Krížom-krážom za európskym futbalom

Šéfredaktor|26. sep 2018 o 11:50

Pútavá publikácia z dielne známeho publicistu a bývalého športového novinára Eugena Magdu.

 

Známy publicista, bývalý dlhoročný športový novinár Eugen Magda, nežije so založenými rukami ani v dôchodkovom veku. V týchto dňoch mu vychádza publikácia “Krížom-krážom za euróskym futbalom”, ktorá prináša množstvo faktov, zážitkov a zaujímavosti nielen z ciest po starom kontinente, ale aj  z bývalého Československa.

 

Čitateľ a priaznivec najľudovejšej hry si v knihe nájde i reportáže o svetových osobnostiach Pelém, Puskásovi, Eusébiovi, brankárovi Grosicsovi, Kubalovi, o veľkom technikovi i rebelovi Šekularacovi, o tréneroch Venglošovi, Vičanovi, Kozákovi, Gajdošovi, Malatinskom, o rozhodcoch Mackovi, Galbovi, Christovovi, Micheľovi a ďalších, o domácich hráčskych osobnostiach Popluhárovi, Adamcovi, Pivarníkovi, Lacovi Pavlovičovi i o nevšedných zážitkoch s nimi, a hlavne o tom, čo sa prakticky neobjavilo v dennej tlači, alebo týždenníkoch, či mesačníkoch.

Priaznivec faktov sa dozvie aj mená všetkých Slovákov, ktorí si obliekli čs. reprezentačný dres - a to s dátami narodenia, prípadne úmrtia, s počtom štartov, prípadne strelených gólov. Po prvý raz si fanúšik prečíta, kto a koľkrát bol kapitánom ČSSR zo Slovenska, a tiež všeličo zaujímavé z veľkej futbalovej kuchyni.

V knihe nechýbajú ani údaje o významných hráčskych, trénerských a funkcionárskych osobnostiach, ktoré už nie sú medzi nami, fakty o výstavbe štadiónov, ktoré zažívajú novú renesanciu, spomienky na tých, čo boli asociačnými kapitánmi a trénermi reprezentačného A mužstva, ale  i prečo sa náš futbal úzko spája s belgickým. Všetko to, vrátane toho, prečo a ako sa stal autor športovým a hlavne futbalovým novinárom i s množstvom obrázkov nájdete v zaujímavej knižnej skladbe, ktorá je pred ostrým štartom do predaja. Kto si ju zabezpečí, určite neoľutuje, lebo mnohé fakty zostali doteraz pod pokrievkou, hoci v úvodzovkách chodili medzi nami. Nehovoriac, že také niečo sa už asi na trhu čoskoro neobjaví. A to nehovoríme o tom, že po dlhom čase bude v knihe o východoslovenskom futbale toľko, ako už dávno, alebo vôbec, nebolo. A asi ani nebude, lebo na roky minulosti čoskoro zabudneme. Publikácia s množstvom pamätných obrázkov bude v predali za 13 eur. Informácie môžete získať aj na mobile - 0903 845 019 priamo od autora.

Krst knihy bude v sobotu 6. októbra v Čermeli počas prestávky treťoligového zápasu FC Košice - FK Družstevník Plavnica, ktorý má úradný začiatok o 14.30 hod. Krstnými otcami majú byť I. viceprezident SFZ a predseda VsFZ Ing. Richard Havrilla spolu s trénerom slovenskej reprezentácie Jánom Kozákom a majstrom Európy 1976 Jozefom Móderom a bývalým obrancom VSS a predsedom klubu Internacionáli VSS Františkom Králkom. Záujemcovia si budú môcť kúpiť publikáciu aj s autogramom prítomného autora hneď po zápase.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: