Dávid Hmeľár si vydobyl rolu predátora

Dávid Hmeľár (vpravo) na MS v rumunskej Bistrici obhájil bronzovú medailu.
Dávid Hmeľár (vpravo) na MS v rumunskej Bistrici obhájil bronzovú medailu. (Autor: archív)
Marián Dic|25. jan 2018 o 00:00

Kulturista: Odhodlanie a chuť na zisk cenných triumfov ma neustále motivujú.

STARÁ ĽUBOVŇA. V súčasnosti sa významný kulturistický klub KŠK Stará Ľubovňa nielen na domácej, ale aj na zahraničnej scéne môže popýšiť veľmi skúsenými a poprednými pretekármi, ktorí sa hlavne v minulom roku presadili na populárnych domácich a najpoprednejších zahraničných podujatiach, medzi ktoré patrili nielen májové ME v Španielsku, ale i novembrové MS v Rumunsku.

Jedna z týchto kulturistických hviezd zo Starej Ľubovne je aj iba 21-ročný Dávid Hmeľár, ktorý síce pochádza z mesta v podtatranskom regióne, no v súčasnosti ale žije v Bratislave.

Tomuto športu sa venuje už štyri roky, súťaží v kategórii Men´s Physique do 174 cm, kde sa mu doposiaľ veľmi darí.

V nastávajúcom rozhovore sme sa tohto vekom mladého a skúseného kulturistu opýtali nielen na priebeh jeho doterajšej kariéry v tomto športe, ale aj na osobné zážitky a ďalšie plány do nastávajúceho obdobia v kulturistike, ktorá je pre neho v súčasnosti srdcovou záležitosťou.

Pán Hmeľár, v súčasnom období máte za sebou azda aj jeden z najúspešnejších rokov v priebehu vašej kariéry, v ktorom sa vám podarilo dosiahnuť množstvo triumfov a skvelých výkonov. Ako by ste osobne zhodnotili svoje účinkovanie v tomto čase nielen na domácej, ale aj na svetovej kulturistickej scéne?

„Vlaňajší rok, samozrejme, považujem určite za jeden z najvydarenejších od doby, kedy som sa naplno začal venovať kulturistike. Taktiež ma veľmi teší, že sa mi v ňom podarilo nadobudnúť množstvo veľmi potrebných skúseností hlavne na medzinárodnej scéne, ktoré mi dokázali dodať ešte väčšie sebavedomie, než bolo predtým. Azda najviac sa pod to podpísali MS v rumunskej Bistrici, kde sa mi podarilo medzi svetovou elitou kulturistov v kategórii physique do 174 cm obhájiť cenný bronz.“

Najväčší vrchol pre vás bola účasť na najvýznamnejšom podujatí v prvej polovici novembra v roku 2017, ktorým boli spomínané MS v rumunskej Bistrici. Tam ste prekvapili nielen seba samého, ale aj svetovú konkurenciu unikátnym predstavením a svojím výkonom. Považujete toto popredné podujatie za jedno z najvydarenejších počas vašej doterajšej kariéry v tomto individuálnom športe?

„Som presvedčený, že práve svetový šampionát bol pre mňa doposiaľ najkrajší zážitok v tomto silovom športe. Zároveň ma aj veľmi teší, že som vynikajúcim spôsobom prezentoval nielen seba, ale aj slovenskú kulturistiku. Som neskutočne šťastný a nadšený, že sa mi podarilo získať historicky prvý cenný kov v tejto kategórii pre Slovensko. Pevne verím, že stojím iba na začiatku a kulturistickú kariéru, v ktorej môžem nadobudnúť mnoho užitočných skúseností a významných triumfov, mám ešte len pred sebou. Pre to, aby sa mi to čo najlepšie podarilo, budem sa musieť neustále pokúšať prekonávať samého seba a vlastnú latku s pribúdajúcim časom posúvať stále vyššie.“

Každý pokrok a vzostup kulturistu záležia predovšetkým od cieľavedomej a veľmi zodpovednej fyzickej i psychickej dlhodobej záťaže. Čo osobne považuje za najdôležitejšie spôsoby a základné činitele, zásluhou ktorých sa dokážete neustále presadzovať medzi vyspelými konkurentmi a vďaka tomu pomerne rýchlo stúpať k vášmu vytúženému vrcholu?

„Som si istý, že základný kľúč pre ideálne presadzovanie sa medzi konkurentmi na rôznych kulturistických súťažiach je v prvom rade motivácia. Človek totiž nie je niekedy schopný a ani ochotný posúvať svoju myseľ a telo vpred za pomyselnú hranicu, ak nevie, prečo to robí, nemá cieľ alebo správny podnet na dosiahnutie úspechu. Pre mňa bolo napríklad touto základnou vecou to, že budem súťažiť na najpopulárnejšom svetovom podujatí v tomto silovom športe. Nevnímal som to však vôbec s negatívnymi obavami, že sa cítim unavený, alebo sa mi nechce preukázať nadobudnuté prednosti i kvalitu a či nemienim porušiť prípravu na MS. Bol som si naplno vedomý, že ak to dokážem vydržať, tak dosiahnutý výsledok bude určite stáť za to a naviac prevýši vynaloženú záťaž v osobnej príprave. Nesmiem zabudnúť na to, že obrovskú zásluhu na dosiahnutom triumfe nesie vo veľkej miere aj môj tréner a výživový poradca Ladislav Jankovič. Práve jemu patrí odo mňa veľké ďakujem, pretože najmä vďaka jeho skúsenostiam v tomto športe a množstvu potrebných znalostí v oblasti trávenia mi to dokázalo napraviť moje zdravie, ktoré som pomaly strácal na základe zlého stravovania a chybného cvičenia. Musím preto podotknúť, že bez neho by som sa určite na tieto popredné domáce a zahraničné súťaže s dosahovaním úspechov mohol pozerať len doma na internete.“

Každé prvenstvo na rôznych atraktívnych domácich a zahraničných podujatiach dokáže byť pre každého kulturistu výrazný odrazový mostík a veľká vzpruha nielen do nastávajúceho súťažného obdobia, ale aj pre jeho osobnú športovú kariéru. Ste presvedčený, že aj tieto skutočnosti dokážu mať veľký vplyv na zvýraznenie nielen vášho mena na kulturistickej scéne, ale aj mena vášho klubu, v ktorom v súčasnosti pôsobíte?

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Dávid Hmeľár si vydobyl rolu predátora