Správy

U17 – Asistent trénera Žamba pred Poľskom: Hráči sú plní odhodlania

Asistent trénera slovenskej sedemnástky Martin Žamba pred zápasom Taliansko – Slovensko na UEFA Majstrovstvách Európy hráčov do 17 rokov 2024 na Cypre, v Achnas (24.5.2024)
Asistent trénera slovenskej sedemnástky Martin Žamba pred zápasom Taliansko – Slovensko na UEFA Majstrovstvách Európy hráčov do 17 rokov 2024 na Cypre, v Achnas (24.5.2024) (Zdroj: SFZ, Autor: Jakub Homoľa)
Jakub Homoľa|26. máj 2024 o 14:00
Asistent trénera slovenskej sedemnástky Martin Žamba pred zápasom Taliansko – Slovensko na UEFA Majstrovstvách Európy hráčov do 17 rokov 2024 na Cypre, v Achnas (24.5.2024)
Asistent trénera slovenskej sedemnástky Martin Žamba pred zápasom Taliansko – Slovensko na UEFA Majstrovstvách Európy hráčov do 17 rokov 2024 na Cypre, v Achnas (24.5.2024) (Zdroj: SFZ, Autor: Jakub Homoľa)

PROTARAS (SFZ) – Reprezentáciu do 17 rokov čaká na majstrovstvách Európy na Cypre posledný zápas v rámci ich základnej skupiny C. Pred pondelňajším zápasom (výkop o 17.00 SELČ v priamom prenose aj na RTVS Šport) proti Poľsku sú sokolíci aj naďalej v hre o postup do vyraďovacej fázy. Hoci osud nemajú vo vlastných rukách, pre zachovanie nádejí na postup do štvrťfinále musia proti Poľsku bezpodmienečne bodovať naplno.

Poliaci s odlišným spôsobom hry než Švédi a Taliani

Taliansko na čele skupiny so šiestimi bodmi má už istý postup do štvrťfinále z prvého miesta. Poradie na druhom až štvrtom mieste je však úplne otvorené. Najlepšiu východiskovú pozíciu majú Švédi, ktorí sa po dvoch remízach nemusia pozerať na výsledok nášho zápasu s Poliakmi a v prípade trojbodového úlovku si zabezpečia postup. Súperom v ich poslednom zápase však bude zatiaľ stopercentné Taliansko. 

Slovenskí reprezentanti spolu s Poliakmi majú na svojom konte jeden bod. Zverenci Branislava Fodreka by v prípade víťazstva skončili skupinu so štyrmi bodmi, na postup však potrebujú pomoc Talianov, ktorí nesmú proti Švédom prehrať. Postupová matematika tak robí zo stretnutia s Poľskom zápas s imperatívom víťazstva.

Táto ťarcha však nemá vplyv na prípravu na zápas. „Nemyslím si, že by sme niečo v tomto smere menili,“ hovorí pred zápasom asistent trénera Martin Žamba. „Aj prvé dva zápasy boli pre nás ťažké. Hráme majstrovstvá Európy, najvyšší mládežnícky level a chalani ku každému jednému zápasu pristupujú zodpovedne. Príprava na tretí zápas bude teda prebiehať v rovnakom duchu. Všetci ale vieme, o čo hráme,“ pokračoval 38-ročný tréner. 

Slovenskú sedemnástku čaká v pondelok mimoriadne fyzicky disponovaný tím. „Vnímame, že teraz nás čaká súper so spôsobom hry odlišným, akému sme čelili v prvých dvoch zápasoch. Musíme byť preto šikovnejší než súper a musíme dobre pracovať v líniách medzi formáciami. Myslím si, že chalani na to budú dostatočne pripravení. Každý súper je zdolateľný, Poľsko nevynímajúc,“ prezrádza Žamba

Medzi zápasmi na majstrovstvách Európy sú dvojdňové pauzy. Akým spôsobom trávili slovenskí reprezentanti tieto dva dni? „Tým, že sme odohrali už dva zápasy a to fyzické zaťaženie je enormné, tak v sobotu doobeda sme mali regeneračný blok s kondičným trénerom. Poobede sme si zhrnuli zápas proti Taliansku a dnes sa už plne koncentrujeme a pripravujeme na rozhodujúci zápas v skupine,“ priblížil asistent trénera.

Hlavný tréner Branislav Fodrek už bezprostredne po zápase s Talianskom hovoril o dôležitosti regenerácie pred tretím vystúpením v skupine. Pozitívnou správou je, že realizačný tím nemusí riešiť žiadne zdravotné komplikácie, ktoré by zasahovali do prípravy či skladby družstva na posledný zápas. „Až na menšie šrámy po zápase sme všetci v poriadku. Jedine sme si museli dávať pozor na žlté karty, ale našťastie každý jeden hráč, ktorého máme v zostave, môže proti Poľsku naskočiť do zápasu. Aj z individuálnych rozhovorov s hráčmi vyplýva, že sa na zápas tešia a sú plní odhodlania,“ dodáva Žamba.

Poľsko je jediným súperom zo skupiny ME, s ktorým majú hráči ročníka 2007 osobnú medzištátnu reprezentačnú skúsenosť. Tá však je už predsa len dva roky stará a pochádza ešte z kategórie do 15 rokov, keď tím, ktorý ako hlavný tréner vtedy viedol zhodou okolností Martin Žamba, podľahol v Ostróde domácej poľskej pätnástke vysoko 0:5. Zaujímavosťou je, že z vtedajšej poľskej základnej zostavy je na Cypre až šesť hráčov a mohlo byť ich aj viac, lenže Huberta Jasiaka vyradilo z nominácie zranenie a Adriana Przyboreka na majstrovstvá neuvoľnil jeho klub Pogoń Štetín.

Podľa Žambu však súčasná situácia je iná a zo zápasu spred dvoch rokov nemožno robiť žiadne závery. „Náš káder je predsa len už viac zmenený. Navyše ten zápas pred dvomi rokmi ovplyvnilo aj to, že Poliaci sú predsa len vždy o niečo fyzicky vyspelejší. My sme v tom zápase mali celkom dobrý prvý polčas, len sme dostali dva góly do šatne. V druhom polčase nás už Poliaci jasne prevýšili, no nemyslím si, že by to malo mať nejaký vplyv na chlapcov. Práve naopak, budeme sa ich týmto snažiť ešte viac motivovať,“ uzavrel Žamba.

Špeciálny zápas pre brankára Zajaca

Jednoznačne najväčšie skúsenosti s poľským futbalom z kádra slovenskej sedemnástky má brankár Sebastián Zajac. Rodák z Banskej Bystrice strávil podstatnú časť svojho života v Poľsku, kde aj naďalej pôsobí v klube TS Podbeskidzie Bielsko-Biała. „Každý jeden zápas je dôležitý, ale tento určite bude špeciálny, keďže som väčšiu časť života strávil v Poľsku. Musíme sa pripraviť na zápas čo najlepšie a dať do toho všetko, aby sme Poliakov porazili,“ povedal pred zápasom 16-ročný brankár.

Paradoxom je, že hráčov z výberu poľského trénera Rafała Lasockého Zajac až na dve výnimky nepozná. Má to však pochopiteľné vysvetlenie. „Poznám asi dvoch ich brankárov, aj to pomenej. V lige sa s týmito hráčmi príliš nestretávam, keďže hrávam za béčko Bielsko-Biały v štvrtej lige a nehrávam v poľských mládežníckych ligách,“ poodhalil slovenský brankár, ktorý sa zatiaľ na európskom šampionáte predstavil v oboch zápasoch.

Sebastián Zajac počas zápasu Taliansko – Slovensko na UEFA Majstrovstvách Európy hráčov do 17 rokov 2024 na Cypre, v Achnas (24.5.2024)
Sebastián Zajac počas zápasu Taliansko – Slovensko na UEFA Majstrovstvách Európy hráčov do 17 rokov 2024 na Cypre, v Achnas (24.5.2024) (Zdroj: SFZ, Autor: Jakub Homoľa)

Aj Zajac prízvukuje, že Poliaci majú na majstrovstvách silné a fyzicky veľmi dobre disponované družstvo, na čo sa musia zverenci trénera Branislava Fodreka pripraviť. „Poliaci sú veľmi silní a vysokí. Určite budeme musieť hrať rýchly futbal. Ešte dnes nás čaká míting, tréning aj analýza. Na Poliakov sa určite dobre pripravíme,“ hovorí Zajac.

Pre zachovanie nádejí na postup si musí sedemnástka v pondelok proti Poľsku k doteraz získanému bodu za remízu so Švédskom pripísať ďalšie tri body. Úloha náročná, rozhodne však nie je nemožná. Odhodlanie v tíme pobiť sa o víťazstvo nechýba, aj keď samotný plný bodový zisk ešte nedáva sedemnástke garanciu prieniku medzi najlepšiu osmičku na európskom šampionáte. „Nastavení sme tak, že ideme do zápasu s Poľskom vyhrať. Veríme tiež Talianom, že aj oni svoj zápas vyhrajú, keďže potrebujeme ich pomoc,“ dodal na záver Sebastián Zajac.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: