07.08.2024 07:30
Deň 12
Minúta po minúte
Live

Prekonal svetový rekord, no potom nastúpil Holanďan. The Beast stanovil najrýchlejší čas histórie

Harrie Lavreysen.
Harrie Lavreysen. (Autor: REUTERS)
REUTERS|7. aug 2024 o 14:07

V Paríži chce získať tri zlaté medaily, chýba mu už len jedna.

PARÍŽ. Lietajúci Holanďan Harrie Lavreysen vytvoril nový svetový rekord v mužskom šprinte na 200 metrov, keď v stredu v kvalifikácii na olympijské preteky v dráhovej cyklistike dosiahol najlepší čas.

Ďalší deň spaľujúceho tempa na doskách Národného velodrómu začal Austrálčan Matthew Richardson, ktorý ako prvý prekonal svetový rekord Paula Nicholasa z Trinidadu a Tobaga z roku 2019.

Richardson dosiahol čas 9,091 sekundy a prekonal Nicholasovu doterajšiu hodnotu 9,100, ktorú stanovil vo vysokej nadmorskej výške v Bolívii.

Rekord však neudržal dlho, pretože 27-ročný Lavreysen, ktorý v utorok čerstvo získal zlato v tímovom šprinte, bombardoval trať časom 9,088 s priemerom 79 km/h.

Lavreysen, prezývaný The Beast, sa na parížskych hrách chystá získať tri zlaté medaily a je favoritom šprintu a keirinu.

Najlepších 24 z 30 jazdcov sa neskôr kvalifikovalo do rozjázd prvého kola, v ktorých jazdci pretekali proti sebe.

Extrémne teplé podmienky vo vnútri velodrómu spolu s mierne vyšším náklonom na zákrutách sa postarali o rýchle šprintérske časy.

Na parížskej olympijskej dráhe už padlo niekoľko svetových rekordov, keď mužský aj ženský tímový šprint vyhrali v nových svetových rekordných časoch, zatiaľ čo Austrálčania v utorok v prvom kole vytvorili nový svetový rekord v stíhacích pretekoch družstiev.

Austrália sa neskôr stretne s Veľkou Britániou v boji o zlato vo finále stíhacích pretekov družstiev mužov, zatiaľ čo o zlate v stíhacích pretekoch družstiev žien sa rozhodne tiež v tretí deň pretekov.

Nikola Karabatič (vpravo) v objatí so spoluhráčom
dnes 16:54
VIDEO: Hádzanárska legenda sa lúči. Francúzi na domácich hrách nezískajú medailuNikola Karabatič ukončil kariéru vo veku 40 rokov.
dnes 16:54
Tajmuraz Salkazanov.
dnes 09:20
Do Paríža priletel aj posledný reprezentant Slovenska. Vicemajster sveta sa cíti veľmi dobreTajmuraz Salkazanov sa už teší na piatkové voľnoštýliarske súboje v kategórii do 74 kilogramov.
dnes 09:20
Harrie Lavreysen.
dnes 14:07
Prekonal svetový rekord, no potom nastúpil Holanďan. The Beast stanovil najrýchlejší čas histórieV Paríži chce získať tri zlaté medaily, chýba mu už len jedna.
dnes 14:07
Slovenská šprintérka Viktória Forster počas rozbehov na 100 m cez prekážky na OH 2024.
Miroslav Kováčikdnes 10:50
Prekvapenie jej dodalo energiu, ale beh nezvládla. Nehádžem flintu do žita, vraví ForsterSlovenka obsadila vo svojom rozbehu šieste miesto.
Miroslav Kováčikdnes 10:50
Thomas Craig.
dnes 11:52
Austrálsky výbor musí riešiť problém. Člen tímu skončil v rukách polície, kupoval kokaínJeho totožnosť nebola zverejnená.
dnes 11:52
Momentka z plážového volejbalu pod Eiffelovou vežou na OH 2024 v Paríži.
dnes 12:32
FOTO: Plážový volejbal púta pozornosť na piesku aj mimo neho. Boje pod Eiffelovkou sú ozdobou HierPozrite si najlepšie momentky z plážového volejbalu pod Eiffelovou vežou na OH 2024 v Paríži.
dnes 12:32
Josh Kerr a Jakob Ingebrigtsen vo finále behu na 1500 metrov na OH v Paríži 2024.
Miroslav Kováčikdnes 15:251
Cez médiá si posielali odkazy. V Paríži mali bojovať o zlato, ale navzájom sa zničiliJosh Kerr a Jakob Ingebrigtsen zviedli ďalší pamätný súboj.
Miroslav Kováčikdnes 15:251
Nachádzate sa tu:
Domov»Olympiáda Paríž 2024»Prekonal svetový rekord, no potom nastúpil Holanďan. The Beast stanovil najrýchlejší čas histórie