Správy

U17 – Hráči po prehre s Talianskom sklamaní, na výkone sa ale dá stavať

Marek Okál a Frederico Coletta zápase Taliansko 17 - Slovensko 17 2:0 na ME do 17 rokov 2024 na Cypre (24.5.2024, Achna).
Marek Okál a Frederico Coletta zápase Taliansko 17 - Slovensko 17 2:0 na ME do 17 rokov 2024 na Cypre (24.5.2024, Achna). (Zdroj: SFZ, Autor: Jakub Homoľa)
Jakub Homoľa|25. máj 2024 o 07:00
Marek Okál a Frederico Coletta zápase Taliansko 17 - Slovensko 17 2:0 na ME do 17 rokov 2024 na Cypre (24.5.2024, Achna).
Marek Okál a Frederico Coletta zápase Taliansko 17 - Slovensko 17 2:0 na ME do 17 rokov 2024 na Cypre (24.5.2024, Achna). (Zdroj: SFZ, Autor: Jakub Homoľa)

ACHNA (SFZ) – Ani v druhom zápase na majstrovstvách Európy do 17 rokov sa slovenská reprezentácia nedočkala víťazstva. Po bezgólovej remíze so Švédskom zverenci Branislava Fodreka v piatok podľahli favoritovi skupiny C z Talianska 0:2. Predvedeným výkonom však slovenská sedemnástka nesklamala.

Okál: Snažili sme sa s Talianmi hrať vyrovnanú partiu

„Určite sme všetci smutní,“ začal svoje hodnotenie zápasu krajný obranca Marek Okál, ktorý zatiaľ odohral každú minútu zápasov na majstrovstvách Európy do 17 rokov. „Snažili sme sa s nimi hrať vyrovnanú partiu, no, žiaľ, z dvoch šancí nám dali dva góly. Naopak, my sme sa do zakončenia dostávali málo. Prehra nás mrzí,“ pokračoval žilinský rodák. 

Sedemnástka začala zápas dobre, sebavedome. V úvodných minútach zápasu bola aktívnejšia než Taliani, získala aj niekoľko rohových kopov. Vstup rozhodne lepší než v prvom zápase proti Švédsku. Lenže rovnako ako v predošlom zápase, aj tentoraz sedemnástka gólovo naprázdno. Navyše príležitostí na zaznamenanie presného zásahu napriek držaniu lopty, počtu rohových kopov a celkovému obrazu hry mala sedemnástka málo. „Podľa mňa sme ako tím posielali málo centrov, mohli sme sa viac snažiť aj o strely z druhej vlny,“ hľadal Okál príčiny ofenzívneho mlčania. 

Napriek prehre 0:2 však predvedený výkon proti jednému z favoritov celých majstrovstiev dáva nádej, že by pondelkový zápas sokolíkov nemusel byť posledný na európskom šampionáte. Hoci, samozrejme, zverenci Branislava Fodreka už nemajú svoj osud len vo vlastných rukách. „S týmto výkonom sa určite dá ísť ďalej. Zápas by sme si mali zanalyzovať, aj dobré, aj zlé veci, aby sme boli na Poliakov pripravení,“ hovorí Okál, najmladší hráč vo výbere trénera Branislava Fodreka.

Poľsko prechádza doterajším priebehom šampionátu úplne rovnako ako Slovensko. Dvojgólová prehra s Talianskom a deľba bodov so Švédskom. Čo by mohlo platiť proti mimoriadne fyzicky dobre disponovanému poľskému súperovi? „Bude to o fyzickosti. Musíme byť sebavedomí a nadviazať na tento výkon proti Taliansku s tým, že pôjdeme viac do gólov,“ dodal Marek Okál.

Lusale vyzdvihuje kvalitnú taliansku obranu
Samuel Malama Lusale (č. 7) v zápase Taliansko 17 - Slovensko 17 2:0 na ME do 17 rokov 2024 na Cypre (24.5.2024, Achna).
Samuel Malama Lusale (č. 7) v zápase Taliansko 17 - Slovensko 17 2:0 na ME do 17 rokov 2024 na Cypre (24.5.2024, Achna). (Zdroj: SFZ, Autor: Jakub Homoľa)

Sklamanie po stretnutí s Talianskom netajil ani stredopoliar Samuel Malama Lusale. „Oba tímy mali svoje šance. Taliansko dalo pekný prvý gól, pri druhom góle sme si to mohli lepšie pokryť v obrane. Nabudúce si dáme na to pozor, aby sa nám to už nestalo.“

16-ročný hráč londýnskeho Crystal Palace naskočil do zápasu na druhý polčas, keď vystriedal Davida Bukovského. S akými pokynmi ho vyslal na ihrisko realizačný tím? „Snažiť sa robiť to, čo viem, v čom som dobrý. Teda presadzovať sa v súbojoch jeden na jeden, využiť moju rýchlosť. Skrátka hrať moju hru a pomôcť tým tímu,“ priblížil pokyny Samuel Lusale.

Sedemnástka napriek sympatickému výkonu veľa šancí na prekonanie talianskej obrany nemala. Súper našich reprezentantov nepúšťal do gólových príležitostí a aj sám Lusale priznáva, že defenzíva Talianov bola veľmi dobre organizovaná. „Samozrejme, nebolo to jednoduché sa cez nich presadiť a vytvoriť si šance. Mali sme s tým problém. Aj preto som hovoril, že sme mali loptu posúvať rýchlejšie. Taliansko malo veľmi silnú obranu.“

Po dvoch zápasoch má slovenská sedemnástka na konte jeden bod. Napriek tomu však stále živí reálnu šancu na postup zo základnej skupiny, hoci v tejto chvíli už potrebuje pomoc svojho piatkového súpera. Bez ohľadu na to však výkon proti Taliansku môže byť odrazovým mostíkom aj smerom k pondelkovému stretnutiu, s čím súhlasí aj Lusale. „Snáď áno. Stále máme veľkú šancu sa dostať ďalej, ak Taliansko porazí Švédsko.“ 

Dôležité bude sa po takomto zápase skonsolidovať, prečistiť hlavy a na zápas s Poľskom nastúpiť s nezaťaženou mysľou. „Musíme sa dať dokopy. Pozrieme si nejaké video zo zápasov, pozrieme si, čo sme robili zle, čo sme robili dobre. Na posledný zápas sa pripravíme a verím, že sa nám v ňom podarí zvíťaziť,“ dodal na záver Lusale.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: