Správy

Rastislav Vincúr: „Odbornosť trénera musí byť adekvátna súťaži, v ktorej pôsobí.“

Iveta Šodelová|10. apr 2019 o 10:00

Rozhovor o vzdelávaní trénerov

Rastislav Vincúr je momentálne koordinátor vzdelávania trénerov SFZ pre región Západ. Pozvali sme ho na pôdu ZsFZ, aby sme pre vás zistili, ako vzdelávanie napreduje, čo je nové, aká problematika niekdajšieho ligového brankára trápi.  

Pán Vincúr, čo je podstatou vašej práce ?

Som súčasťou technického úseku Slovenského futbalového zväzu a mám na starosti organizáciu vzdelávania trénerov v našom regióne. Vzdelávanie pozostáva z odborných seminárov, ktoré slúžia na obnovenie licencie, pretože tá platí iba tri roky. Ďalšou časťou sú už samostatné školenia. Organizujem školenia UEFA Grassroots C licencie a UEFA B licencie. 

Ako vyzerá organizácia licenčných školení?

Pri UEFA Grassroots C školeniach mám na starosti všetkých 12 oblastných futbalových zväzov. Schvaľujem návrhy, program, jednoducho postupy, ktoré musia byť zachované. V súčasnosti nabehol systém profesionálnych lektorov SFZ, medzi ktorých patrím i ja a tak celý priebeh školení zabezpečujú aj po odbornej stránke. Pri školeniach UEFA B  licencie platia podobné pravidlá, ale túto organizujeme v rámci ZsFZ. Musím však poďakovať Západoslovenskému futbalovému zväzu a jeho predsedovi i sekretárovi za výborné podmienky na vzdelávanie. Sú mi maximálne nápomocní – zabezpečujú učebne, technické záležitosti, podieľajú sa na organizácii. 

(Zdroj: ZsFZ // školenia vedú skúsení lektori)

Mení sa nejako študijný materiál na seminároch a školeniach? 

Musíme sa riadiť konvenciou UEFA. Myslím si, že vzdelávanie veľmi napreduje, mení sa skoro každý rok, pretože smernice sa neustále vyvíjajú. UEFA sa snaží hľadať optimálne riešenia, aby dostali tréneri čo najviac informácií a samozrejme aj praxe. Je to neuveriteľný pokrok. Mladí tréneri dnes majú vynikajúce podmienky než pred ôsmimi rokmi, keď som so vzdelávaním začínal. Záleží nám, aby v našom regióne mali tréneri svoju kvalitu. Neustále sa im snažíme pomáhať v napredovaní v ich odbornosti.

Poďme o čosi ďalej. Aká problematika vás momentálne trápi najviac?

My vyškolíme ročne okolo 40 kvalifikovaných trénerov UEFA B a UEFA Grasroots C licencie. Napriek tomu v súťažiach trénujú nekvalifikovaní tréneri. Dochádza k porušeniu etického kódexu, kde na úkor inej kvalifikácie, a teda iného trénera je mužstvo vedené kormidelníkom, ktorý toto oprávnenie nemá. Proti „zakrývaniu“ bojujeme a chceme to dať na požadovanú úroveň. Odbornosť trénera musí byť adekvátna súťaži, v ktorej pôsobí. Je  obrovský rozdiel hrávať futbal a trénovať futbalový celok bez adekvátnej kvalifikácie. Kvalifikovaný tréner vie nastaviť odborný tréningový proces a tiež koučovať zápas. U nekvalifikovaných to absentuje. Zákon o športe jednoznačne stanovuje, že tréningový a zápasový proces musia viesť iba kvalifikovaní odborníci.

(Zdroj: ZsFZ // Rastislav Vincúr (naľavo) počas školenia UEFA SCHEME v Nórsku)

Pri výchove detí je kvalifikácia možno ešte dôležitejšia. Pristupujete nejako špeciálne k mládežníckym trénerom? 

Momentálne je to vyvážené približne na polovicu. Všetci absolventi školení riešia najprv problematiku mládežníckeho futbalu od prípraviek až po dorast. V osnovách sú vybrané bloky, v ktorých sa mládeži dopodrobna venujeme, a až potom prechádzame k mužskému futbalu. Vyplýva to aj z toho, že množstvo začínajúcich trénerov štartuje svoju kariéru práve v mládeži. 

Existuje aj školenie zamerané iba na vzdelávanie mládežníckych trénerov?

Samozrejme. Po absolvovaní vyššie spomínaných licencií môžu tréneri, ktorí našli svoje poslanie viesť mladé talenty, pokračovať vo vzdelávaní ďalej. UEFA Elite Youth A licencia výhradne pripravuje účastníkov školenia systematicky pracovať práve v mládeži.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: