Novinky z futbalu

Jesenný líder IV. ligy zo St. Ľubovne stratil vedúcu pozíciu pod Kamjanou

21. mar 2022 o 19:00

Pred týždňom sa rozkrútil krajský futbalový kolotoč. Už prvé súboje naznačili zvýšenú dávku dramatičnosti. Priniesli vyššie nasadenie a napätie vďaka pripravovanej rozsiahlej reorganizácii. V severnej časti štvrtoligového pelotónu sa pohodlne usadil bez jedinej porážky jasný líder súťaže futbalový orchester MFK ADV Stará Ľubovňa. Presvedčivý jesenný postup na čelo tabuľky sa zadrhol až pri dohrávke z jesene pred domácim publikum. Prehra 1:4 v súboji s Bardejovskou Novou Vsou značne prekvapila a nepriaznivo zarezonovala v okresnom meste pod Ľubovnianskym hradom. Prvé jarné kolo prinieslo šokujúcu prehru ešte stále vedúceho mužstva v súboji s poslednými Župčanmi a zasa na domácej pôde.

V nedeľu sa futbalisti Starej Ľubovne predstavili na trávniku Medzilaboriec. Domáci si tiež robia zálusk na jednu z postupových pozícii. Pred vzájomným súbojom sme sondovali v oboch táboroch situáciu u zainteresovaných o náladách a zámeroch pred blížiacim sa duelom pod Kamjanou. Oba kluby sa borili s vyriešením problému na brankárskom poste. „Dohrávku z jesene i vstup do jarnej súťažnej časti sme doslova pobabrali. Najprv našu jedenástku na hruškách nachytali futbalisti Bardejovskej Novej Vsi a ukončili neporaziteľnosť z jesene. Ešte väčším sklamaním bolo zlyhanie doma v súboji so Župčanmi. O vedenie v tabuľke sme neprišli, ale strata šiestich bodov z domáceho štadióna je bolestná. Príčinu vidím v značnom odchode hráčov a zároveň v nedostatočnej koncentrácie v dvoch domácich vystúpeniach. Asi nás učičíkala naša jesenná dobrá séria. Nezvesíme hlavy a do Medzilaboriec cestujeme s cieľom vrátiť vykoľajený futbalový vláčik znovu do tých správnych koľají. Jednoznačne chceme u silného a kvalitného súpera vo vyspelom futbalovom prostredí bodovať,“ uviedol pred stretnutím prezident MFK ADV Stará Ľubovňa Ján Fröhlich.

Medzilaborce zvládli prvý duel proti FK Nižný Hrušov, keď na umelej tráve vo Vranove nad Topľou zaslúžene zvíťazili 2:0. „Do jari sme vstúpili ochudobnení o šiestich hráčov základného kádra z jesene, ktorí sa nezapojili do prípravy. Narýchlo sme boli nútení riešiť odchod aj brankárskeho dua Vodilka, Sliž. Vo vranovskom súboji na umelej tráve sme od začiatku do súboja s Nižným Hrušovom nevstúpili podľa našich predstáv. Po polčasovom varovaní sme zlepšili herný prejav a prinieslo to vytúžene tri body. Súperovi so Starej Ľubovne máme čo vracať po jesennej prehre 1:4. Dúfam, že sa nám podarí športový revanš a diváci si v súboji s lídrom súťaže prídu na svoje. Netreba brať ohľad na dve zlyhania súpera do úvahy, lebo vedúce mužstvo súťaže má nezvyčajnú kvalitu. Našim cieľom je zbierať bod po bode, aby ich nakoniec bolo dosť na potrebnú postupovú pozíciu,“ reagoval rovnako pred nedeľňajším duelom tréner MŠK Spartak Medzilaborce Víťazoslav Lukáčik.

V súboji štvrtého s prvým v prvom polčase absentovali vyložené šance. Napriek územnej prevahe domácich si diváci veľa futbalového vzrušenia neužili. Brankári na oboch stranách sa mohli pokojne prihlásiť do evidencie na dávku pre nezamestnaných na Úrade práce. Defenzíva lídra vzorne dokázala všetky pokusy o streľbu zo strany domáci zblokovať. Hosťom sa do útočenia veľmi nechcelo. Domácemu brankárovi Mulíkovi v 25. min. zahrozil výživnou strelou z dvadsiatich metrov Serečin. Lopta z jeho kopačky preletela nad brvnom. Prvý a jediný vážny zákrok na brankára hostí čakal až v 41. min. Gavula šikovne vysunul Poľaka. Kormaník odvážnym zákrokom domácu snahu o gól prekazil.

Druhé dejstvo prinieslo podstatne viac futbalového adrenalínu. V 51. min. Kormaník nezaváhal pri Bundovej hlavičke. O dve minúty po trestnom kope Gavulu pálil Pankovčin z dobrej pozície tesne nad brvno Kormaníkovej svätyne. V 59. min. sa síce vlnila sieť za chrbtom Kormaníka, no radosť domácich z gólu zmaril predošlý faul na brankára. V 62. min. po strela hosťujúceho Šveca do žrde mali domáci našťastie po dorážke hostí na čiare pohotového a dobre reagujúceho Mulíka.

Do praxe vstúpilo neraz overené „nedáš – dostaneš!“. Futbalové nepísané pravidlo sa plne potvrdilo o minútu v šestnástke St. Ľubovne. Gavula poslal center do pokutového územia. Po hlavičkovom biliarde sa najlepšie zorientoval Harakaľ a nezadržateľne hlavou skóroval. Po góle sa rozbehlo ofenzívne divadlo a diváci si prišli na svoje. Domáci v 81. min. po rýchlom protiútoku Gavulom opečiatkovali žrď brány Kormaníka. Fečo o dve minúty v dobrej príležitosti mieril vedľa. Na druhej strane v 84. min. prudký volej Tótha Mulík excelentne vyrazil a svojím výborným zákrokom potvrdil domáce tri body. V závere ešte nezvýšil náskok hostiteľov Bunda. Spartak sa po záverečnom hvizde tešil z cenného a zaslúženého víťazstva.

Po dramatickom závere sme v útrobách štadióna dali slovo funkcionárom i trénerom oboch mužstiev. Vhodnou gratuláciou domácich hráčov k nedeľným meninám ich trénera Víťazoslava Lukáčika bol trojbodový darček v peknom balení. „Zápas nepriniesol nadpriemernú úroveň, ale počas celého priebehu mal v sebe náboj dramatičnosti. Hostili sme predsa lídra. Chlapci si za nasadenie a aktivitu spojenú s územnou prevahou tri body plne zaslúžili. Víťazstvo s jasne dominujúcim mužstvom Starej Ľubovne počas celej jesene si preto nesmierne ceníme. Je dobré, že sme potvrdili tri body zo súboja s Nižným Hrušovom. Teší ma práca defenzívy a dvakrát po sebe čisté konto brankárskeho debutanta Mulíka,“ hodnotil V. Lukáčik.

Smutnejší bol tábor hostí. O pocitoch spojených so sklamaním hovorí lakonické a trefné vyjadrenie trénera hostí Jozefa Kukulského: „Ak líder súťaže a najproduktívnejšie mužstvo počas jesene na ihrisku súpera iba dvakrát vystrelí do priestoru súperovej brány zákonite stráca nárok na úspech!“

Prezident Starej Ľubovne Ján Fröhlich pripomenul, že odchody viacerých hráčov sa nedajú nahradiť akoby mávnutím čarovného prútika, no zároveň zdôraznil odhodlanie vrátiť sa do výsledkových koľají z prvej polovice sezóny. „Zápas sa hral s nasadením, ale veľmi korektne v duchu fair play. Po polčase som mal pocit, že to bude remízový priebeh. Na druhej strane som vyslovil myšlienku, že mužstvo, ktoré dá gól tak zvíťazí. Veril som, že to budeme my. Žiaľ pre nás som nemal pravdu. Ten rozhodujúci dali domáci. Musím ich pochváliť, že ukázali viac srdnatosti a išli víťazstvu oproti. Neostáva mi nič len športovo zagratulovať k víťazstvu. Dve nečakané prehry pred domácim publikom nám nepomohli. Reálne výkony mužstva sú ďaleko od našich predstáv. Odchody viacerých je veľmi ťažko zo dňa na deň nahradiť. Bude to náročná jazda do konca sezóny. My sa musíme rýchlo skonsolidovať a vrátiť do starých koľají z jesene, aby sme nestratili kontakt s čelom tabuľky,“ uviedol J. Fröhlich.

MŠK Spartak Medzilaborce – MFK ADV Stará Ľubovňa 1:0 /0:0/

Gól: 63. min. Harakaľ

ŽK: Krajník (Medzilaborce)

Rozhodca: Bobko, 250 divákov

TEXT: Vladimír Cepko

FOTO: Štefan Antoňák


                                                                                                      


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: