Správy

Horné Orešany postúpili do ďalšieho kola Slovnaft Cup-u aj napriek prehre so Slovanom Bratislava, rozhodlo o tom mimoriadne zasadnutie ŠTK SFZ

Martina Radošovská|30. aug 2018 o 14:55

Horné Orešany si výhrou nad štvrtoligovým Bolerázom v pohárovom Slovnaft Cup-e vybojovali postup do ďalšieho kola, pričom súper bol nanajvýš atraktívny, pretože išlo o mužstvo Slovan Bratislava. Termín zápasu nebol dlho známy kvôli pohárovým povinnostiam Slovana v Európskej lige. Po ich vypadnutí naplánovali stretnutie na štátny sviatok Výročia SNP, 29. augusta 2018.

Už pred samotným stretnutím bolo otázne, či sa zápas vôbec odohrá v Horných Orešanoch, pretože bol vyhlásený za rizikový a odporúčaním polície bolo jeho presunutie na iný štadión. „Takéto odporúčania prišli zo strany polície, padol aj návrh presunúť zápas na bratislavské Pasienky, nakoniec sa však všetko vyriešilo a stretnutie sa odohralo u nás,“ konkretizoval predseda klubu Miroslav Bujalka.

Na zápas zabezpečil domáci klub SBS službu, navyše bol pod drobnohľadom polície. Futbalového sviatku v Horných Orešanoch sa podľa zápisu zúčastnilo 1387 divákov a mal hladký priebeh bez zbytočných komplikácií.

ŠK Slovan Bratislava dominoval od úvodných minút, no prejavila sa aj húževnatosť domácich, ktorá zmarila niekoľko šancí. Tú sa podarilo belasým prelomiť v 26. minúte, kedy Rundičov center z ľavej strany zakončil hlavou Hološko, o šesť minút neskôr poslal Haarenovu prihrávku do brány domácich Cmiljanič – 0:2. Po výmene strán sa obraz hry nemenil, domáci sa nedostávali do výraznejších šancí, Slovanu sa zas nedarilo v koncovke. Za povšimnutie stoja aj bravúrne zákroky domáceho brankára Pekaroviča, ktorý neraz zmaril súperovu šancu. V záverečných minútach zápasu mohol priebeh zdramatizovať domáci Meško, no hlavou minul bránu hostí. Slovan Bratislava tak potvrdil výsledkom 0:2 úlohu favorita a mal ukončiť pohárovú cestu Horných Orešian, ktoré si zápas s ligovým mužstvom bezpochyby užili.

„Musíme si povedať na rovinu, že Slovan Bratislava bol vyslovene lepším mužstvom, no naši chalani bojovali do konca a podali veľmi dobrý výkon so solídnym výsledkom. Zápas sme si užili a s výkonom, ale aj priebehom zápasu sme spokojní,“ vyjadril sa k zápasu Bujalka.

Svoju spokojnosť s predvedeným výkonom vyjadril aj tréner Horných Orešian, Radovan Kollár: „S výkonom chalanov som spokojný, zápas si „odmakali“, snažili sa hrať naplno a ako najlepšie vedia, nemôžem im uprieť snahu. Ako som už spomínal vo viacerých rozhovoroch, bolo vidieť že Slovan Bratislava bol lepší, predsa sú to profesionáli, my amatéri a je tam vidieť rozdiel, či už v technike, alebo dynamike hry.“

Góly: 26. Hološko, 32. Cmiljanič.

Horné Orešany: Pekarovič - Drozda, Hodulík, Malý, Malacký, Zvonár, Planeta, A. Mekký (66. Krchnavý), Babirát (81. Križan), Rajt (61. Blažo), Meško. Tréner: R. Kollár.

Slovan Bratislava: Šulla – Rudnić, De Kamps, Ljubičić, Rabiu (67. Savićević), Cmiljanić, Van Haaren, Hološko (75. Dražić), Laczkó, Bajrić, Schet. Tréner: M. Ševela.

Vypadnutie Horných Orešian sa však nekoná, bol to práve Slovan Bratislava, pre ktorý sa Slovnaft Cup skončil. Krátko po zápase sa médiami začali šíriť znepokojujúce obvinenia, súvisiace s neoprávneným štartom hráča Marina Ljubičiča. Nová posila „belasých“ nastúpila 8. augusta v rovnakom kole Slovnaft Cup-u za DAC Dunajskú Stredu, ktorá hrala proti Púchovu, čo je v rozpore s pravidlami.

Tie hovoria jasne: Hráč, ktorý počas rozohratého ročníka Slovnaft Cup-u prestúpil do iného klubu, môže za nový klub štartovať v jeho ďalšom priebehu. Štart hráča v novom klube je však vylúčený v prípade, že už odohral stretnutie rovnakého stupňa (kola) Slovnaft Cup-u za iný klub. V takomto prípade môže hráč nastúpiť až v ďalších kolách Slovnaft Cup-u."

Vedenie klubu Horných Orešian sa k celej kauze nechcelo vyjadrovať, námietku nepodali a celú situáciu nechali na doriešenie SFZ. O vylúčení Slovana Bratislava zo slovenskej pohárovej súťaže rozhodlo mimoriadne zasadnutie Športovo-technickej komisie Slovenského futbalového zväzu ako riadiaceho orgánu Slovnaft Cup-u. Do 3. kola národného pohára tak nastúpia proti MFK Vrbovému Horné Orešany.

Celé stanovisko Športovo-technickej komisie Slovenského futbalového zväzu si môžete prečítať tu: https://www.futbalsfz.sk/stanovisko-sfz-k-neopravnenemu-startu-hraca-slovana-bratislava-marina-ljubicica

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: