ale zafungovala dobre a k strele ich nepustila.
26:50
Šimkovo nahodenie na zadný mantinel zastavil Peeke, ktorý chcel hneď rozohrať americký protiútok. Aj jeho nahodenie však bolo nepresné.
26:08
Česi prišli o útočné pásmo a Američania ich výborným forčekingom vytlačili až do obranného pásma.
25:35
Hertl sa hneď zapojil do hry, keď vyslal do útoku po ľavom krídle Černocha. Ten sa s pukom pred americkú bránku nepretlačil.
25:12
Česko v plnom počte.
24:47
Jones prihral zľava na modrú čiaru na Schmidta, ktorého tvrdú strelu z prvej zastavil český brankár Langhamer. Jeho obrancovia sa ešte snažia odtlačiť z bránkoviska dotierajúcich Američanov.
24:24
Tlak Američanov pokračuje. Boldy našiel prihrávkou od pravého mantinelu Gaudettea, ktorý z prvej minul Langhamerovu bránku.
23:57
USA sa však rýchlo vrátilo do útočného pásma. Gaudette s Jonesom si vymieňali na ľavej strane puk a ten nakoniec poslal na českú bránku Jones. Gólman Langhamer úspešne zasiahol.
23:38
Američania úvodné presilovkové buly vyhrali, nepresnou prihrávkou dozadu na modrú čiaru sa ale sami vyhnali z útočného pásma.
23:12
Vylúčenie v tíme Česko:
Tomáš Hertl – 2 min., podrazenie.
22:44
Američanom sa podarilo rýchlo prejsť cez stredné pásmo a tento útok zakončil tvrdou strelou od modrej do striedajúceho českého brankára Langhamera Hartman.
22:17
Vrána viedol český útok, kombinácia, ktorú založil ale skončila nepresnou prihrávkou dozadu na modrú čiaru na Šimka.
21:34
USA v plnom počte.
21:19
Presilovková kombinácia Česka skončila až nepresnou prihrávkou Pastrňáka, ktorú vystihol Kuhlman a ten zaviezol puk až do útočného pásma.
20:48
importantHronkovu bombu od modrej tečoval Hertl a brankár Swayman vyrazil puk len pred seba, kde sa snažil ešte dorážať Hertl. Jeho pokus skončil mimo americkej bránky.
20:33
Česi pokračujú v prerušenej presilovke z konca prvej tretiny a na jej úvod sa usadili v útočnom pásme.
20:01
changeStriedanie brankárov v tíme Česko:
z klziska odchádza Karel Vejmelka, prichádza Marek Langhamer.
20:01
Začala sa druhá tretina.
Ďalšia tretina sa začne približne o 15:18.
Po prvej tretine vykročili za bronzom Američania, ktorí idú do šatne s dvojgólovým náskokom. Doňho dostali USA zhruba v polovici úvodnej tretiny Kuhlman a gólom v presilovke Gaudette. Česi sa z týchto dvoch úderov oklepávali len veľmi ťažko, do hry ich však vrátil svojím gólom Černoch a po jeho presnom zásahu sa obraz hry úplne zmenil. Česi boli aktívnejší, viac strieľali, dostali Američanov pod tlak a v závere prvej tretiny získali presilovú hru, v ktorej ale inkasovali veľmi tvrdý úder. 13 sekúnd pred koncom prvého dejstva skóroval druhýkrát v zápase v oslabení Kuhlman a uvidíme, ako sa tento gól do šatne prejaví na českom tíme v ďalšom priebehu zápasu.

Strely na bránku v 1. tretine: 6:8
20:00
Prvá tretina sa skončila.
19:47
19:47
goalUSA dalo gól!
Američania navyšujú svoj náskok gólom v oslabení! Lafferty dostal puk z vlastného obranného pásma na Kuhlmana. Ten ho v útočnom pásme vrátil doľava na Laffertyho, ktorý ho ešte posunul doľava na Schmidta a amercký obranca ho prihral k ľavej žŕdke práve na KARSONA KUHLMANA, ktorý puk dorazil do odkrytej českej bránky. Asistencie: Nate Schmidt, Sam Lafferty.
19:34
Vylúčenie v tíme USA:
Andrew Peeke – 2 min., podrazenie.
19:34
Šimek založil ďalší český útok nahodením do útočného pásma, za ktorým sa tlačil po ľavom krídle Červenka. K puku sa nedostal, avšak len kvôli faulu amerického obrancu Peekea.
19:05
importantHertl našiel prihrávkou spoza bránky medzi kruhmi Blümela, ktorý ale puk z prvej usmernil len do betónu amerického gólmana Swaymana.
18:27
Puk sa ale zastavil za českou bránkou v súboji pri mantineli, odkiaľ ho Česi dostali do stredného pásma. Galchenyuk sa potom pri snahe o zrýchlenie amerického útoku dostal do ofsajdu.
17:55
Po dlhšej dobe mali Američania možnosť založiť svoj útok, napádajúci Česi ich ale vytlačili do útočného pásma a pripravili o puk.
17:20
Puk sa po nepresnej prihrávke Krejčího spoza bránky dostal k americkému brankárovi Swaymanovi, ktorý ho okamžite prikryl lapačkou.
16:54
Pastrňák nahodil puk pred americkú bránku, žiadny z českých hokejistov ho ale nezasiahol. Pri mantineli ho potom Česi znovu vybojovali.
16:26
Česi sú ale teraz aktívnejší a tlačia sa k americkej bránke. Ich aktivitu ukončil až chytením nahodenia Skleničku od modrej americký gólman Swayman.
15:57
Smejkal ustál za americkou bránkou súboj s Laffertym, jeho prihrávka ale šla medzi jeho spoluhráčov v útočnom pásme.
15:19
15:19
goalČesko dalo gól!
Česi znižujú na rozdiel jediného gólu! Stránský bojoval o puk v rohu útočnej tretiny, kde ho nakoniec vydoloval Flek a ten ho posunul pred bránku na JIŘÍHO ČERNOCHA. Ten si puk spracoval a svojou strelou ho poslal pod pravý betón amerického brankára Swaymana. Asistencie: Jakub Flek, Matěj Stránský.
14:45
14:45
importantBellows sa dostal k puku na ľavom krídle, potiahol si ho do ľavého kruhu a odtiaľ strelou zápästím opečiatkoval žŕdku Vejmelkovej bránky.
14:21
Kempný vybojoval puk za svojou bránkou, Česi ho však posunuli len do stredného pásma a odišli striedať.
13:56
Česi si napriek vysokému forčekingu Američanov prihrávajú puk vo vlastnom obrannom pásme. Teraz sa im nedarí rozohrať akciu, ktorou by prešli cez stredné pásmo.
13:18
13:18
importantŠimek však potom zastavil prihrávku jedného z Američanov vo vlastnom obrannom pásme a pohotovou kolmicou vysunul do úniku Blümela. Jeho strelu z ľavého kruhu vyrazil brankár USA Swayman.
12:52
Pastrňák sa neprekľučkoval do útočného pásma a v súboji s Jonesom o puk prišiel.
12:14
12:14
goalUSA dalo gól!
Američania využívajú presilovku a navyšujú svoj náskok na rozdiel dvoch gólov! Tynan prihral puk k ľavej žŕdke českej bránky na Boldyho, ktorý ho posunul medzi kruhy na ADAMA GAUDETTEA a ten z prvej namieril presne medzi betóny brankára Vejmelku. Asistencie: Matthew Boldy, T.J. Tynan.
11:59
Schmidt krížnou prihrávkou z ľavej strany našiel v pravom kruhu Tynana, ktorý ešte posielal strieľanú prihrávku k pravej žŕdke. Tam jeho prihrávku nikto nezasiahol.
11:33
Američania začali svoju prvú presilovku v zápase vyhraným vhadzovaním, po ňom však o puk prišli a Kämpf ho dostal až do českého útočného pásma.
11:06
Vylúčenie v tíme Česko:
Jiří Černoch – 2 min., nedovolené bránenie.
10:40
Černoch ho ale dokázal pri pravom mantineli vybojovať a posunúť medzi amerických obrancov na Fleka, ktorý pohotovou strelou minul Swaymanovu bránku.
10:15
Čechov inkasovaný gól zaskočil a hneď po vhadzovaní odovzdali puk nepresnou rozohrávkou Američanom.
09:33
09:33
goalUSA dalo gól!
Američania otvárajú skóre! Puk sa po vyhranom vhadzovaní v americkom útočnom pásme dostal na modrú čiaru k Peekeovi, ktorý ho vypálil na českú bránku. Od korčule blokujúceho českého obrancu sa puk odrazil pred bránkovisko k voľnému KARSONOVI KUHLMANOVI, ktorý ho dorazil do českej bránky. Asistencie: Ben Meyers, Andrew Peeke.
09:09
Sklenička našiel prihrávkou od modrej v ľavom kruhu Pastrňáka, ktorého ranu z prvej zastavil betónom americký brankár Swayman.
08:50
Česi sa dostali spod tlaku pri svojej rozohrávke, prechod do útočného pásma sa im ale nevydaril a puk získal Jones.
08:23
Šimkovi sa otvoril priestor na strelu od modrej a jeho bombu musel vyraziť nad svoju bránku americký gólman Swayman.
07:48
Ščotka nedokázal odpáliť puk z vlastného obranného pásma, a tak sa k nemu dostal americký kapitán Jones. Ten vypálil z pravého kruhu bekhendom mimo.
07:11
Zakončenie amerického útoku ale neprišlo a do útoku opäť vyrazili Česi. Zohorna našiel peknou krížnou prihrávkou z pravej strany v ľavom kruhu Blümela, ten však puk netrafil.
06:31
06:31
importantHertl sa obtočil okolo americkej bránky, jeho strela z otočky ale skončila tesne mimo. K puku sa potom dostali Američania a tí zakladajú svoj rýchly protiútok.
06:00
Česi sa dostali pod tlak napádajúcich Američanov a puk len vyhodili z vlastného obranného pásma. USA chcelo zrýchliť svoju rozohrávku, vyhodilo však puk len na ďalšie zakázané uvoľnenie.
05:26
Hronek z pozície obrancu vyštartoval do individuálneho prieniku. Puk síce dostal do útočného pásma, na spoluhráčov ho ale posunúť nedokázal.
04:53
Oba tímy rýchlo prestriedali. Vrána potiahol puk po ľavom krídle do útočného pásma, strelou zápästím z ľavého kruhu však minul Swaymanovu bránku.
04:16
Američania sa nasťahovali do českého obranného pásma, Boldyho nahodenie od modrej ale na českého brankára neprešlo a Česi následne puk získali.
03:44
Boldy hneď po buly nahodil puk na brankára Vejmelku, pred ktorým ho tečoval Hartman. Český brankár hrací predmet zastavil.
03:37
Červenka tvrdou strelou príklepom z ľavého kruhu minul americkú bránku a Hartman sa dostal so spoluhráčom do prečíslenia 2 proti 1. To zakončil sám, jeho pokus však vyrazil český gólman Vejmelka.
03:05
Američania puk vyhodili nepresným nahodením na zakázané uvoľnenie.
02:55
Flek zaviezol puk do útočného pásma, kde našiel svojou prihrávkou za americkú bránku Stránského. Ten mu puk do streleckej pozície vrátiť nedokázal.
02:27
Tímu USA sa podarilo Čechov vytlačiť do stredného pásma a tam sa Američania puku zmocnili. Ich útok vedie po pravej strane Hayden.
01:59
Smejkal udržal v súboji v rohu českej útočnej tretiny puk a založil útok svojho tímu. Jeho spoluhráči sa zatiaľ nedokážu dostať od mantinelu.
01:29
Kundrátek sa po pravom krídle pretlačil až pred bránku, ktorú minul. V súboji s Peekeom potom stratil rovnováhu a svojím pádom posunul americkú bránku.
01:11
Česi puk dokázali vyhodiť z vlastného obranného pásma a následne puk získali. Ich útok sa však zastavil v strednom pásme.
00:45
Oba tímy si nepresnými rozohrávkami vystriedali kontrolu nad pukom a napokon ho Američania nahodili na zadný mantinel.
00:21
Američania zastavili prvý útok Červenku, rozohrávka ich protiútoku sa však skončila ofsajdom.
00:01
Stretnutie sa práve začalo.
Česi budú hrať v červených dresoch, Američania v bielych.
Oba tímy práve vychádzajú na ľadovú plochu k svojmu poslednému zápasu v sezóne, zápas o bronz sa tak o malú chvíľu začne.
Úvodné zostavy:

Česko: Vejmelka (Langhamer) – Kempný, Hronek, Ščotka (A), Kundrátek, Sklenička, Šimek, Jordán – Červenka (C), Krejčí (A), Pastrňák – Zohorna, Hertl, Blümel – Vrána, Kämpf, Smejkal – Černoch, Flek, Stránský – Špaček.

Tréner: Kari Jalonen

USA: Swayman (Mann) – Se. Jones (C), Hughes, Peeke, Schmidt (A) – Boldy, Galchenyuk, Hartman – Tynan, Gaudette, Bellows – Kuhlman, Farrell, Meyers – Hayden, Watson (A), Lettieri – Bordeleau, Barber, Lafferty.

Tréner: David Quinn

Rozhodcovia: Heikkinen (FIN), Lawrence (CAN) – Sormunen (FIN), van Oosten (CAN).


Vzájomné zápasy

Tieto dva národné tímy sa na MS doteraz stretli 17-krát a vzájomná bilancia je vyrovnaná – Česko vyhralo 8-krát, USA tiež 8-krát a jeden zápas ešte v roku 1993, kedy sa hralo na remízy, sa skončil nerozhodným výsledkom. Oba tímy sa už v zápase o bronz stretli v roku 2015, kedy Česi na domácej pôde v Prahe nedali v tomto medailovom súboji Američanom ani jeden gól a prehrali 0:3. Česko a USA sa na tomto turnaji stretli už v pondelok ešte v rámci skupiny B a Česi vyhrali gólom Matěja Blümela 1:0.

Posledných 5 vzájomných zápasov na MS:
MS 2014 (štvrťfinále): USA – Česko 3:4
MS 2015 (o 3. miesto): USA – Česko 3:0
MS 2016 (štvrťfinále): Česko – USA 1:2 po nájazdoch
MS 2018 (štvrťfinále): USA – Česko 3:2
MS 2022 (skupina): USA – Česko 0:1


USA

Američania, ako je u nich zvykom, zobrali skupinovú fázu ako prípravu na play-off, a tak vo svojich skupinových zápasoch striedali lepšie a horšie momenty. Horšími boli nečakaná strata bodu s Rakúskom (3:2 po predĺžení) alebo pomerne jasná prehra s domácim Fínskom (1:4), naopak za svetlý okamih sa dá považovať výhra nad silným Švédskom (3:2 po predĺžení). V konečnej tabuľke skupiny B obsadili Američania štvrté miesto, kvôli čomu sa vo štvrťfinále postavili proti suverénnym Švajčiarom. Tých ale nečakane porazili 3:0 vďaka výbornému výkonu brankára Jeremyho Swaymana (ktorý sa pripojil k tímu po vypadnutí Bostonu v play-off NHL) a tím, ktorý do tej doby neprehral ani jeden zápas, poslali domov. Vo včerajšom semifinále potom predviedli v porovnaní so zápasom v skupine výrazne vyrovnanejšiu bitku s Fínskom, nakoniec ale semifinálové prekliatie neprelomili a prehrali 3:4. Dnes tak budú bojovať o tretí bronz za posledné štyri MS, problémom ale bude veľká maródka medzi obrancami. Včera proti Fínom hrali Američania len na štyroch obrancov.

Zápasy USA na MS:

Skupina B
USA – Lotyšsko 4:1
Rakúsko – USA 2:3 po predĺžení
Fínsko – USA 4:1
Veľká Británia – USA 0:3
USA – Švédsko 3:2 po predĺžení
USA – Česko 0:1
USA – Nórsko 4:2

Štvrťfinále
Švajčiarsko – USA 0:3

Semifinále
Fínsko – USA 4:3


Česko

Vstup Česka pod vedením fínskeho trénera Kariho Jalonena do turnaja bol veľmi rozpačitý a vrcholom tohto nevydareného vstupu bola šokujúca prehra s Rakúskom (1:2 po nájazdoch). Potom však tím posilnili z NHL David Pastrňák a David Kämpf a naši západní susedia sa chytili fantastickou prvou tretinou v ďalšom zápase proti Lotyšsku (5:1). Relatívne s prehľadom si následne zaistili postup, pričom porazili i svojho dnešného súpera USA (1:0) a prehra v poslednom zápase skupiny B s domácim Fínskom (0:3) ich nasmerovala z tretieho miesta tejto skupiny na Nemecko. S ním si Česi vo štvrťfinále vďaka trom presilovkovým gólom poradili výsledkom 4:1, v semifinále ale narazili na Kanadu, ktorá skvelou druhou tretinou definitívne zničila sen Čechov o finále MS po 12 rokoch a porazila ich výsledkom 6:1. Keďže Česi hrali včera večer, tak mali menej času na prípravu ako Američania, výhodou ale môže byť ich rozohranosť. K zisku prvej medaily od roku 2012 ich svojím výkonom navyše môže vyburcovať kapitán Roman Červenka, ktorý je s 15 gólmi za 4 góly a 11 asistencií lídrom kanadského bodovania šampionátu.

Zápasy Česka na MS:

Skupina B
Česko – Veľká Británia 5:1
Česko – Švédsko 3:5
Česko – Rakúsko 1:2 po nájazdoch
Česko – Lotyšsko 5:1
Nórsko – Česko 1:4
USA – Česko 0:1
Fínsko – Česko 3:0

Štvrťfinále
Nemecko – Česko 1:4

Semifinále
Kanada – Česko 6:1
Vitajte pri on-line prenose zo zápasu o 3. miesto na Majstrovstvách sveta v hokeji, v ktorom sa stretnú Česko a USA. Stretnutie sa začne o 14:20.


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2022»MS v hokeji 2022: Česko zdolalo USA a získalo bronzovú medailu