Hlavné menu

Škrlík prepisoval históriu FK Jelgava

Marcel Eperješi|20. nov 2016 o 01:00

Tri kolá v Pohári UEFA, vyradený aj Slovan Bratislava, vicemajstrom v lotyšskej Virslige

Jozef Škrlík svoje trénerské curriculum vitae doplnil o ďalšiu zahraničnú anabázu. A tá môže aj pokračovať. Po Kazachstane prišlo na rad Lotyšsko. Po tom, čo spoznal kazašskú 1. ligu (Uraľsk, Šimkent) a ako asistent trénera bol aj na lavičke reprezentácie Kazachstanu do 21 rokov nasledovala lotyšská SynotTip Virsliga. Tesne po štarte do sezóny ho angažoval FK Jelgava, šesťnásobný víťaz Lotyšského pohára, v aktuálnej sezóne účastník Pohára UEFA.

Pred pár dňami sa humenský rodák vrátil, zmluva podpísaná do konca sezóny (systém apríl – november) sa naplnila. A my sme sa s Jozefom Škrlíkom stretli a pobaltské spomienky trochu zreálnili.

Spomínate si ešte na prvú myšlienku, ktorá vám prebehla mysľou, keď bolo jasné, že odchádzate do Lotyšska?

- Ponuka ma potešila, bol to klub najvyššej súťaže, i keď niekto povie „len“ v Lotyšsku. Na európske superligy však slovenskí tréneri zatiaľ nemajú, pre mňa bolo druhá ponuka zo zahraničia ďalšou výzvou, pribudol však aj značný pocit zodpovednosti, lebo trénovať v zahraničí je iné, než na Slovensku. Ponuka prišla rýchlo, nečakane, zistil som základné informácie, výsledky, klubu sa vtedy veľmi nedarilo. Trénerské povolanie je špecifické, angažmán som prijal.

FK Jelgava účinkoval v kvalifikácii Pohára UEFA a dostal sa až do štvrťfinále. Prvá prekážka bola z Islandu - krajiny, kde po majstrovstvách Európy zažívajú futbalový boom - Breidablik. Na ostrove gejzírov výhra 3:2, domáva odveta remízová 2:2, takže postup...

- Začnem trochu zoširoka - Island, malá krajina s 300-350 tisíc obyvateľmi, futbalový ošiaľ, šampionát výrazne dvihol záujem. Na našu úroveň sme očakávali ťažkého súpera, čo sa aj potvrdilo. Breidablik bol húževnatý, organizovaný, pocítili sme ich silu, no napokon rozhodla taktická vyspelosť nášho mužstva. Postup bol naozaj tesný, aj výsledky to potvrdzujú.

Nasledoval Slovan Bratislava. Potešili ste sa slovenskému historicky najúspešnejšiemu klubu?

- Žreb ma potešil, slovenský tréner v pohári UEFA proti Slovanu, bol to paradox. Začínali sme vonku, podarilo sa nám uhrať dobrý výsledok 0:0, i keď hra z našej strany najlepšia nebola. Presvedčil som sa na vlastnej koži, že pohárové zápasy sa hrajú ináč, základom je neinkasovať. Napokon sme Slovan zvládli, doma sme vyhrali 3:0, v Jelgave futbalový ošiaľ, až niečo neuveriteľné. Výsledkovo to bol ľahší dvojzápas, než s Breidablikom, zápasy síce odlišné, kvalita Slovana značná, ale nestrelil nám ani jediný gól.

Vo štvrťfinále kvalifikácie Pohára UEFA bol prekážkou Beitar Jeruzalem. Doma remíza 1:1, vo „svätej zemi“ prehra 0:3 a vystavená pohárová stopka.

- Historicky má Slovensko, predtým Československo, omnoho väčšie úspechy ako Izrael, ale na klubovej úrovni sme sa aktuálne presvedčili, že izraelské kluby napredujú veľkými krokmi. Domáca remíza znamenala spokojnosť, dobrý výsledok, v odvete nás privítalo štyridsať tisíc divákov, Beitar nás prevýšil, súper zaslúžene postúpil. I keď nás prehra mrzela, v pohári UEFA dosiahol klub historický úspech. Jelgava – provinčné mestečko ešte nikdy nehralo tri zápasy. Keď si spomeniete, ako žilo Humenné po postupe cez Flamurtari Vlora, potom zápas a AEK Atény. A Jelgava hrala s troma súpermi – Breidablik, Slovan Bratislava a Jeruzalem. Pre majiteľa klubu, fanúšikov obrovský úspech.

Prejdime k SynotTip Virslige. K mužstvu ste prišiel, keď bolo na hrane zostupu, sezónu Jelgava ukončila na druhom mieste, ktoré aj o rok zaručilo miestenku v Pohári UEFA.

- Keď sa mužstvu nedarí, hráči sú psychicky dolu, práve tam sa musí mužstvo naštartovať. Hráči neverili, boli aj značne fyzicky zanedbaní, postupne sme stav vylepšili a prišli aj výsledky, víťazstvá a body. Došli sme až na druhé miesto, čo je historicky najúspešnejšia pozícia klubu v lotyšskej lige.

 Jelgava sa dostala sériou výhier, remíz v tabuľke hore. Až tak, že vďaka dohrávke strašila dokonca aj lídra Spartaks Jurmala. Po prehre však napokon ostal rozdiel od pozície majstra štvorbodový.

- Naše mužstvo ťahalo dlhú šnúru bez prehry a každý tréner vie, že séria sa raz ukončí. Bol som iba rád, že sme sa posunuli až na druhé miesto a s úspešnou dohrávkou proti Rige sme sa mohli dostať k Jurmale až na kontakt. Prehrali sme, no zopakujem - druhé miesto je historický úspech, o titule nik neuvažoval, dôležitý bol pohár UEFA aj o rok.

 Lotyšská sezóna je skončená, do svojho konca dospela aj zmluva s FK Jelgava. Aká je budúcnosť Jozefa Škrlíka?

- Možno to vyznie chválenkársky, ale Jelgava má za sebou najúspešnejšiu sezónu v SynotTip lige, k čomu som svojou prácou prispel aj ja, takže ma to teší. Čo bude? Teraz som doma, prišiel som po piatich mesiacoch, oddychujem, užívam si rodinu. Uvažujem aj o budúcnosti, uvidíme, čo sa stane, vyplní, možností je viacero, alternatívou tiež je, že zostanem aj naďalej v Jelgave. Do konca kalendárneho roka by malo byť o mojom ďalšom pôsobení jasnejšie. Nebránil by som sa ani ponuke zo Slovenska, predsa len už dlhšie som v zahraničí, Kazachstan, teraz Lotyšsko. Uvidíme, aj keď najpravdepodobnejšie sa javí práve lotyšská Jelgava."

    

Spartaks     28     17     4       7       46:22         55

Jelgava       28     16     3       9       37:24         51

Ventspils    28     15     6       7       47:28         51

Liepaja        28     12     6       10     38:31         42

Riga FC       28     8       12     8       28:24         36

RFS             28     9       8       11     22:31         35

Metta/LU      28     8       6       14     32:47         30

Daugavpils  28     2       5       21     13:56         11

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: