Správy

Favorizovaný Branč potrápili Šurany, líder však boduje naplno

(Autor: Jana Skornsek)
Marián Dragúň|4. apr 2023 o 17:05

Prvé tri jarné zápasy vyhral ambiciózny Branč zakaždým rozdielom triedy. Nedeľňajšie tesné víťazstvo proti Šuranom sa rodilo ťažšie, ale body zostali doma a žlto-zelený nováčik má v pozícii piatoligového lídra všetko vo svojich rukách.

Keďže polovičný majster piatej ligy Juhovýchod HUMMEL FC Trstice v druhom jarnom kole kvôli vystúpeniu Podhájskej stál a v treťom prehral 1:0 vo Dvoroch nad Žitavou, nečakane priskoro nastala situácia, o akej sa ambicióznemu Branču nemohlo po poslednom jesennom kole a jasnej prehre 3:0 v Trsticiach ani len snívať. Štyri body strácajúci Brančania však vstúpili do odviet pevným krokom, prvé tri stretnutia vyhrali so skóre 10:1 a deväťbodový zisk vrátil nováčika bleskurýchlo na najvyššiu priečku. Mužstvo vedené Zoltánom Čekeyom zvíťazilo v prvom jarnom kole vo Dvoroch nad Žitavou zaslúžene 1:3, potom doma s Nededom 3:0, v Okoličnej na Ostrove dokonca 0:4 a v týždni pred nedeľňajším 19. kolom proti Šuranom si pozvalo mentálneho kouča, ktorý ho mal naladiť pred ďalšou prekážkou. Deviate Šurany si však v samotnom stretnutí prednášať nenechali a väčšinu času sa s nepríjemným vetrom vysporiadavali o čosi lepšie. Oproti väčšine konkurentov v druhej najvyššej krajskej súťaži majú futbalisti OFK Branč častokrát oveľa lepšie podmienky a napríklad kvarteto letných posíl - Marcela Kureja, Adriána Procháczku, Jakuba Gogu a Juraja Krkošku - poslalo vedenie túto zimu na hosťovania a donieslo štvoricu nových adeptov na zeleno-žltý dres. Domáci priaznivci si tak najnovšie zvykajú na Adama Barboríka a Mareka Hrnčára, ktorí hrali naposledy za štvrtoligové Jaslovské Bohunice, Jozefa Sovu z Bardejova či Olivera Valka zo Žarnovice a kouč Čekey opäť raz prispôsobuje herný systém vynovenému top tímu. 

Rozhodol nástup do druhého dejstva 

OFK Branč – ŠK Šurany 2:1 (0:0), 47. Marek Hrnčár, 50. Denis Čery – 79. Samuel Pinteš, 130 divákov

OFK: Nagy – Čery (90. R. Lorincz), Plešivka, Maršala, Levovič, Barborík, Hrnčár, Kolarovský (46. Foldeši), Valko (83. N. Lukács), Sova (73. Berecz), R. Lukács (46. Had). 

ŠK: Cvik – Vančík (61. Pinteš), Kružlík, Halás, Braun, Zelenák, Sádovský (70. Má. Kuruc), Magdolen, Brezánsky, Mi. Kuruc (85. Lakatoš), Garay. 

Za nepríjemného vetra previedli Šurany proti domácemu favoritovi obetavý a húževnatý výkon. V prvom dejstve hral proti vetru Branč a šancu si nevytvoril. Prvý strelecký pokus hostí náhradný brankár Andreas Nagy zlikvidoval a istotu chytil po nebezpečnom priamom kope kapitána ŠK Michala Halása v 29. minúte. Po akcii Mateja Garaya cez stopéra Miroslava Plešivku si hostia pýtali penaltu, ale vstup do druhého polčasu mal po polčasovom dohovore oveľa lepší Branč. Hneď v 47. minúte otvoril gólový účet hlavou po rohu svojim premiérovým gólom novic Marek Hrnčár a za chvíľu predviedol futbalovú parádu skúsený Denis Čery, ktorý si naviedol loptu na streleckú parketu a jeho „torpédo“ z 20 metrov naplo Cvikovu sieť. Šurany sa nechceli zmieriť s výsledkom a aj proti vetru patrila posledná štvrťhodina im. Brankár Nagy bravúrne vyrazil pokutový kop Mateja Garaya, vzápätí vyšiel proti dorážkam, ale obrancovia ho na bránkovej čiare nezastúpili a Samuel Pinteš lobom do opustenej brány znížil na 2:1. Domáci potom hru rozkúskovali a tri body si postrážili. 

Vpravo v červenom Marek Hrnčár (17) otvára skóre proti Šuranom, s číslom 20 druhá zimná posila Branču Adam Barborík. Foto: Jana Skornsek
Vpravo v červenom Marek Hrnčár (17) otvára skóre proti Šuranom, s číslom 20 druhá zimná posila Branču Adam Barborík. Foto: Jana Skornsek (Autor: Jana Skornsek)

Nagya po vyrazenej penalte nezastúpili 

Favorizovaný Branč zvíťazil na jeseň v Šuranoch 1:3, nedeľňajšie domáce víťazstvo 2:1 sa ale rodilo oveľa ťažšie. „Súhlasím, Šurany podali u nás oveľa húževnatejší a bojovnejší výkon. Mali sme s nimi oveľa viac roboty,“ priznáva tréner OFK Branč Zoltán Čekey. V prvom polčase toho prvý Branč proti nepríjemnému vetru veľa neukázal. „Vietor nám doslova sťažoval hru, našťastie po zemne strán sme mali výborný nástup do druhého polčasu a dvomi gólmi sme si naklonili výsledok.“ Za stavu 2:0 ale hostia opäť preberali iniciatívu a nielenže po vyrazenom pokutovom kope znížili, ale posledných desať minút sa hralo viac na polovici domáceho favorita. „Šurany nás naozaj potrápili o dosť viac, ako na jeseň u nich. Na víťazstvo sme sa tentokrát doslova nadreli. Ale takýchto zápasov očakávam v odvetnej časti viac, pretože aj niektorí ďalší súperi sa v zime posilnili či zlepšili.“ Čo vyčítal kouč svojim hráčom po najtesnejšom jarnom víťazstve? „Jednoznačne som im vyčítal situáciu po vyrazenom pokutovom kope, keď v opustenej bránke nikto nezastúpil brankára Nagya.“ Štvoricu zimných posíl bolo proti Šuranom vidieť. „Všetci sú prínosom, ale Jozef Sova a Oliver Valko musia ešte niektoré veci vylepšiť. My sme však ešte neodpísali ani Adriána Procháczku a Jakuba Gogu, ktorých sme dali do leta na hosťovania.“ 

Šuranci (v bielom) hrali v Branči obetavo a s veľkým nasadením. Foto: Jana Skornsek
Šuranci (v bielom) hrali v Branči obetavo a s veľkým nasadením. Foto: Jana Skornsek (Autor: Jana Skornsek)

Proti Želiezovciam iba víťazstvo 

Šurany prišli do Branču už bez dvoch svojich Brazílčanov. „Lucas bol pričasto zranený, ale Vitor nám môže ešte v obrane chýbať. Vedenie klubu sa rozhodlo pokračovať bez nich z finančných dôvodov,“ povedal nám ešte pred samotným zápasom lodivod ŠK Šurany Marcel Kováčik. Aj preto sa pred úvodným hvizdom mohlo zdať, že domáci favorit Šurancov na placi roztrhá. Za celý prvý polčas a aj záver stretnutia sa však hostia hanbiť nemuseli. „Naozaj sme išli do zápasu s malou dušičkou, ale hráčov som sa snažil presvedčiť, že pri patričnom nasadení a zvýšenej bojovnosti sa dá hrať s každým. Mrzieť nás musí laxný vstup do druhého polčasu, čo sa nám nestalo po prvýkrát. Dva zlepené góly sa potom doháňali ťažko, ale záver sme nemali zlý a domáci museli naťahovať čas.“ Zo zimných posíl ŠK sa dobre ukazuje najmä pohyblivý Lukáš Magdolen z Podhájskej. „Za výkon v Branči by som ale vyzdvihol Mateja Garaya, a to i napriek nepremenenému pokutovému kopu.“ Šurany nemajú bodov na rozdávanie a najbližšie hostia živou vodou pokropené Želiezovce. „Proti Želiezovciam pôjdeme jednoznačne za víťazstvom,“ nepripúšťa žiadnu debatu kouč Kováčik. 

Kedy sa začne lámať chlieb ? 

Favorizovaný Branč ide teraz do posledných Nesvád, potom privíta Pozbu a majstrovský chlieb sa zrejme začne lámať v 22. kole v obávaných Tovarníkoch, kam idú konkurenčné Trstice zase v 24. kole. Mimochodom, práve na margo stretnutia Tovarníky – Trstice povedal tréner víťaza jesennej časti FC Trstice Kristián Molnár, že ak bude jeho tím na prvom mieste „po Tovarníkoch“, tak súťaž vyhrá. Branč má teraz na čele dvojbodový náskok, lenže tri kolá pred koncom kvôli spomínanej Podhájskej stojí, navyše, v zápasoch proti vedúcej dvojici nebudú automaticky odovzdávať body ani ďalší súperi. Pre nestranného diváka je tu stále jedna najlákavejšia alternatíva. Podľa nej by sa o piatoligovom titule rozhodovalo v poslednom kole v top šlágri Branč – Trstice. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: