Správy

U17 – Hýll je majster Európy U16 z roku 1990, Fodrek dosiahol na štvrťfinále ME U16 1997

Miroslav Hýll (vľavo) a Branislav Fodrek sa ako hráči zúčastnili majstrovstiev Európy do 16 rokov. Tento rok doviedli slovenskú reprezentáciu do 17 rokov na európsky šampionát aj v pozícii trénerov.
Miroslav Hýll (vľavo) a Branislav Fodrek sa ako hráči zúčastnili majstrovstiev Európy do 16 rokov. Tento rok doviedli slovenskú reprezentáciu do 17 rokov na európsky šampionát aj v pozícii trénerov. (Zdroj: SFZ, Autor: Jakub Homoľa)
26. máj 2024 o 08:15
Miroslav Hýll (vľavo) a Branislav Fodrek sa ako hráči zúčastnili majstrovstiev Európy do 16 rokov. Tento rok doviedli slovenskú reprezentáciu do 17 rokov na európsky šampionát aj v pozícii trénerov.
Miroslav Hýll (vľavo) a Branislav Fodrek sa ako hráči zúčastnili majstrovstiev Európy do 16 rokov. Tento rok doviedli slovenskú reprezentáciu do 17 rokov na európsky šampionát aj v pozícii trénerov. (Zdroj: SFZ, Autor: Jakub Homoľa)

BRATISLAVA (SFZ) – Realizačný tím Slovenska U17 má dvoch bývalých hráčov, ktorí v tejto vekovej kategórii okúsili záverečný turnaj ME a obidvaja dosiahli významné úspechy. Tréner brankárov Miroslav Hýll sa stal v ére Československa majstrom Európy v roku 1990 v NDR. Hlavný tréner Slovákov Branislav Fodrek štartoval na Eure 16-ročných v roku 1997, kde sa Slovensko prebojovalo do štvrťfinále.

Miroslav Hýll sa ako mladý brankár ZVL Žilina prepracoval do mládežníckeho reprezentačného kádra pre ME 1990 a v spoločnosti hráčov ako Tomáš Řepka, Patrik Berger, Michal Kovář, Tomáš Votava zdolal vo finále Juhosláviu 3:2 v predĺžení. „Juhoslávia bola mimoriadne silný súper. Vo finále sme prehrávali už 0:2, no nevzdali sme a gólmi Mareka Pensku a Patrika Bergera sme vyrovnali. Zaujímavosťou je, že následné predĺženie sa hralo na zlatý gól, ktorý sa vtedy na mládežníckom šampionáte testoval a v seniorskom futbale bol zavedený až o pár rokov neskôr. Víťazný gól nakoniec strelil Martin Čížek.“

Hýllovo mužstvo prešlo skupinovou fázou a semifinále bez inkasovaného gólu. Československá 16-ka postupne remizovala s NSR 0:0, Francúzsko zdolala 2:0, Škótsko 3:0, s Portugalsko v semifinále 0:0, 5:3 p.k. a góly inkasovala až vo finále s Juhosláviou. Vo všetkých týchto zápasoch hájil československú bránku Miroslav Hýll. „Do semifinále sme postúpili pri rovnosti bodov s NSR o jeden gól vďaka lepšiemu skóre. Viem, že už po našom vzájomnom zápase boli Nemci veľmi sklamaní. Mali sme veľmi silnú generáciu hráčov, ktorá sa neskôr presadila aj v seniorskom futbale a hrala v top družstvách v Európe. Už pred šampionátom sme v prípravných zápasoch ťahali šnúru bez inkasovaného gólu, ktorú sme na šampionáte ešte natiahli.“

V kádri ČSSR U16 figuroval tiež Marek Penksa, vtedajší hráč Dukly Banskej Bystrice. Vo finále strelil jeden z troch gólov do siete Juhoslávie a očaril Nemcov natoľko, že onedlho sa v mladom veku presúval do Eintrachtu Frankfurt, neskôr pôsobil aj v Dyname Drážďany. Gabriel Ungvölgyi obliekal dres Jednoty VSS Košice. V semifinále premenil jednu z postupových penált proti Portugalsku. Štvrtým Slovákom v kádri trénera Petra Hudeca bol Maroš Matejka z Dukly Banská Bystrica. Ako si spomína Miroslav Hýll na spoluhráčov, vrátane Tomáša Řepku, či Patrika Bergera? „Síce sme mali len 15-16 rokov, ale už vtedy ukazovali niektorí hráči svoj potenciál. Řepka hral neskôr v 17 rokoch federálnu ligu, Berger prestúpil zo Sparty do Slavie, viacerí hráči sa presadili v kvalitných európskych súťažiach.“

Hlavný tréner Branislav Fodrek štartoval na turnaji ME U16 o sedem rokov neskôr v Nemecku a prispel k jednému z najväčších úspechov mládežníckeho futbalu v ére samostatného Slovenska, keď po postupe zo skupiny stroskotal tím trénera Antona Valoviča až vo štvrťfinále na Španieloch po prehre 1:3. Dalo sa cez tohto súpera prejsť? „Bolo to dávno, ale Španieli už vtedy mali také isté zvučné meno ako teraz. Detaily zápasu si už presne nepamätám, ale vyhrávali sme 1:0 po góle Juraja Leštáka. Španieli však ukázali svoju kvalitu a zápas otočili. O ich kvalite vypovedá to, že nakoniec získali titul,“ spomína na duel so Španielskom kouč súčasnej 17-ky Branislav Fodrek.

Na šampionáte v Nemecku Fodrek nastúpil vo všetkých štyroch zápasoch. Slováci zdolali v základnej skupine Island 1:0, podľahli Turecku 0:1 a v poslednom zápase v rámci skupiny remizovali v Rendsburgu so Slovinskom 2:2. Spolu s Michalom Hanekom, vtedajším spoluhráčom, to dotiahol neskôr až do seniorskej reprezentácie. Ako si spomína na šampionát tréner Fodrek a ako porovnáva vtedajší turnaj s tým súčasným v pozícii trénera? „Je to niečo iné. Vtedy som bol mladý chlapec a inak som vnímal majstrovstvá Európy ako ich vnímam teraz ako tréner. Navyše za ten čas sa futbal posunul a zmenil. Požiadavky na chalanov sú v súčasnosti iné ako boli pred 17 rokmi. Súčasná generácia hráčov inak rozmýšľa, ako sme rozmýšľali v ich veku my. Je to ťažké porovnávať,“ dodal na záver kormidelník slovenskej 17ky Branislav Fodrek.

Tréneri na mládežníckych turnajoch ME dosiahli pamätné úspechy, je na súčasnej generácii mladých hráčov, aby napodobnila Hýlla a Fodreka a nadviazala na ich odkaz z deväťdesiatych rokov. Prvou príležitosťou je práve prebiehajúci turnaj ME U17 na Cypre, držíme palce.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: