Čierna škvrna nešarapatila

Šéfredaktor|2. júl 2018 o 00:00

Nový zákon znamená načrieť viac do klubovej kasy

O tom, aký bol zástoj východoslovenského futbalu, čo možno očakávať od ďalšej sezóny regionálnych i celoslovenských súťaží a čo-to o novinkách v dianí hlavne z pohľadu ekonomiky sme viedli debatu s vedúcim sekretárom Východoslovenského futbalového zväzu Marcelom Eperješim. Priblížil tiež ďalšie skutočnosti, ktoré ovplyvňujú účinkovanie klubov v jednotlivých zápoleniach.

Minulý ročník dopadol pre niektoré celky výborne, pre iné vcelku dobre, no boli aj také, ktoré sa museli zmieriť s totálnym mínusom – vypadnutím. Z elity „letel“ Tatran Prešov, z II. ligy Spišiaci. Náš región bude mať teda chudobnejšie zastúpenie v I. lige, no určite sa predpokladá ofenzíva východniarov v druhej najvyššej súťaži. Aj vrcholné regionálne zápolenie – III. liga – sľubuje napínavé boje.  Nazdávam sa, že tretia liga bude veľmi dobre vyskladaná, očakávame kvalitné zápasy hlavne u zástupcov veľkých okresných miest a verím, že hra pritiahne na štadióny viac divákov. V tejto súvislosti by som rád spomenul, že budeme pokračovať v priamych prenosoch z vytipovaných stretnutí aj v jesennej časti nového ročníka, aby sa aj takto zvýšila sledovanosť regionálnej súťaže,“  podotkol M. Eperješi.

Dotkol sa tiež niektorých momentov pri inventúre minulého ročníka a s úľavou konštatoval, že nebola žiadna inzultácia rozhodcu alebo delegovaných osôb, hoci daktoré neprístojnosti týkajúce sa nevhodného správania sa vyskytli. Pokiaľ ide o kontumácie z dôvodu poklesu hráčov pod sedem, tak to bolo zväčša v mládežníckych kategóriách. Párkrát zase nevycestovali na zápasy mužstvá, hlavne tie, čo boli na chvoste jednotlivých tabuliek. Takže ak to zosumarizujeme, nevyskytlo sa nič, čo by bolo nad rámec negatív počas celého ročníka. Teší hlavne to, že sa tentoraz podarilo eliminovať čiernu škvrnu, akou je inzultácia. Za ostatné roky to bola svetlá výnimka.“

Často sa na pretras dostáva zázemie klubov, ich ekonomické možnosti, lebo aj regionálne súťaže „spapkajú“ nemálo peňazí a nie je jednoduché pravidelne ich získavať. Bol by som rád, keby sme mali tak veľa sponzorov, že by sme nevedeli, kam smerovať peniaze a mohli by sme z pozície zväzu poskytovať dotácie pre kluby. Určite však hľadáme možnosti, ako uľahčiť pôsobenie účastníkom. Napríklad v minulom ročníku každý klub, ktorý účinkoval v súťažiach riadených naším zväzom, mohol požiadať o dotáciu na zveľadenie svojej infraštruktúry vo výške 1500 eur. Mnohé kluby to využili. Treba spomenúť aj to, že od začiatku mája vstúpil do platnosti zákon o odmeňovaní zamestnancov počas víkendov, nočných zmien a počas štátnych sviatkov. V nadväznosti na to pribudlo navýšenie nákladov pre kluby v súvislosti s odmeňovaním delegovaných osôb. Preto výkonný výbor VsFZ schválil, že v minulej jarnej časti nemienil zaťažovať príplatkami kluby, ale riešil to zo svojich zdrojov. Za obdobie mesiacov máj aj jún to bola suma viac než desaťtisíc eur. Naša snaha bola taká, aby dopad pre kluby bol čo najmenší. Od nového ročníka to však bude v réžii klubov.“

Zaujímalo nás, čoho sa týka najčastejšia spätná väzba klubov smerom k riadiacemu orgánu. Máme signály o tom, keby sa dalo pomôcť s úhradami odmien delegovaným osobám. Rieši sa to na úrovni SFZ a jeho viceprezident Richard Havrilla vyvíja úsilie, aby sa to v budúcnosti podarilo.“ Chceli sme vedieť, aké sú náklady klubov a M. Eperješi priblížil niektoré čísla. Štartovné v predošlom období sa riešilo tak, že treťoligové kluby platili celkovú sumu 6800 eur a následne zväz vyplácal odmeny delegovaným osobám približne 6200 eur. Hoci vyvíjame aktivitu, aby bol šport vyňatý z nového zákona, vláda nechce robiť výnimky, preto v novom ročníku sa náklady pre kluby znovu navýšia a to sa premietne do ich zaťaženia. Mení sa však princíp štartovného, napríklad treťoligista zaplatí 550 eur, štvrtoligista 400 eur a piatoligista 300 eur. Všetky ostatné veci dostanú kluby v zberných faktúrach v závislosti od toho, koľko zápasov odohrajú v danom mesiaci doma. Takže nastupuje iný model ako dosiaľ, keď účastníci platili zálohovo v šiestich splátkach na celú sezónu. Bude to prehľadnejšie a jednoduchšie pre kluby,“ dodal M. Eperješi, ktorý na záver nezabudol poblahoželať FK Poprad, ktorý ako víťaz II. dorasteneckej ligy vyhral kvalifikačné stretnutie s B. Bystricou v Ružomberku a posunul sa do futbalovej akadémie - I. dorasteneckej ligy.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: