Správy

Jar bude perná. Tretí v poradí si trúfa na silné vedúce duo i na návrat do tretej ligy

8. feb 2023 o 00:00

ŠK LR CRYSTAL Lednické Rovne patrí k najstabilnejším účastníkom našej najvyššej regionálnej súťaže.

Doma rozdali štyri debakle a Nitra neprišla 

Dvanásťročná treťoligová púť štvortisícovej dediny zo Stredného Považia sa pretrhla po vlaňajšej reorganizačnej sezóne. Neľahkú úlohu skončiť nad reorganizačnou čiarou žlto-modré Lednické Rovne v ťažkej konkurencii nakoniec nenaplnili a nevyužili ani opravný termín proti stredoslovenským Podkoniciam v dodatočnom barážovom stretnutí, ktoré na neutrálnej pôde v Lehote pod Vtáčnikom prehrali v horúcom júlovom termíne najtesnejšie 1:0 a na dvojskupinovú treťoligovú výzvu museli definitívne zabudnúť. 

Futbalová značka ŠK LR Crystal však minulé leto rýchlo ožila, po jesennej časti najvyššej súťaže ZsFZ zimuje na treťom mieste a pri štvorbodovom manku na líderskú Lehotu pod Vtáčnikom stále živí šancu na postup do vynovenej tretej ligy Západ. 

V tabuľke domácich zápasov zimujú druhí 

V tabuľke domácich zápasov figurujú Lednické Rovne na druhom mieste iba o skóre za prvým Hurbanovom, keď v domácom prostredí zakopli iba raz. Hneď v druhom kole si s neokukaným konkurentom FC Pata body podelili po remíze 1:1. Extreťoligista potom na vlastnom trávniku nešetril a vyplatil Imeľ i Jaslovské Bohunice zhodne 3:0, Kozárovce 5:0 či Trebatice 5:1. Otáčať však musel zápas 12. kola proti Leviciam z 1:2 na 3:2 a Gbely zlomil v 10. kole až gólom ofenzívneho Petra Vavruša tri minúty pred koncom (1:0). Inak, päťgólová letná posila Peter Vavruš (20) prišla z Nemšovej za bratom Damianom (24), ktorý je s deviatimi gólmi najlepším jesenným strelcom sklárov. Keď sme pri vlaňajších posilách, spomenúť treba, že dedinský klub dotiahol minulé leto z druholigovej Dubnice nad Váhom skúseného Dalibora Plevu, ktorý hral - nie tak dávno - aj prvú slovenskú a poľskú ligu. 

Divákov v obci pri Púchove však obral o prvý majstrovský zápas v novej súťaži hľadajúci sa FC Nitra, ktorý na 1. kolo nezohnal jedenásť futbalistov a Crystal zvíťazil 3:0 kontumačne. 

„Do mužstva sme priniesli dobrých a charakterných futbalistov, na ktorých chceme stavať aj v budúcnosti. Až na niektoré výsledky na ihriskách súperov sme s jesennou časťou štvrtej ligy spokojní, pretože prevládali pozitíva. Do jarných odviet však chceme ísť ešte konsolidovanejší a pripravení sa uchádzať o najvyššie priečky,“ povedal na úvod to najpodstatnejšie 38-ročný tréner ŠK LR Crystal Lednické Rovne Matej Náther, ktorý hral najvyššiu súťaž nielen za Púchov či FC ViOn Zlaté Moravce, ale niekoľko sezón aj v poľskej Ekstraklase za Bielsko-Bialu a Bydgoszcz. „Že sme napríklad Gbely zdolali doma 1:0 až gólom tri minúty pred koncom je pre mňa istým pozitívom tiež, pretože nie každý zápas sa vyvíja podľa predstáv a preto si cením, že naše mužstvo išlo za víťazstvom jednoznačne až do posledných minút. Podobne to bolo proti Leviciam, ktoré boli u nás spoločne s Patou najlepším súperom a rovnako oceňujem, že osvedčený mix našich skúsených a perspektívnych futbalistov zvládol aj túto prekážku.“ 

Vonku získali „iba“ osem bodov 

Vlaňajší treťoligista získal na ihriskách súperov „iba“ osem bodov, čo ho nakoniec stálo ešte lepšiu východiskovú pozíciu pred odvetami. „Práve v tom vidím jediné naše negatívum v prvej polovici súťaže. Napríklad v Hurbanove to bol obojstranne vynikajúci zápas, v ktorom sme nepremenili únik dvoch našich hráčov a nakoniec inkasovali päť minút pred koncom po štandardke a iba remizovali 1:1. V dohrávke 13. kola sme hrali v Kolárove pomerne dlho prakticky na jednu bránu a domáci vyrovnali na 1:1 tri minúty pred koncom, alebo vo Vrábľoch sme hrali celý druhý polčas bez vylúčeného Andreja Gúcika, no zahodili sme tri dobré šance a zápas prehrali 2:1. Povedať však musím, že po hernej stránke boli aj tieto stretnutia v poriadku, problémom bolo zahadzovanie šancí. V odvetnej časti sa chceme práve takýmto situáciám vyhnúť a o to tvrdšie musíme pracovať v príprave.“ 

V jesennej dohrávke 13. kola remizovali Lednické Rovne (v žltom) v Kolárove 1:1. Foto: FK Kolárovo
V jesennej dohrávke 13. kola remizovali Lednické Rovne (v žltom) v Kolárove 1:1. Foto: FK Kolárovo

Lehota či Gabčíkovo, vyberte si 

Rovňania majú po jeseni za sebou už aj dve preťažké zápasové próby na trávnikoch top favoritov Majstrovstiev regiónu Západ v Lehote pod Vtáčnikom a Gabčíkove. V 9. kole prehrali na pôde vlaňajšieho majstra štvrtej ligy Juhovýchod v Gabčíkove po vlastnom góle a pokutovom kope 2:0, pričom polčas bol bezgólový a v 11. kole zase u majstra „severnej“ štvrtej ligy v Lehote pod Vtáčnikom jasne 3:0. 

To, že ktorý z najväčších konkurentov v boji o postup je lepší, zisťoval portál ZsFZ u toho najpovolanejšieho, kouča Crystalu Mateja Náthera. „Ja považujem za najkonsolidovanejšie mužstvo v našej súťaži Lehotu, ktorá pracuje pod dobrým trénerom naozaj dlhodobo a cieľavedome. Nie je to náhoda, futbal sa jednoducho oklamať nedá.“ 

Tak si vyberte, pretože manažérovi ŠK LR Crystal Lednické Rovne Ľubošovi Dubovému sa pred odvetami javia ako nebezpečnejší súper Gabčíkovčania, ktorí prídu k Váhu v 24. kole 7. mája, kým baníci spod Vtáčnika prídu na Stredné Považie fárať dva týždne nato. Dovtedy však bude musieť západniarske top trio zvládnuť veľa ďalších neľahkých prekážok, veď na svoju šancu budú striehnuť aj Hurbanovo, Pata, Imeľ či Boleráz. 

Cieľom je postup, nie však za každú cenu 

Trénera Lednických Rovní Mateja Náthera, ktorý hral futbal tucet rokov ako profesionál, sme „skúsili“ otázkou, či nebolo ľahšie vyhrať v lete jeden barážový duel, ako sa teraz biť o postup z neľahkej elitnej súťaže „Západo“ zväzu. 

„V letnom období sme išli na barážové stretnutie s trinástimi hráčmi, mužstvo robilo čo mohlo, no súper z Podkoníc bol šťastnejší a zvíťazil 1:0. My sme v lete obmieňali káder a niektorých nových hráčov sa podarilo definitívne dotiahnuť až po baráži,“ reagoval. „Našim cieľom je postup, prípadne skončiť čo možno najvyššie. Klub to však siliť za každú cenu nebude. Či sa podarí postúpiť teraz, alebo v nasledujúcej sezóne, nie je pre nás až také dôležité. Mojim hlavným cieľom je po letnej generačnej obmene kádra posúvať sa postupne k stále lepšiemu hernému prejavu. A to aj za cenu, že by sme ešte rok hrali štvrtú ligu.“ 

Koľko štvortisícových dedín na Slovensku si môže dovoliť vysloviť niečo podobné? Mimochodom, podľa nášho zdroja má tréner Náther vo vedení ŠK LR Crystal plnú dôveru a podporu. 

V zápase Kolárovo – Led. Rovne (1:1) vyrovnal domáci Marek Kókai (č. 16) v 87. minúte. V žltom kapitán hostí Peter Lipták (8), Martin Červený (12) a Marek Kvaššay (7). Foto: FK Kolárovo
V zápase Kolárovo – Led. Rovne (1:1) vyrovnal domáci Marek Kókai (č. 16) v 87. minúte. V žltom kapitán hostí Peter Lipták (8), Martin Červený (12) a Marek Kvaššay (7). Foto: FK Kolárovo

Z Kunovíc sa vracia Čech Jaroněk 

Považania sa chystajú na jarné odvety v domácich podmienkach a minulý utorok uhrali remízový rezultát 1:1 v druholigovej Dubnici nad Váhom. „U iného druholigistu, na Myjave sme predtým zase prehrali 5:0, v treťoligových Častkovciach 2:0 a s piatoligovým Prečínom vyhrali 5:2. 

"Klub nám vytvoril na zimnú prípravu dobré podmienky, trénujeme trikrát do týždňa na umelej tráve a využívame aj iné možnosti. Tréningová účasť hráčov je vynikajúca, zatiaľ som teda spokojný. No a čo sa týka zmien v kádri, odišiel iba Richard Čiernik do Rakúska, naopak, z Kunovíc sa k nám vrátil osvedčený Čech Lukáš Jaroněk a skúšame ešte zopár ďalších adeptov. Rozhodnutie, s akým kádrom pôjdeme do ťažkej odvetnej časti, padne do konca tohto týždňa.“ 

Futbalisti zo severu Trenčianskeho kraja sa za súpermi nacestujú, hneď v prvom jarnom kole idú do Nitry, v druhom do Paty a vo štvrtom ešte južnejšie, až do Imeľa. 

Matej Náther prevádzkuje už štvrtý rok aj svoju mládežnícku Futbalovú akadémiu. „Klasické mestské akadémie fungujú v inom režime, my sa snažíme v Lednických Rovniach venovať každodennou mravenčou prácou osobnostnému a športovému vývoju od najmenších detí."


Marián Dragúň

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: