Laureátky nášho regiónu

(Zdroj: glo, Autor: glo)
Jaroslav Glovičko|18. jan 2018 o 00:00

Po nultom ročníku, ktorý sa konal v Bardejove, sme pod hlavičkou Východoslovenského futbalového zväzu spoznali už piatu Jedenástku dievčat. Premiéra sa uskutočnila v Sp. N. Vsi a ďalšie ročníky sa konali v metropole východu. V prijemnom prostredí hotela Gloria Palac, defilovali tieto futbalistky.

(Zdroj: glo, Autor: glo)

Frederika Pajonková (FK Poprad)

(brankárka – nar. 6. 9. 1992)

S futbalom začínala v Poprade pod vedením trénera Milana Molnára. Potom jej futbalové kroky viedli do Slovana Bratislava a okúsila ako chutí legionársky chlebík. Zahrala si u našich severných susedov v poľskom klube KS Starowska Nowy Sacz a naposledy pôsobila na Ostrovoch v celku FC Mersey Girls. V slovenských súťažiach by privítala nielen vyššiu futbalovú kvalitu celkov, ale aj rozhodcov. Uplynulý rok nepovažuje za najlepší a preto ju nominácia v jedenástke roka príjemne prekvapila. Na ihrisku si rozumie so spoluhráčkou Potengovou, ktorú by rada videla aj v tejto spoločnosti ocenených futbalistiek. Medzi pozitíva súťaže považuje zlepšené výkony Košíc, na druhej strane je sklamaná z celku Sp. N. Vsi, pretože z dobrého derby sa stali debakle. Jej futbalovými vzormi sú Jan Malec a Martin Lipčák, obaja gólmani, ktorí sa teraz snažia svoje skúsenosti odovzdať svojim zverencom. Jej cieľom je prebojovať sa do prvej ligy a odchytať kvalitné zápasy.

Jana Sedláková (FK Poprad)

(obrankyňa – nar. 13. 10. 1991)

Futbalovej abecede privoňala v Liptovskom Mikuláši pod taktovkou Martina Prieboja. Vyskúšala si viacero postov, ale najlepšie sa jej hrá v obrane. So svojimi 173 cm výšky je oporou zadných radov druholigového celku. V súťaži sa imponuje bojovnosť a nasadenie jednotlivých celkov. Viac klubov v súťaži by zvýšilo jej konkurenciu i kvalitu. Uplynulý rok je jedným z jej vydarenejších a svojimi herným prejavom sa snažila pomôcť mančaftu k dôležitým víťazstvám, čo sa jej v plne miere darilo. Zvykne sa vravieť že oporu musíte mať v brankárke a to iste si myslí aj Janka, ktorej sa veľmi dobre spolupracuje na ihrisku práve s Frederikou, ktorá čítaním hry veľmi pomáha svojim obrancom. Za prekvapenie súťaže považuje košickú Lokomotívu, ktorá zaznamenala progres a snaží sa hrať atraktívny futbal. V jedenástke by rada videla Katarínu Dovalovú. Jej vzorom je španielsky futbalista obliekajúci dres anglického klubu FC Arsenal Nacho Monreal. Fitbalovým snom je zahrať si s Popradom v prvej lige.

Maja Dimitrijevic (Partizán Bardejov)

(stopérka – nar. 30. 3. 1991)

Dvadsaťšesťročná Srbka, ktorá v roku 2015 prišla na Slovensko s bohatými skúsenosťami. Reprezentačnú premiéru mala v kategórii U19, no bola aj súčasťou srbského “áčka“ počas kvalifikácie o postup na majstrovstvá Európy v roku 2010. O dva roky skôr s klubom Mašinacu Niš debutovala v Lige majstrov proti Glasgow City. Na jar minulého roka prestúpila z Nových Zámkov do Bardejova. Imponuje jej bojovnosť hráčok v každom stretnutí, privítala by lepšie ihriská, ktoré by súťaž posunuli o stupienok vyššie. Odohrala už lepšie sezóny, keď vybojovala v Srbsku majstrovský titul a hrala Ligu majstrov. Podáva vyrovnané výkony, ktoré jej zabezpečili miesto v Jedenáste roka. Jej vzormi sú Vincent Kompany a Nemanja Vidič, ktorí sú veľmi silný vo výskoku i osobných súbojoch. Jej futbalovým snom je opäť vyhrať ligy a vybojovať si miestenku v Lige majstrov, čo by bol pre Maju už šiesty štart v nej.

 

Simona Lukčíková (MFK Zemplín Michalovce)

(stredopoliarka – nar. 30. 4. 1996)

Pod dohľadom trénera Dušana Rácza začínala v trebišovskom Slavoji. Potom hrala v Ajaxe Pakostov, z ktorého prestúpila do Michaloviec. Páči sa jej vyrovnanosť prvej ligy, na druhej strane však viaceré kluby zápasia s nedostatkom hráčok. „Záujem o ženský futbal rastie, ale nie tak, aby jednotlivé mančafty mali dostatok dievčat. Za najlepší ročník považujem 2015/16, keď sme postúpili do I. ligy. Vlani sa mi vyhýbali zranenie a mohla som sa plne venovať hre. To že som sa dostala do jedenástky je zásluha spoluhráčok aj trénera. Na ihrisku sa mi dobre hrá s Patríciou Bačovou, keďže hráva na ľavej strane obrany. Tým pádom mi kryje chrbát ak keď som pred ňom a herne si dobre rozumieme.“ V tejto spoločnosti hráčok by privítala Vanesu Brezovú, príjemene ju prekvapil Ružomberok. Svoj vzor nemá, skôr sa snaži brať príklad z niektorých hráčov, ktorí hrávajú v TOP kluboch sveta.

TIMEA KONDAŠOVÁ (MFK Michalovce)

(stopérka – nar. 25. 10. 1998)

Do tajov futbalovej abecedy Timeu zasvecovali Marcel Majoroš a Roman Berta v klube FK Tatra Sokoľny - Haniska. Na krátky čas si zahrala aj v Trebišove, aby nateraz zakotvila v MFK Michalovce. Na trávniku si rozumie s viacerými hráčkami či už Romanou Olahovou, Zitou Baníkovou, Emíliou Strednou, Simonou Lukčíkovou, Vanesou Brezovou, Patríciou Bačovou. Ako priznala na trávniku je to s nimi ľahšie ako s hocikým iným. . Do Jedenástky by zaradila Vanesu Brezovú. „Stále sa snažím podať čo najlepší výkon a zrejme ich bolo v sezóne viac a ušla sa mi nominácia medzi najlepšie hráčky. Odohrala som aj lepšie sezóny, preto som veľmi potešená , že som opäť v jedenástke roka. Chcem patriť medzi najlepších a tento výber si veľmi cením a vážim. Budem sa snažiť hrať tak, aby som stále bola na očiach odborníkov čo najdlhšie.“ Jej vzorom je Sergio Ramos, ktorý je nielen kvalitným stopérom ale aj strelcom.

 

Mária Mikolajová (Partizán Bardejov)

(stredopoliarka – nar. 13. 6. 1999)

S futbalom začínala v Spišskom Hrušove pod drobnohľadom trénera Štefana Poradu odkiaľ si to namierila do Spišskej Novej Vsi. Jej talent neostal bez povšimnutia a šikovnú hráčku a strelkyňu si vybral do svojho stredu prvoligový Bardejov. Jej vyrovnané výkony nezostali bez povšimnutia a odborníci jej dali hlasy do tejto ankety a dokázala obhájiť minuloročnú pozíciu v tejto ankete. „Snažím sa zlepiť a podriaďujem tomu veľa času. Som rada, že, moju snahu ocenili a som všetkým veľmi vďačná. Úprimne ma teší, že si ma všimli. V zostave sa mi musí dobre hrať s každou hráčkou, ale najlepšie si rozumiem s Monikou Havranovou. Vie kam má ísť keď mám loptu, ale musíme sa ešte zdokonaliť. Mojím vzorom je Alexix Sanchez. V budúcnosti by som si rada zahrala v kvalitnom zahraničnom klubu, kde by som sa mohla zdokonaľovať a vyskúšať si niečo nové, iný futbal.“ Sezónu či uplynulý rok považuje za úspešný. Bardejovčanky vyhrali domácu súťaž a obhájili Slovenský pohár.

 

Diana Lemešová (Partizán Bardejov)

(stredopoliarka - nar. 4. 10. 2000)

Futbalovú loptu začala naháňať už v materskej škôlke a postupne svoje talent zdokonaľovala pod drobnohľadom trénera Tomáša Komára. Jej futbalové kroky smerovali pod Vihorlatom do ŠK Štich Humenné. Momentálne hráva v Bardejove a vyrovnané výkony jej otvorili cestu do reprezentácie a postupne prešla U15, U17 a momentálne je v kádri U19. Stále sa snaží odovzdať maximum na ihrisku či už v tréningu i majstrovských dueloch. Nepreferuje v mužstve jednu či dve hráčky, s ktorými sa jej hrá najlepšie. Priznala že sú super kolektív a idú jasne za svojím cieľom. Ak by mohla, tak do jedenástky by zaradila Zitu Baníkovu. Jej vzorom je Cristiano Ronaldo, ktorého považuje za najlepšieho hráča, imponuje jej jeho technika i futbalový rozum. Futbal ju baví a rada by si vyskúšala legionársky chlebík v niektorom z dobrých celkov.

 

Laura Žemberyová (1. FC Tatran Prešov)

(stredopoliarka – nar. 20. 8. 2001)

Pri zostavovaní jedenástky neunikol futbalový talent mladej Prešovčanky, ktorej futbalové základy vštepoval tréner Patrik Durkáč. Odchovankyňa zeleno-bielych by privítala väčší záujem o ženský futbal zo strany sponzorov i klubov, aby sa zvýšila konkurencia. Nedokáže posúdiť, či uplynulý rok bol najlepší v jej podaní, ale snažila sa v každom stretnutí podať čo najlepší výkon. Zrejme aj ta zavážilo, že dostala hlasy odborníkov. Veľmi si to cení a bude sa snažiť zdokonaľovať a napredovať. „Nemám takú spoluhráčku, s ktorou sa mi hrá najlepšie, lebo dobre si na ihrisku rozumiem so všetkými. Prijemne ma prekvapila Žilina, menej už Bardejov.“ Futbalový vzor nemá a jej futbalovým želaním je zahrať si v niektorom zahraničnom klube.

Monika Havranová (Partizán Bardejov)

(stredopoliarka - nar. 4: 4. 1997)

S futbalom začínala na Horehroní a jej materským klubom sú FK Železiarne Podbrezová. Neskôr si zahrala aj v FK 1928 Jasenie a ŠK Selce. Pod jej futbalový rast sa podpísal kormidelník František Komora, ktorý sa ju ako prvý učil futbalovú abecedu. V súčasnosti 20 ročná rodáčka z Brezna oblieka dres prvoligového Bardejova. Veľmi sa jej páči vynovený štadión v Bardejove a v lige by privítala viac celkov, lebo súťaž sa rýchlo odohrá. „Dosiahli sme double, preto sezóna bola úspešná a zrejme moje solídne výkony rozhodli, že som dnes v tejto spoločnosti najlepších hráčok. V lige ma prijemne prekvapila Myjava, ktorá na sebe tvrdo pracovala a ukázalo sa to aj v súťaži.“ Obľúbeným hráčom a samozrejme aj vzorom je Cristiano Ronaldo, pre jeho rýchlosť a zručnosť s loptou. Podobne ako väčšina dievčat aj Monika ma cieľ zahrať si v zahraničnom klube.

 

Zita Baníková (MFK Zemplín Michalovce/TJ Lokomotíva Košice)

(stredopoliarka – nar. 3. 8. 1995)

V krátkej histórii tejto ankety sa medzi najlepšími hráčkami regiónu predstaví po tretí raz. Najskôr koženú naháňala s chlapcami v Poproči pod vedením trénera Sakáča, neskôr v Humennom sa jej venoval Štefan Imrich. Obliekala dres aj FO Ajax Pakostov a MFK Zemplín Michalovce. V súčasnosti hrá za košickú Lokomotívu a v jej drese je najlepšou strelkyňou so 17 gólmi. V druhej lige jej imponuje chuť dievčat hrať futbal, na druhej strane jej ľúto, že o ženský futbal nie je väčší záujem verejnosti. „Ženský futbal je rovnako atraktívny ako mužský. Aj keď je dosť ženských celkov, v našej druhej lige sú iba štyri, pričom v ďalších skupinách v strede a západe je ich okolo desať. Po operácii kolena som sa pomalšie dostávala do formy, preto ma nominácia do jedenástky potešila. Ďakujem súčasnému klubu za podporu a dôveru, rovnako aj spoluhráčkam bez ktorých by som nedala toľko gólov. Príjemne som prekvapená z nášho klubu, ktorý existuje iba dva roky a za ten čas sa dokázal vypracovať tak vysoko a sme na čele našej skupiny.“ V jedenástke by privítala aj Lenku Wienerovú a Niku Tiszuovú. Medzi jej vzory patria Sergio Ramos, či Gareth Bare. Rada by okúsila legionársky chlebík a po skončení sezóny sa chce venovať trénerskej činnosti.

 

Stela Semanová (1. FC Tatran Prešov/Partizán Bardejov)

(útočníčka – nar. 30. 4. 2001)

Pochádza z futbalovej rodina a čo to pochytila po svojom otcovi Marekovi Semanovi, bývalom hráčovi Tatrana Prešov. Futbalu sa venuje od 8 rokov a iste sa niečo na ňu už nalepilo a niečo zdedila aj po otcovi a strieľa góly ako na bežiacom páse. Počiatočný kontakt s futbalom sa viaže k OFO Lipovce a trénerovi Jurajovi Petríkovi. Z tohto klubu odišla hrať do Tatrana Prešov aby nateraz zakotvila v Partizáne Bardejov. „V prvej lige ide hlavne o motiváciu byť prvým v tabuľke a hrať Ligu majstrov. S Bardejovom sa nám to podarilo a mohli sme sa stretnúť so zahraničnými klubmi. Domácej súťaži by iste prospel väčší záujem o ženský futbal a zvýšila sa konkurencia.“ Vôbec sa nezamýšľala nad tým prečo je v tejto jedenástke. V každom stretnutí sa snaží podávať dobré výkony, aby potešila aj trénera. Sezónu nepovažuje za najlepšiu, lebo minuloročná bola po streleckej stránke lepšia. Po prestupe do Bardejova sa zlepšila aj po hernej stránke. Vo svojich šestnástich rokoch sa dostala do dobrého celku, kde každá hráčka má svoje kvality a Stela sa snaží vziať od každej to najlepšie. V súťaži ju príjemne prekvapil nováčik z Ružomberka. Do jedenástky by so sebou zobrala Victoriu Kalaberovú. Jej vzorom je Zlatan Ibrahimovič a futbalovým cieľom hrať v zahraničnom klube.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: