Hráčske hviezdy regiónu 2017

(Zdroj: glo, Autor: glo)
Jaroslav Glovičko|18. jan 2018 o 00:00

Už 20-krát vyhlásil Východoslovenský futbalový zväz svoju Jedenástku roka III. ligy. V priestoroch hotela Gloria Palac si ocenenie prevzalo týchto 11 futbalistov.

(Zdroj: glo, Autor: glo)

GEJZA PULEN (MFK Rožňava)

(brankár – nar. 30. 12. 1986)

Len pätica brankárov sa ocitla na anketových lístkoch a najviac hlasov získal jeden z najskúsenejších a najstarších gólmanov v súťaži. Odchovanec rožňavského futbalu okúsil brankársky chlebík nielen v slovenských ale aj českých kluboch. Po pôsobení v dvoch gemerských celkoch – Rožňavy a Jelašavy odišiel do prešovského Tatrana, Jablonca, Košíc, Rimavskej Soboty, Karvinej, Vranova. Krompách, Spišských Vlách a po osemnástich rokoch vrátil do Rožňavy. Skúsenému brankárovi chýbajú k dokonalosti súťaže lepšie trávnaté plochy, na druhej strane víta v nej viacero mladých hráčov. Za najlepšieho hráča pasuje Lukáša Janiča. Na ihrisku si veľmi dobre rozumie s Mišom Gerem, s ktorým hráva už dlhšiu dobu. Aj jeho by si vedel predstaviť v tejto jedenástke. Vzorom mu je výborný brankár a legenda Gianluca Buffon. Najlepšie si pochutí na grilovanom lososovi a kuracom steaku.

 

ERIK TOMKO (Slovan Giraltovce)

(obranca – nar. 28.11.1994)

Erik v sebe nezaprie “lokálpatriota“ keď od mladších žiakov oblieka dres giraltovského Slovana. Vyrovnanými výkonmi upútal trénerov, ktorí ho dvakrát po sebe nominovali do treťoligového výberu VsFZ na turnaj Regions cup. Sám sa nerád hodnotí a hlasy odborníkov ho potešili. K najlepším hráčom súťaže radí bývalého spoluhráča Matúša Digoňa. Na súťaži mu imponuje vyrovnanosť, lebo každý môže vyhrať s každým a súťaž nemá jasného favorita ani outsidera. Privítal možnosť sledovania videozáznamu na futbalnete z jednotlivých stretnutí ligy, čo posunulo ligu do iného levelu. Na trávniku si rozumie so všetkými spoluhráčmi, ale výraznejšie s dvojičkou na poste stredného obrancu. Ním bol Stano Pankuch, lebo sa dokázali vzájomne zaskočiť a dobrá bola aj vzájomná komunikácia i povzbudzovanie. Do jedenástky by zaradil Patrika Kuriplacha pre jeho dobré výkony na pravej strane stredovej formácie. „Giraltovciach sa mi hrá dobre a nemám dôvod to meniť, ale pokiaľ by som si mohol vybrať, asi by to bol Vranov,“ povedal s úsmevom na tvári. Za futbalový vzor si vybral Sergio Ramosa, pre jeho sebavedomie i prehľad v hre, agresivitu i tvrdosť v súbojoch. Dalším jeho vzorom bol aj jeho krstný otec Peter Štefánik, ktorého všetci familiárne volali “Zenga“. Jeho cieľom je stále sa zdokonaľovať a zlepšovať, aby si mohol zahrať vyššiu súťaž.

 

Peter Majný (TJ FK Vyšné Opátske)

(obranca – nar. 6. 3. 1980)

Odchovanec košickej Lokomotívy prešiel všetkými mládežníckymi kategóriami a vyrástol vyrástol na zodpovedného obrancu, ktorý sa cíti ako ryba vo vode na ľavej strane obrany. V ostatných rokoch sa usadil v jej strede a na V Opátskom patrí oporám zadných radov. Postupne obliekal dresy Rožňavy, Barce, Čani, Dunajskej Strede, Novej Pake, Ružomberku, Starej Ľubovni, Moldave a momentálne oblieka dres V. Opátskeho. Do jedenástky roka sa dostal po štvrtý raz, po prvý v drese Starej Ľubovne, potom Moldavy a dva razy Opátskeho. Spoločne s Dobiasom vytvorili dobrú stopérku dvojicu a vhodne sa dopĺňali. Ako priznal Timom je dobrý hráč, pre ktorého je tretia liga málo, pretože má na viac. Podľa jeho slov tretej lige chýba viac kvalitných ihrísk. V jedenástke by rád privítal klubového spoluhráča Lukáša Urbana. Kamaráti a spoluhráči ho volajú Arjen Robben, no k jeho futbalovým vzorom patrí aj Roberto Carlos. „Skutočne bol dobrým futbalistom na ľavej strane obrany. Rovnako mi imponovala jeho strela z väčšej vzdialenosti a videl som sa v ňom, keď som hrával na ľavej strane obrana,“ povedal na margo svojho futbalového vzoru. Boli sme aj zvedavý či sa dokáže tak dobre zvŕtať aj pri sporáku ako na trávniku. „K vareniu nemám blízky vzťah, avšak v tomto smere ma veľmi rada zastupuje manželka Renáta. Jej kuchyňa mi chutí najviac.“

 

TIMON DOBIAS (TJ FK Vyšné Opátske)

(obranca – nar. 28. 7. 1989)

V priebehu jesennej časti posilnil zadné rady V. Opátskeho urastený 183 cm vysoký odchovanec MFK Košice, ktorý spoločne s Petrom Majným vytvoril vyrovnanú stopérsku dvojicu. Zrejme aj to zavážilo pri výbere trénerov a tento 28 ročný “bek“ sa ocitol medzi laureátmi najvyššej regionálnej futbalovej súťaže. Opátske je jeho štvrtým celkom, predtým obliekal dres MFK Košice, FK Krásna a Spartak Medzev. Nepatrí medzi veľkých kulinárov a pochutí si na každom jedle. Zdôraznil, že mu neprináleží vyberať najlepšieho hráča tretej ligy. V nej mu paradoxne nič nechýba a nominácia v jedenástke roka ho príjemne potešila aj prekvapila. Vedľa seba v nej by rád videl aj Lukáša Urbana. Nad iným treťoligovým klubom neuvažuje, lebo v súčasnom sa mu hrá dobre a všetci ťahajú za jeden koniec povrazu. Nemá vyhranený futbalový vzor a nedáva si ani veľké plány do budúcna, skôr berie čo príde.

 

KRISTIÁN TINATH (FK Družstevník Plavnica)

(stredopoliar – nar. 10. 2. 1995)

Urastený útočník FK Družstevníka je druhým najmladším hráčom v tejto spoločnosti najlepších hráčov tretej ligy. Brániť 187 cm vysokého hráča nie je ľahké a pokiaľ je to útočník, tak obrancovia sa musia mať na pozore. Aj keď v jesennej časti strelil 5 gólov, zaujal skôr herným prejavom a právom patrí do spoločnosti najlepších. Doteraz hrával v Plavči a Čirči. Pri otázke varenia prezradil že najradšej má segedínsky guláš. Súťaž považuje za vyrovnanú, o čom svedčí aj samotná tabuľka. Medzi najlepšieho hráča tretej ligy radí Lukáša Janiča. K väčšej dokonalosti súťaže by prospela väčšia divácka kulisa, veď futbal sa hrá práve pre divákov. „Najlepšie sa mi hrá s PatrikomRindošom, Matúšom Perháčom či Jankom Tinathom, pretože sú to mladí a rýchly hráči preferujúci ofenzívny futbal. Rozumieme si nielen na trávniku ale aj mimo neho. Do iného treťoligového kluby by som neodchádzal, mužstva sú vyrovnané a momentálne sa nám darí. Rád by som zostal v Plavnici. Mojím futbalovým cieľom je raz si zahrať vo vyššej súťaži. Mojím vzorom je Lionel Messi, ktorý má veľký prehľad v hre a ľahkosť zakončenie,“ povedal Kristián.

 

JOZEF SKVAŠÍK (MFK Snina)

(stredopoliar – nar. 8. 9. 1991)

Po prvých nesmelých futbalových krokoch v humenskom HFC si to namieril do košického MFK. V tomto klube prešiel všetkými mládežníckymi kategóriami a v roku 2010 sa prebojoval aj do prvého mužstva. Neskôr si zahral vo Zvolene a nateraz oblieka dres Sniny. Súťaž považuje za vyrovnanú, pričom k väčšej dokonalosti by prospelo viac skúsenejších hráčov zvučnejších mien. Za najlepšieho hráča považuje spoluhráča Vyshnevskyieho, s ktorým sa mu dobre hrá. Ako priznal sú dobrí kamaráti a dokázali to aj na trávniku, keď dokázali potiahnuť mužstvo. Súčasný klub by nemenil za žiaden iný treťoligový. Jeho vzorom nie je žiaden hráč svetového mena, ale jeho otec, ktorý ho od malička viedol k futbalu a podporoval. Ako dodal je jeho vzorom nielen na ihrisku, ale aj mimo neho. Veľké ciele do budúcnosti si nedáva, ale veľmi by ho potešilo pokiaľ by sa Snina umiestnila na konci sezóny v TOP 3.

 

LUKÁŠ JANIČ (Odeva Lipany)

(stredopoliar – nar. 30. 12. 1986)

Svoju futbalovú kariéru začal v Tatrane Prešov a postupne obliekal dresy Odevy Lipany, Zemplín Michaloviec, MFK Košice, Korony Kielce, Sandecja Nowy Sacz, Vionu Zlaté Moravce, FK Teplice, Ružomberku, ŠKF Sereď, Podbeskidzie Bielsko Biala, FC VSS Košice. Hrával aj v rakúskych celkoch SC Melk i SV Gottsdorf. Na svojom konte má aj tri štarty v reprezentácii Slovenska do 21 rokov. „Len ťažko sa dá povedať meno jedného hráča, lebo v súťaži ich je viacero. Vybral by som kapitána Plavnice Maroša Beňa, ktorý ma veľký podiel na tabuľkovom postavení klubu. Súťaž je vyrovnaná a k jej dokonalosti by iste prispelo viac divákov, ale to nie je problém iba tejto súťaže. To že som v jedenástke ma teší a ďakujem trénerom že mi dali svoj hlas. Do každého stretnutia idem s tým, aby som sa po jeho skončení mohol každému pozrieť do očí zato, že som odovzdal maximum. Sme jedna partia a hrá sa s každým dobre, lebo každý hráč je rovnako dôležitý, veď to že som v jedenástke je hlavne ich zásluha.“ Treťoligový dres by nemenil za iný, lebo vedenie klubu aj tréneri vytvárajú hráčom dobré podmienky. Do jedenástky by zaradil Spomínaného Maroša Beňa. Páči sa mu hra viacerých hráčov a obdivuje hru Toniho Kroosa z Realu Madrid. Fascinuje ho jeho presnosť v rozohrávke i zakončenie. Momentálne sa futbalom baví, neuvažuje nad tým čo bude, ale skôr si užíva prítomnosť.

 

OLIVER ŠPILÁR (Tesla Stropkov)

(stredopoliar – nar. 22. 1. 1993)

V stropkovskej Tesle prešiel všetkými mládežníckymi kategóriami a vybojoval si aj miestenku v juniorskej reprezentácii Sloveneska. Ešte ako dorastenec odohral niekoľko stretnutí za „áčko“ a potom jeho futbalové kroky smerovali do Michaloviec. Neskôr si zahral za Bohemians 1905, Senec, Petržalku, Zvolen, Benatky nad Jizerou, Liptovský Mikuláš a nateraz zakotvil v materskom klube. V jesennej časti nielen herným prejavom, ale aj deviatimi gólmi pomohol Tesle k triumfu v jesennej časti tretej ligy. Za najlepšieho hráča radí spoluhráča Frederika Vargu, páči sa mu vyrovnanosť súťaže a k jej vyššej úrovne by mali prispieť kvalitnejšie štadióny a väčšia divácka kulisa. Podľa jeho slov o jeho miestenke v jedenástke roka iste zavážili jeho góly, hra i samotné postavenie mužstva na čele tabuľky so šesťbodovým náskokom pred druhým celkom. „Hráme ako kolektív, preto len ťažko môžem povedať, že s ktorým jednotlivcom sa mi hrá najlepšie. S každým kto v jeseni nastúpil sa mi hralo dobre. Do jedenástky by som zaradil aj spoluhráča Vargu,“ prezradil Oliver. Nateraz neuvažuje o zmene dresu, lebo s Teslou by rád vyhral tretiu ligu a posunul sa do vyššej súťaže. Jeho vzorom je Ibrahimovič, nielen kvôli gólom, ale aj jeho sile, zdravej drzosti, sebavedomiu.

 

MATÚŠ DIGOŇ (MFK Vranov)

(stredopoliar – nar. 18. 11. 1988)

Odchovanec giraltovského obliekal aj dresy MFK Košice, Lokomotívy Košice a teraz Vranova. V stredovej formácii ako aj v útoku sa cíti ako ryba vo vode a na súpera platí nielen jeho rýchlosť, ale aj dobrá koncovka. V jeseni ich nastrieľa šesť z 26 svojho celku a stal sa najlepším strelcom klubu . K obľúbeným jedlám patrí rezeň so zemiakovou kašou či špagety avšak rád si pochutí na každom jedle. V jedenástke roka je po tretíkrát. V súťaži sa mu páči vyrovnanosť mužstiev a privítal by viac kvalitnejších hracích plôch. Potešilo ho že dostal hlasy trénerov a na otázku koho považuje za najlepšieho hráča nechcel menovať nikoho. „V lige je viacero dobrých hráčov, preto vybrať jedného si netrúfnem. V novom klube sa mi hráč dobre a jeho dres by som nemenil. Jeho futbalovým vzorom je Lionel Messi, lebo sa mu páči s akou ľahkosťou dokáže strieľať góly. Ako dodal veľké ciele si do budúcnosti nedáva, lebo sa drží tvrdenia – čo ma prísť to príde.

 

RADOVAN BANDŽUCH (TJ FK Vyšné Opátske)

(útočník – nar. 8. 9. 1989)

Už niekoľko sezón podáva vyrovnané výkony patrí k stáliciam v klube i regionálnom výbere VsFZ. Preto vôbec neprekvapuje, že medzi laureátmi jedenástky roka je po piaty raz v rade!!! S futbalom začínal v MFK Gelnica a zastávke vo Veľkom Šariši a sa udomácnil vo Vyšnom Opátskom. Podľa jeho slov súťaž je vyrovnaná a privítal by v nej viac divákov. Na trávniku si rozumie s viacerými hráčmi, ale vyzdvihol spoluprácu s krajnými hráčmi, či už Kisom alebo Šemrákom, lebo ťaží z ich centrov do šestnástky. Nad zmenou klubovej príslušnosti neuvažuje, aj keď v minulosti koketoval s prvoligovými či druholigovými klubmi. Priznal, že dres nemení, lebo na Opátskom si cíti dobre a je to výborná partia. Nielen na ihrisku, ale aj v kabíne. Do Jedenástky by zaradil spoluhráča Lukáša Urbana Rád by sa vyrovnal svojmu futbalovému vzoru Cristianovi Ronaldovi, pre jeho vyrovnané výkony a snahu byť stále najlepší.

 

OLEG VYSHNEVSKYI (MFK Snina)

(útočník – nar. 4. 10. 1995)

Po dlhých rokoch vybrali tréneri do Jedenástky roka legionára. Ukrajinec Oleg si miestenku doslova vystrieľal, keď v šestnástich kolách dosiahol 18 gólov z 27 svojho celku. Aj to svedčí že tento 21 ročný futbalista ma nos na góly. Po príchode na Slovensko hrával v Stakčíne a momentálne oblieka dres šiesteho celku tretej ligy. V 12. kole strelil Sabinovu všetkých 5 gólov a nasadil k úniku pred prenasledovateľmi v tabuľke strelcov. Polovicu menej majú na svojom konte hneď štyria hráči, ktorí nechýbajú v jedenástke roka 2017. K kuchyni sa nevie tak obracať ako na ihrisku, preto varenie prenecháva iným. K jeho obľúbeným jedlám patrí rezeň so zemiakmi. Podľa jeho slov by súťaži prospelo viac skúsenejších hráčov, na druhej strane sa mu jej úroveň ako aj zlepšujúce sa podmienky na štadiónoch. Za najlepšieho hráča považuje spoluhráča Skvašíka, ktorého viacerí odborníci radia medzi najkreatívnejšieho hráča. V jedenástke by rad videl aj kapitána svojho celku Jozefa Lukáča. V klube pôsobí štvrtý rok a neuvažuje nad zmenou dresu, aj keď jeho cieľom je vo vyššej súťaži. Obdivuje hru viacerých hráčov či strelcov, ale najviac Cristiana Ronalda, pre jeho streleckú potenciu, keď každú sezónu dokáže streliť veľa gólov.

 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: