Rekordná séria Verstappena sa skončila. Sainz v závere ustál veľký tlak a teší sa z triumfu

Carlos Sainz na Ferrari počas Veľkej ceny Singapuru 2023.
Carlos Sainz na Ferrari počas Veľkej ceny Singapuru 2023. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR|17. sep 2023 o 15:53 (aktualizované 17. sep 2023 o 17:00)

Russel útočil na druhé miesto, ale v poslednom kole vypadol.

Formula 1 - Veľká cena Singapuru 2023

62 kôl (1 kolo: 4,940 km, celkovo: 306,3 km):

1.

Carlos Sainz

Španielsko

Ferrari

2.

Lando Norris

Veľká Británia

McLaren

3.

Lewis Hamilton

Veľká Británia

Mercedes

4.

Charles Leclerc

Monako

Ferrari

5.

Max Verstappen

Holandsko

Red Bull Racing

6.

Pierre Gasly

Francúzsko

Alpine

MARINA BAY. Španielsky pilot F1 Carlos Sainz na Ferrari vyhral Veľkú cenu Singapuru. Využil tak pole position, keď vyhral aj kvalifikáciu.

Sainz tak prerušil víťaznú sériu suverénneho holandského lídra Maxa Verstappena na Red Bulle. Ten zaznamenal 10 triumfov za sebou, čím prekonal rekord Sebastiana Vettela.

V Singapure však štartoval až z 11. miesta a v pretekoch obsadil konečné 5. miesto. Prvýkrát v sezóne sa z triumfu tešil iný tím než Red Bull Racing.

Sainz pred seba nepustil nikoho a nočné preteky vyhral systémom štart-cieľ. Dosiahol prvý triumf od svojho premiérového víťazstva vlani na VC Veľkej Británie.

Ferrari vyhralo naposledy na minuloročnej VC Rakúska zásluhou Charlesa Leclerca.

Nedeľňajšie pódium doplnil Brit Lando Norris na McLarene, ktorý ťažil z dobrého postavenia na štarte a v závere za sebou dokázal udržať krajana Georgea Russella - jazdec Mercedesu havaroval v poslednom kole.

Na treťom mieste tak skončil jeho tímový kolega a krajan, sedemnásobný majster sveta Lewis Hamilton.

Pilotom Red Bullu nevyšla kvalifikácia, keďže mestský okruh nesedel konfigurácii ich doposiaľ dominantného monopostu. Verstappen obsadil 5. miesto.

Do najlepšej desiatky sa prebojoval po odstúpení Ocona aj Liam Lawson na AlphaTauri, náhradník Ricciarda obsadil 9. miesto a dosiahol tak prvé body v seriáli F1.

Hlasy po pretekoch

/zdroj: Sport 2/

Carlos Sainz, víťaz: "Je to dosť dobrý pocit a dosť dobrý víkend. Ďakujem všetkým vo Ferrari za ich snahu, nemali sme najlepší začiatok, ale nakoniec sme vyhrali. Som si istý, že sme potešili celé Ferrari i Taliansko. Preteky boli o kalkulácii a o šetrení pneumatík, po safety care som k sebe musel pustiť Georga a bolo to náročné aj na konci. Bol som pod tlakom, urobiť chybu bolo jednoduché, ale cítil som, že mám veľmi dobrú rýchlosť,"

Lando Norris, 2. miesto: "Boli to náročné preteky, no Carlos bol veľmi štedrý a pustil ma do DRS. Na konci som sa sústredil viac na bránenie pozície pred Mercedesmi. Dotkol som sa bariéry na rovnakom mieste ako George, on išiel hneď za mnou a pravdepodobne narazil tiež, no vyšiel z toho horšie."

Lewis Hamilton, 3. miesto: "Hlavne gratulujeme Carlosovi. Cez víkend sme skúšali rôzne pneumatiky a stratégie a mali sme až dve zastávky. Tím však odviedol dobrú prácu."

Priebeh Veľkej ceny Singapuru 2023

Štart do pretekov vyšiel najlepšie jazdcom Ferrari, Sainz si postrážil prvé miesto a Leclerc predstihol Russella na Mercedese.

Jeho tímový kolega Hamilton si skrátil prejazd úvodnou sekciou zákrut a v nasledujúcich kolách musel vrátiť miesto Russellovi i Norrisovi na McLarene.

Mladší z dvojice jazdcov Mercedesu sa začal približovať k druhému Leclercovi a jeho tím chcel vyprovokovať Ferrari k zastávke v boxoch, keď blafoval v rádiovej komunikácii o pit stope.

Predieranie sa poľom na úzkom mestskom okruhu nevychádzalo suverénovi tejto sezóny Verstappenovi. Úradujúci majster obsadil v kvalifikácii jedenáste miesto a jeho tímový kolega Perez bol o jeden rad ďalej.

Okrem obmedzených možností na predbiehanie komplikovala jazdcom rakúskej stajne preteky aj konfigurácia ich monopostu RB19 - nízky podvozok, ktorý bol celú sezónu devízou, nie je stavaný na hrboľatý mestský povrch bez priľnavosti.

Zdanlivo im pomohol im výjazd bezpečnostného vozidla po nehoda Sargeanta na Willaimse. Ten v pretekoch pokračoval, no pri náraze poškodil svoje predné krídlo a na vozovke nechal po ceste k svojim mechanikom mnoho nečistôt.

Verstappen s Perezom ako jedni z mála nevyužili príležitosť na prezutie, keďže mali tvrdé pneumatiky. Ferrari zvolilo dvojitý pit stop a Russell tak prišiel o šancu na over cut, pričom piloti Red Bullu išli do najlepšej štvorky.

O pozície však prišli hneď po reštarte, keď ťahali za kratší koniec v súboji so súpermi s novšími pneumatikami - tí ich dokázali zahriať práve za bezpečnostným vozidlom.

Keďže drvivá väčšina štartového poľa prezula na hardy a zvolila tak stratégiu jedného pit stopu, taktické boje už neboli v prvej polovici pretekov na programe.

Spomedzi jazdcov v popredí si polepšil len Leclerc, ktorý predstihol oba Red Bully. Počas zastávok v boxoch prišiel o druhé miesto v dôsledku premávky v pit lane - u mechanikov strávil takmer šesť sekúnd, keďže ho nemohli pustiť okamžite po prezutí.

Druhý Russell sa udržiaval v zóne DRS za Sainzom, no k samotnému predbiehaciemu manévru nedochádzalo.

Verstappen i Perez čakali na ďalší prípadný sefaty car, ktorý by spôsobil preriedenie poľa a s dávkou šťastia by umožnil prezuť na rýchlejšiu zmes zadarmo.

Situácia však začala byť kritická okolo 35. kola, keď začal monopost vlaňajšieho víťaza Pereza na niektorých výjazdoch kĺzať.

Do boxov ho povolali v 39. kole, prepadol sa na predposledné 17. miesto a o chvíľu ho nasledoval aj Verstappen.

K situácii, ktorú Red Bull potreboval, prišlo čiastočne o niekoľko kôl neskôr. Ocon odstavil svoj Alpine v dôsledku poruchy a spôsobil virtuálny safety car.

Pre čerstvejšie pneumatiky sa rozhodli v Mercedese, u Magnussena a Alonsa.

Druhému menovanému pit stop nevyšiel a tím tak zavŕšil nevydarený víkend po tvrdej havárii Strolla v kvalifikácii, v dôsledku ktorej neodštartoval do pretekov.

Rusell sa vrátil na pódiové pozície v 53. kole, no k útoku na vedúceho Sainza sa nedostal.

Priebežné poradia v sezóne 2023

Celkové poradie (po 15 z 22 pretekov):

Poradie

Meno

Krajina

Tím

Body

1.

Max Verstappen

Holandsko

Red Bull Racing

374

2.

Sergio Pérez

Mexiko

Red Bull Racing

223

3.

Lewis Hamilton

Veľká Británia

Mercedes

180

4.

Fernando Alonso

Španielsko

Aston Martin

170

5.

Carlos Sainz

Španielsko

Ferrari

142

6.

Charles Leclerc

Monako

Ferrari

123

7.

George Russell

Veľká Británia

Mercedes

109

8.

Lando Norris

Veľká Británia

McLaren

97

9.

Lance Stroll

Kanada

Aston Martin

47

10.

Pierre Gasly

Francúzsko

Alpine

45

11.

Oscar Piastri

Austrália

McLaren

42

12.

Esteban Ocon

Francúzsko

Alpine

36

13.

Alexander Albon

Thajsko

Williams

21

14.

Nico Hülkenberg

Nemecko

Haas

9

15.

Valtteri Bottas

Fínsko

Alfa Romeo

6

16.

Kuan-jü Čou

Čína

Alfa Romeo

4

17.

Júki Cunoda

Japonsko

AlphaTauri

3

18.

Kevin Magnussen

Dánsko

Haas

3

19.

Liam Lawson

Nový Zéland

AlphaTauri

2

20.

Nyck De Vries

Holandsko

AlphaTauri

0

22.

Logan Sargeant

USA

Williams

0

22.

Daniel Ricciardo

Austrália

AlphaTauri

0

Pohár konštruktérov (po 15 z 22 pretekov):

1.

Red Bull Racing

597

2.

Mercedes

289

3.

Ferrari

265

4.

Aston Martin

217

5.

McLaren

139

6.

Alpine

81

7.

Williams

21

8.

Haas

12

9.

Alfa Romeo

10

10.

AlphaTauri

5

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Formula 1»Rekordná séria Verstappena sa skončila. Sainz v závere ustál veľký tlak a teší sa z triumfu