Správy

Konferencia ZsFZ schválila reorganizáciu dorasteneckých súťaží a doplnila členov do Výkonného výboru

4. dec 2022 o 00:00

Nitra (Agorinštitút) - V stredu 30. novembra sa v Nitre uskutočnila riadna Konferencia ZsFZ.

Zasadnutie riadnej Konferencie ZsFZ sa uskutočnilo v stredu 30. novembra v priestoroch budovy Agroinštitútu v Nitre. Pozitívne zaujalo, že z pozvaných 61 delegátov bolo prítomných 59, čo predstavovalo vysokú, až 97 % účasť. Medzi najzásadnejšie body programu patrilo schvaľovanie reorganizácie dorasteneckých súťaží ZsFZ od sezóny 2023/24, doplnenie členov Výkonného výboru ZsFZ za ObFZ Topoľčany a Nové Zámky, ako aj odovzdanie odznakov SFZ.

Na konferencii bol prítomný aj prezident SFZ p. Ján Kováčik, ktorý vyzdvihol prínos ZsFZ pre futbalové hnutie pod vedením nového predsedu Petra Kováča. K dobrej spolupráci so západoslovenským regiónom sa vyjadril aj p. Juraj Jánošík, predseda Bratislavského futbalového zväzu. Poďakovanie za doterajšiu činnosť bolo vyjadrené Jurajovi Soboňovi, ktorý z pracovných dôvodov ukončil pôsobenie vo Výkonnom výbore ZsFZ a jeho pozíciu za ObFZ Topoľčany zaujme Pavol Šípoš. Svoje miesto v tomto najvyššom orgáne zväze doplnil aj ObFZ Nové Zámky, ktorý bude zastupovať Pavol Gubric.

Z rúk prezidenta SFZ a predsedu ZsFZ si za vykonanú činnosť v prospech slovenského futbalu prevzali ocenenie vo forme strieborného odznaku SFZ p. Ladislav Benedikovič, Milan Dunajčík, Ladislav Ehn, Miroslav Guček, Štefan Hodoško, Ján Franek, Jozef Komorný a Vladimír Svitek. Bronzovým odznakom SFZ boli dekorovaní p. Peter Bachratý, Michal Krajčovič, Miroslav Kvaššay a Tibor Révay.

Cieľom schválenej reorganizácie dorasteneckých súťaží ZsFZ je skvalitnenie mládežníckeho futbalu v našom regióne, umožnenie lepšej konfrontácie medzi klubmi. Nutná je aj z dôvodu zjednotenia úrovní súťaží v jednotlivých regiónoch, a to vzhľadom k tomu, že niektoré oblasti už dlhodobo nedokážu naplniť najnižšiu regionálnu dorasteneckú súťaž, ktorou je V. liga.

Na základe návrhu ŠTK ZsFZ bude naďalej najvyššou krajskou súťažou "dvojičková“ III. liga s podmienkou existencie družstiev U19 a U17. Nasledovať budú IV. ligy U19, kde budú vytvorené skupiny, ktoré budú svojím územným rozčlením vychádzať z aktuálnych VI. líg dospelých. Zaradenie družstiev do jednotlivých skupín IV. líg bude ŠTK ZsFZ riešiť po skončení termínu prihlasovania, a to v súlade s futbalovými normami a Stanovami ZsFZ. Z uvedeného vyplýva, že najvyššou dorasteneckou súťažou v jednotlivých oblastných zväzoch budú V. ligy.

K priebehu konferencie sa vyjadril Peter Kováč, predseda ZsFZ:

"Chcem sa v prvom rade poďakovať delegátom konferencie za vysokú účasť a konštruktívny priebeh rokovania. Zároveň gratulujem laureátom oceneným odznakom SFZ. V rámci dodržania litery Stanov bolo nevyhnutné doplniť členov do nášho Výkonného výboru. Som presvedčený, že obom zvoleným kandidátom, p. Šípošovi z ObFZ Topoľčany a p. Gubricovi z ObFZ N. Zámky, sa podarí nastúpiť do dobre rozbehnutého vlaku a svojim konštruktívnym prístupom budú kvalitnou súčasťou spoločných správnych rozhodnutí v prospech rozvoja amatérskeho futbalu. Neuralgickým bodom mládežníckeho futbalu sa aj v našom hnutí stala dorastenecká kategória. Je životne dôležitá, pretože je zdrojom hráčskeho dopĺňania pre kategóriu seniorov. Považujem za opodstatnené, že sa konferencia zaoberala otázkou reorganizácie krajských dorasteneckých súťaží. Konáme tak z dôvodu, že už niekoľko sezón nie sme schopní naplniť všetky skupiny V. líg U19 adekvátnym počtom účastníkom. Musíme sa prikrývať takou perinou, na akú máme. Preto bude na mieste pristúpiť k riadeniu v rozsahu najvyššej súťaže v podobe III. ligy staršieho a mladšieho dorastu, a teritoriálne atraktívnych IV. líg U19. Budeme tak reflektovať na realitu, pričom však zároveň zabezpečíme pre hráčov kvalitnejšiu zápasovú konfrontáciu." 

   



Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: