Do Košíc poletí maratónsky špeciál

Minuloročný víťaz košického maratónu Kiptoo Chepkwony.
Minuloročný víťaz košického maratónu Kiptoo Chepkwony. (Autor: TASR)
Sportnet|19. aug 2011 o 13:59

Organizátori najstaršieho európskeho maratónu túžia mať na štarte vyše 6000 bežcov.

Zlomiť dve hranice je cieľ organizátorov 88. ročníka košického maratónu: dostať na štart viac než 6000 bežcov a stlačiť ženský rekord pod 2:30 h.

BRATISLAVA. Košickí organizátori Medzinárodného maratónu mieru finišujú s prípravami na ročník s dvoma osmičkami. „Chceme prelomiť hranicu šesťtisíc štartujúcich,“ vraví Branislav Koniar, riaditeľ najstaršieho európskeho maratónu, ktorý vznikol ešte v roku 1924.

Počet účastníkov podujatia s tradičným termínom v prvú októbrovú nedeľu sa predvlani vyšplhal nad 5000 a pred rokom dosiahol číslo 5426 (z 39 krajín).

Linka MMM 2011

Košičania pol druha mesiaca pred štartom 88. ročníka (2. októbra) evidujú vyše 1600 prihlášok len na maratón a polmaratón, ďalšie na sprievodné behy. Viac než tri stovky prišli od nováčikov, ktorí MMM v maratónkach ešte nezažili a využili do 31. augusta zľavnené štartovné (24 eur). Nielen oni, všetci, ktorí sa prihlásia do konca mesiaca, pobežia s menom a vlajkou krajiny na štartovom čísle.

„Aj na Slovensku už cítiť dvíhanie sa druhej vlny bežeckého boomu, chceme dať šancu najmä čo najväčšiemu počtu našincov,“ vraví Koniar.

Novinkou je maratónsky špeciál, linka MMM 2011: charterový let, ktorý za 99 eur bežcov zo západu Slovenska dovezie v sobotu dopoludnia z Bratislavy do Košíc a v nedeľu podvečer s nimi odletí späť do hlavného mesta.

Bude to ročník dám

Keňan Gilbert Kiptoo Chepkwony vlani vo svojom druhom maratóne v živote stlačil mužský traťový rekord košického maratónu na úroveň hodnú jeho histórie: pod 2:09 (namerali mu čas 2:08:33).

Túžba organizátorov po ženskom rekorde pod 2:30 h sa však nesplnila. „Stále trvá, dúfam, že tento rok sa nám vyplní, je to jeden z dvoch našich hlavných cieľov,“ avizuje Koniar. „Robíme pre to všetko, zíde sa početnejšia a vyrovnanejšia konkurencia najmä afrických bežkýň.“

Košickou traťovou rekordérkou bola dlho Češka Alena Peterková, ktorá vyhrala MMM 1989 časom 2:31:28 h. Predvlani ho po 20 rokoch zlepšila Ukrajinka Olena Burkovská (2:30:50). Minulý rok Etiópčanka Almez Alemu Balchová bežala prvú polovicu trate v jasne rekordných medzičasoch, ale v druhej jej došli sily a za rekordom zaostala takmer šesť minút.

Domácou atrakciou bude maratónska premiéra najlepšej slovenskej vytrvalkyne Kataríny Berešovej, päťnásobnej víťazky košického polmaratónu. Zverenka východoslovenského trénera Gabriela Valisku sa tesne pred 24. narodeninami na MMM pokúsi splniť limit na budúcoročnú londýnsku olympiádu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Do Košíc poletí maratónsky špeciál