09.08.2024 07:30
Deň 14
Minúta po minúte
Live

Jeho matka sa už zlata nedožila. Verila mi, aj keď som pochyboval, vraví africký hrdina

Letsile Tebogo získal pre Botswanu prvú zlatú medailu v histórii olympijských hier.
Letsile Tebogo získal pre Botswanu prvú zlatú medailu v histórii olympijských hier. (Autor: TASR/AP)
Miroslav Kováčik|9. aug 2024 o 14:35

Letsile Tebogo suverénne vyhral beh na 200 m na OH 2024.

PARÍŽ. Od roku 1980 je malý africký štát Botswana súčasťou každých letných olympijských hier. Do Paríža cestovala skromná výprava 11 športovcov, no v jej vlajkonosičovi mala veľkú medailovú nádej.

Šprintér Letsile Tebogo síce pod piatimi kruhmi debutoval, no už vlani na MS v Budapešti získal cenné kovy na oboch najkratších tratiach. Na stovke ho zdolal iba Noah Lyles, na dvojstovke bol tretí.

O to väčším sklamaním pre neho bolo, keď na vypredanom Stade de France obsadil v najlepšej stovke olympijských dejín až šieste miesto. 

Všetko si však vynahradil na dvojnásobnej trati, kde suverénnym spôsobom triumfoval ako vôbec prvý Afričan. Časom 19,46 sekundy sa zaradil na piate miesto historických tabuliek a to ešte záver vypustil. 

"Boli to pre mňa skutočne nádherné preteky," priznal Tebogo, ktorý získal pre Botswanu prvé zlato na OH a skompletizoval jej medailovú zbierku.

VIDEO: Finále behu mužov na 200 m na OH v Paríži

Hľadal motiváciu, aby pokračoval

Po víťaznom šprinte si vyzul tretru, na ktorej boli zobrazené iniciály E.S.T a dátum 23. december 1980. Tieto čísla nenosí so sebou náhodne. Ide o dátum narodenia jeho matky, ktorá v máji zomrela.

"V podstate si ju nesiem so sebou každým krokom, ktorý urobím. Dodáva mi to veľkú motiváciu. Nechcel som si tam dať dátum jej smrti, bolo by to príliš emocionálne," povedal čerstvý olympijský šampión. 

Tebogo priznal, že po smrti svojej matky si zobral mesiac voľno bez toho, aby niečo robil. Nedokázal prijať to, že jeho matka tu už nie je.

"Bolo to veľmi ťažké. Musel som nájsť dôvod, prečo som začal moju atletickú kariéru a prečo by som v nej mal pokračovať ďalej.

Ak by tu dnes matka bola, verím, že by patrila k najšťastnejším ľudom na svete. Ona mi verila aj vtedy, keď som o sebe pochyboval," vravel. 

Letsile Tebogo vyhral šprint na 200 m so špeciálnymi tretrami.
Letsile Tebogo vyhral šprint na 200 m so špeciálnymi tretrami. (Autor: Eurosport/ X)

Obrovskú radosť z úspechu Teboga mal aj prezident Botswany Mokgweetsi Masisi. Priznal, že pri fandení prišiel o hlas a dokonca vyhlásil na piatok popoludnie štátny sviatok.

"Jeho excelencia prezident Masisi chcel vyhlásiť, že v mene všetkých občanov tlieska Letsilemu a ďakuje jeho zosnulej matke," napísal na sociálnej sieti X.  

"Jeho úspech si zaslúži, aby sa národ zastavil a oslávil to jedinečne, primerane a zodpovedným spôsobom, ktorý sa zapíše do histórie republiky," dodal.

Z veľkých plánov nie je ani polovica

Naopak, neslávne sa preteky skončili pre najväčšieho favorita Noaha Lylesa. Po víťazstve na stovke hovoril o útoku na štyri zlaté medaily v Paríži.

Odchádza však s "iba" jedným zlatom a bronzom. 

V šprinte na 200 metrov prehral Američan prvýkrát od 4. augusta 2021, pričom z dráhy ho museli odniesť na invalidnom vozíku. 

Unikátne športovisko na OH v Paríži pod Eiffelovou vežou.reportáž
Titanilla Bőddnes 08:003
Blikajúca Eiffelovka, ozbrojení muži v čiernom, či mexické vlny. Dá sa tu sústrediť na šport?Štadión pre plážový volejbal je hit olympiády.
Titanilla Bőddnes 08:003
Juhokórejská strelkyňa Kim Ye-ji
dnes 09:35
Ďakovala Muskovi, že ju preslávil. Kórejčanka po návrate domov skolabovalaStala sa fenoménom sociálnych médií vďaka futuristickým okuliarom.
dnes 09:35
Tajmuraz Salkazanov (vpravo) na ME 2024 v Bukurešti, kde obhájil zlato.
Boris Vanyadnes 07:0014
Aj za Slovensko zápasí o medailu borec z Kaukazu. Legende sa tento trend nepáčiTajmuraz Salkazanov zápasí v kategórii do 74 kg.
Boris Vanyadnes 07:0014
Boxerka Atheyna Bylonová na OH 2024 v Paríži.
dnes 11:15
Začala neskoro, na box ju nahovorili kolegovia. Policajtka zburcovala krajinu, dovezie medailuPred rokom 2012 nikdy nestála v ringu. Veteránka zabojuje o olympijské zlato.
dnes 11:15
Lukostrelkyňa Yaylagul Ramazanovová.
Nikola Baďovádnes 16:39
Pred posledným výstrelom ju dieťa koplo. Tehotná lukostrelkyňa trafila najvyššie skóreLekár im účasť odobril.
Nikola Baďovádnes 16:39
Benjamin Thomas
dnes 10:53
Rachot fanúšikov ho oslobodil od bolesti. Toto už nikdy nezažijete, vraví zlatý FrancúzDomáci dráhový cyklista získal zlato napriek pádu.
dnes 10:53
Medailistky v skejtboardingu v disciplíne park si robia víťaznú seflie fotografiu.
Miloslav Šebeladnes 13:301
Medailisti v Paríži si robia selfie priamo na stupňoch. Iba športovci KĽDR nemôžu vziať mobil do rúkVíťazná selfie je súčasťou propagácie jedného zo sponzorov MOV.
Miloslav Šebeladnes 13:301
Momentka z finále pozemného hokeja na OH 2024: Holandsko - Nemecko
dnes 14:30
Hrajú na zemi, emócie majú ako na ľade. Hokejové finále v Paríži sa skončilo šarvátkouZo zisku zlatej medaily sa na OH 2024 v Paríži po 24 rokoch radovali Holanďania.
dnes 14:30
zľava primátor mesta Košice Jaroslav Polaček, viceprimátor Paríža a bývalý starosta francúzskej metropoly Christophe Najdovski pózujú s pamätnou sochou
dnes 15:171
Založil Medzinárodný maratón mieru. Slovenský dom si pripomenul odkaz BukovskéhoMedzi hosťami v slovenskom dome boli aj Kipchoge Keino, Tegla Loroupeová či prezident prezident Európskej atletiky.
dnes 15:171
Francúzsko - Španielsko: ONLINE prenos zo zápasu na OH 2024.online
dnes 15:00
ONLINE: Francúzsko - Španielsko dnes, futbal na OH 2024 (finále) LIVESledujte ONLINE prenos z finálového futbalového zápasu na OH 2024 v Paríži: Francúzsko - Španielsko.
dnes 15:00
Nachádzate sa tu:
Domov»Olympiáda Paríž 2024»Jeho matka sa už zlata nedožila. Verila mi, aj keď som pochyboval, vraví africký hrdina