08.08.2024 07:30
Deň 13
Minúta po minúte
Live

Američania zahodili egá a myslia len na zlato. Srbi sa ich neboja, verí im aj prezident

Srbský basketbalista Nikola Jokič (vľavo) a Američan LeBron James na OH 2024.
Srbský basketbalista Nikola Jokič (vľavo) a Američan LeBron James na OH 2024. (Autor: TASR/ Pool Photo via AP)
Miroslav Kováčik|8. aug 2024 o 13:40

Basketbalisti Srbska a USA odohrajú tretí zápas za 23 dní.

PARÍŽ. Vo všetkých štyroch zápasoch pokorili stobodovú hranicu a zakaždým vyhrali aspoň o 17 bodov. Basketbalisti USA smerujú za ďalším olympijským zlatom, no k tomu potrebujú spraviť ešte dva kroky.

V semifinále si zmerajú sily s tímom, ktorý dôverne poznajú a pri pohľade na predošlé dve vzájomné stretnutia by ho mali poľahky zdolať.

Srbi však dopredu neskladajú zbrane a chcú zastaviť hviezdny tím.

"Je to semifinále olympijských hier, nebude núdza o túžbu a bojovnosť. S dávkou šťastia a našim perfektným výkonom môžeme dosiahnuť víťazstvo," povedal pre Sportski žurnal srbský hráč Ognjen Dobrič.   

Durant ako expert na Srbov

Srbsko a USA sa na palubovke stretnú tretíkrát v priebehu 23 dní. Prípravný zápas v Abú Zabí aj úvod olympijského turnaja bol jasnou záležitosťou. Američania oba zápasy vyhrali zhodne o 26 bodov. 

Pod piatimi kruhmi proti Srbom opäť zažiaril Kevin Durant. 

Dvojnásobný šampión NBA bol s 30 bodmi hviezdou finále v Riu de Janeiro a v Paríži bol tiež najlepším strelcom, keď minul jedinú z deviatich striel.

V semifinále už nastúpi ako rekordér americkej basketbalovej histórie. Po tom, čo zaznamenal vo štvrťfinále proti Brazílii 11 bodov, upravil svoje celkové konto z olympiád na 494 bodov.  

VIDEO: Zostrih z úvodného zápasu USA - Srbsko na OH 2024

Prekonal tým doterajšie maximum Lisy Leslieovej (488). "Rekordy sú na to, aby sa prekonávali, ale ja sa sústredím iba na zlato," povedal.

"Tímy po nás idú, ale páči sa mi, ako to zvládame. Niet pochýb, že Srbi chcú medailu, vo štvrťfinále dotiahli 24-bodové manko. Hrali sme proti nim už dvakrát, určite budú na nás pripravení," doplnil Durant.

Vo hviezdnom tíme nie je jediným hráčom, ktorý dal ego bokom a všetko podriaďuje tímovému úspechu. Pre neho by išlo o štvrté olympijské zlato.

Podľa FIBA je pred semifinále hlavným kandidátom na cenu MVP LeBron James, ale najlepší strelec NBA o tom nechce ani počuť.

"Jediná vec, na ktorú sa sústredím, je zápas so Srbskom. Hlavným a jediným hlavným cieľom je, aby sme získali zlato. To je všetko, na čom mi záleží," povedal pre ESPN hráč Los Angeles Lakers.

V národnom drese je to iný Jokič

Úvodná konfrontácia so Srbskom na Stade Pierre-Mauroy v Lille priniesla aj zaujímavú štatistiku, ktorá môže byť v semifinále opäť kľúčovou.

Nachádzate sa tu:
Domov»Olympiáda Paríž 2024»Američania zahodili egá a myslia len na zlato. Srbi sa ich neboja, verí im aj prezident