Hrašnová sa vráti ku kladivu. Jubilejná Zlatá tretra bude aj so slovenskou špičkou

Ján Volko.
Ján Volko. (Autor: TASR)
Sportnet, TASR, SITA|18. máj 2021 o 17:35

V Ostrave sa predvedujú Volko, Zapletalová či Hrašnová.

OSTRAVA. O medaile zabojuje desať Slovákov. V stredu sa uskutoční jubilejný 60. ročník populárneho atletického mítingu Zlatá tretra.

Česká Ostrava ponúkne atletiku najvyššej úrovne a prítomná bude aj slovenská špička.

Šprintér Ján Volko si vyskúša dvojštart na 100 i 200 metrov. Súťažiť budú aj slovenskí prekážkari Martin Kučera, Emma Zapletalová a Daniela Ledecká, osemstovkárka Gabriela Gajanová, kladivárka Martina Hrašnová a slovenská štafeta žien na 4x100 metrov.

Šprintérka Viktória Forster vo svojej premiére na Zlatej tretre premiéru na 200 m nastúpi aj proti Dafne Schippersovej z Holandska či Američanke Sha'Carri Richardsonovej.

V štafete žien na 4 x 100 m pobežia s Forterovou aj Lenka Kovačovicová, Monika Baňovičová a Monika Weigertová.

Boj o olympiádu v Tokiu

Zapletalová práve v minulej sezóne na Zlatej tretre na seba premiérovo výraznejšie upozornila, keď na menej preferovanej trati 300 m prekážok zabehla piaty najlepší čas histórie 38,97 sekúnd.

Tentokrát si už na tradičnej štvorstovke prekážok pokúsi zverenkyňa trénera Petra Žňavu vylepšiť svoje vyhliadky na štart na olympiáde v Tokiu.

"Rýchlostne som na tom celkom dobre, lenže na prekážkarskej štvorstovke bude kľúčové zvládnuť rytmus. Približne viem, ako na tom som a veľmi sa teším na preteky v Ostrave," citovala Zapletalovú oficiálna webová stránka Slovenského atletického zväzu (SAZ).

Hrašnová sa vráti ku kladivu

Ako na jednom z mála najprestížnejších atletických mítingov dostanú v Ostrave opäť priestor kladivárky. Chýbať nebude ani slovenská jednotka v tejto disciplíne Martina Hrašnová.

"Na prvý významný štart sa teším. Spokojná budem s výkonom nad 70 metrov. V ideálnom prípade by som mohla prekonať aj métu 72,50 m, čo je hodnota olympijského limitu," uviedla pre saz.sk Hrašnová.

Slovenka pred mesiacom zaujala, keď sa počas prípravy stihla zúčastniť aj na majstrovstvách Európy vo vzpieraní v Moskve.

Na podujatí dokonca bojovala o medaile, keď obsadila 6. miesto v olympijskom dvojboji a 4. miesto v trhu.

Skúsenú kladivárku čaká už dvanásty štart na Zlatej tretre, jej súperkami budú najmä Poľky na čele s Anitou Wlodarczykovou.

Predstavia sa aj svetoví rekordéri

Z hviezd svetovej atletiky sa v Ostrave predstavia americký šprintér Justin Gatlin, holandská šprintérka Dafne Schippersová či svetová rekordérka na 1500 m Genzebe Dibabová z Etiópie. Svetový rekordér na 5000 m a 10 000 metrov Joshua Cheptegei z Ugandy pobeží tritisícku.

Ďalší rekordman Armand Duplantis zo Švédska absolvuje ďalší prestížny súboj v skoku o žrdi s Američanom Samom Kendricksom a halový svetový rekordér v trojskoku Hugues Zango z Burkiny Faso bude súperiť s dvojnásobným olympijským víťazom Christianom Taylorom.

Hlavný program je naplánovaný od 16.50 h, v národnom programe figuruje aktuálne 13 Slovákov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Hrašnová sa vráti ku kladivu. Jubilejná Zlatá tretra bude aj so slovenskou špičkou