Narýchlo ich hodili do vody

Šéfredaktor|30. dec 2017 o 00:00

Vo Svite boli radi, že vôbec absolvovali jeseň

Veľmi pochmúrnu jeseň absolvovali treťoligisti Svitu, ktorí držia „suverénne“ koncové svetlo pelotónu. Pripomína to účinkovanie Pušoviec v minulom ročníku. Podtatrancov istotne neteší táto skutočnosť, hoci pravdu povediac mohlo to byť aj horšie vzhľadom na to, čo sa udialo tesne pred začiatkom sezóny.

(Zdroj: zuk, Autor: zuk)

Tréner Milan Jambor ešte podobné patálie nikdy nezažil, ale nebránil sa podrobnejšej analýze faktov, ktoré viedli z tejto mizérii. Bola to neštandardná situácia, ktorá sa vyskytla a týždeň pred začiatkom zápolení sa nám rozpadlo mužstvo. Narýchlo sme to dávali dokopy a boli sme vôbec radi, že sme mohli nastúpiť. Pozháňali sme chlapcov z nižších súťaží a takých, čo boli voľní a prichádzali do úvahy, aby sme mohli absolvovať jesenné zápolenia.“ S odstupom času treba si pripomenúť aj dôvod, prečo dvanásť hráčov (zo základného kádra zostali štyria jednotlivci) uprednostnilo odchod. S niektorými som sa stretol, s inými nie. Bola to reťazová reakcia. Niektorí sa rozhodli zmeniť dres a ďalší podľahli panike, boli u nich obavy, či podmienky v klube na fungovanie futbalu budú alebo nie. Ja som bol v tom čase mimo – na dovolenke a všetko sa to zomlelo v priebehu pár dní. Tým, čo zamierili do vyšších súťaží, sme nikdy nebránili, aby sa ocitli v kvalitných celkoch, kde mali lepšie podmienky. Ďalší preferovali aj piatu ligu a prečo takto uvažovali, na to by vedeli lepšie odpovedať oni. Možno už nechceli toľko trénovať, možno zohralo rolu niečo iné. Ťažko to hodnotiť.“ Zaujímalo nás, či sa vyskytli dajaké signály o tom, že by prišla kríza vo svitskom futbale. Podmienky mali byť rovnaké ako v minulom ročníku. Niekedy peniaze neboli načas, istý sklz sa vyskytol, ale stále sa to doplatilo, hoci s oneskorením. Možno niektorí necítili stabilitu klubu, preto sa rozhodli tak, ako sa rozhodli.“

Takže kvalita sa vytratila a hoci tí, čo narýchlo zaskočili, sa snažili zo všetkých síl, predsa neutiahli náročnosť súťaže.Zápasy ukázali realitu a aká je naša skutočná sila, ktorá nezodpovedala nárokom tejto súťaže. Nemohli sme sa s ostatnými treťoligistami porovnávať. Pribudli dorastenci alebo takí chlapci, čo boli inde na hosťovačkách. Podaktorí aj niekoľko rokov nehrali futbal kvôli štúdiu či pracovným povinnostiam. A zahrali si len rekreačne, občas. Boli hodení do vody a museli plávať. Koniec koncov sme boli radi, že sme dali ako-tak káder dokopy, ešte predpoludním pred vstupným zápasom sme netušili, či nás bude vôbec jedenásť a či vôbec nastúpime. V priebehu ďalších týždňov vždy niekto pribudol, takže nakoniec nás bolo pätnásť-šestnásť.“

Podľa M. Jambora tento káder by vystačil na stred tabuľky piatej ligy... Tým je povedané asi všetko. Hoci bilancia by mohla byť možno o čosi krajšia, aj aspoň s jednou výhrou, lebo niektoré duely sa rysovali lepšie, ako dopadli.

Takže čo ďalej? Pokiaľ sa nepodarí doplniť súpisku o minimálne šiestich-siedmich súcich borcov, tak to skončí nedobre, hoci pri priaznivej konštelácii vypadne iba posledný a Podtatranci by potrebovali poskočiť iba o jednu priečku. Ak chceme reálne pomýšľať na záchranu, musíme rapídne vystužiť súpisku. Momentálne je všetko ma mŕtvom bode, ale verím, že do začiatku prípravy padne rozhodné slovo a niečo sa pohne. Či sa ideme zachraňovať alebo pôjdeme jar len absolvovať? Lebo s týmto kádrom by udržanie sa bolo nereálne. Všetko iné by bol veľký zázrak,“ dodal tréner Svitu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: