10.08.2024 08:00
Deň 15
Minúta po minúte
Live

Za prehru môžu bieloruské peniaze, lamentoval tréner Cap. Chýbali mu politici

Tajmuraz Salkazanov (hore) v repasáži s Bielorusom Magomedchabibom Kadimagomedovom.
Fotogaléria (14)
Tajmuraz Salkazanov (hore) v repasáži s Bielorusom Magomedchabibom Kadimagomedovom. (Autor: TASR)
Titanilla Bőd|10. aug 2024 o 13:13

Olympijský debut Salkazanovi nevyšiel.

PARÍŽ. Dva zápasy a koniec. Slovenský reprezentant v zápasení Tajmuraz Salkazanov pred olympiádou v Paríži patril v kategórii voľnoštýliarov do 74 kg k ašpirantom na medaily, no napokon sa lúčil bez výhry.

Po piatkovej prehre s Uzbekom Razambekom Žamalovom síce mal šancu na reparát v sobotňajšej repasáži s Bielorusom Magomedchabibom Kadimagomedovom, ale neuspel.

Zápas sa skončil 6:6, v prospech súpera rozhodlo to, že Bielorus spravil posledný technický bod.

Skrčil mu nohu

Za stavu 2:2 si slovenský tím vypýtal trénerskú výzvu, ktorú mu však neuznali a bod napokon dostal súper.

„Nebol to rozhodujúci moment, ešte bolo dosť času urobiť body,“ zdôraznil Salkazanov.

Následne však už nedokázal spraviť technickú akciu a body dostával len za vytlačenie.

„Mal som pocit, že to mám pred kontrolou. Skrčil mi nohu a tam získal dva body. Potom už celý čas bol pasívny. Musím sa naučiť zápasiť s tými, ktorí sú pasívni,“ vravel rodený Osetínec.

Bola to jeho prvá olympiáda, Slovensko reprezentuje od roku 2017, občianstvo získal o štyri roky neskôr.

„Cítil som, že je unavenejší ako ja. Ale už trikrát ma porazil,“ poznamenal Salkazanov.

Po nevydarenom prvom zápase si myslel, že bude silnejší. „Zanalyzujem svoje zápasy a všetko, čo sa týka olympijského turnaja. Nemal som väčší stres ako na iných pretekoch.

Bol som dobre pripravený, ale musím si to vyhodnotiť s chladnou hlavou,“ vravel 28-ročný zápasník. V konečnom poradí skončil na desiatom mieste.

Fotogaléria: Tajmuraz Salkazanov v repasáži na OH Paríž 2024

Už je to smiešne

Reprezentačný tréner Erik Cap bezprostredne po zápase chladnú hlavu ešte nemal.

„Rozhodcovia si to celé zmoderovali. Už mi je z toho smiešne. Neviem to pochopiť, že také dačo sa stane na olympiáde, že si to dovolia,“ lamentoval kouč.

Na otázku, čím to je, že sa dejú takéto veci na olympiáde, odpovedal bez okolkov. „Bieloruskými peniazmi. To isté sa stalo aj v Baku, kde sme tiež zápasili práve s ním,“ pripomenul.

Poznamenal, že proti Kadimagomedovovi sa ťažko zápasí, lebo Salkazanov nie je typ na podbehy. „Tajmuraz išiel takticky dobre,“ zdôraznil tréner.

Salkazanov je štvornásobný majster Európy, zo svetových šampionátov má dve striebra a jeden bronz. Olympijský debut mu však nevyšiel.

„Celé zle. Tajmuraz spravil všetko. Možno podcenil začiatok úvodného zápasu, ale potom spravil všetko,“ zhodnotil jeho účinkovanie v Paríži tréner Erik Cap.

Miluje Slovensko

Mrzelo ho, že na jeho zverenca sa neprišiel pozrieť žiadny politik. „Prečo? Nemyslím si, že je horší ako ostatní športovci. Možno by ho to vzpružilo,“ myslí si tréner.

Trend naturalizovaných pretekárov v zápasení nie je nič nové, ale nie všetci sa s tým stotožňujú. Vníma to aj reprezentačný tréner.

„Pritom je to športovec, ktorý miluje Slovensko. Cíti sa ako Osetínec, ale pozná našu kultúru, učí sa naše pesničky, učí sa po slovensky, chce rodinu zobrať na Slovensku. Rozpráva v Osetsku o nás, je hrdý na to, že môže reprezentovať Slovensko,“ povzdychol si Erik Cap.

Budúci rok budú majstrovstvá Európy v Bratislave. „Česť Slovenska v zápasení budem musieť zachraňovať tam. Nielen ja, ale aj ostatní, no pre mňa to bude väčšia výzva,“ konštatoval Tajmuraz Salkazanov.

Tajmuraz Salkazanov (vľavo) po prehre v repasáži s Bielorusom Magomedchabibom Kadimagomedovom.
dnes 11:156
Medailové ambície nenaplnil. Salkazanov sa s Parížom lúči bez vyhratého zápasuSlovenský reprezentant sa dostal do repasáže vďaka postupu jeho premožiteľa do finále.
dnes 11:156
Volejbalisti Francúzska.
dnes 14:31
Poliaci odvrátili štyri mečbaly, no nestačilo to. Domáci volejbalisti oslavujú zlatoBronz si odniesli reprezentanti USA.
dnes 14:31
Josef Dostál.
dnes 14:04
Česko získalo už druhé zlato v kanoistike, olympijské prekliatie zlomil DostálČeský reprezentant získal svoju prvú zlatú medailu.
dnes 14:04
Nafissatou Thiamová.
dnes 09:47
Belgičanka dovŕšila zlatý hetrik. Vnímam to ako zápis do histórie, hovoríSedembojárka vyrovnala zápis poľskej kladivárky Anite Wlodarczykovej.
dnes 09:47
Nachádzate sa tu:
Domov»Olympiáda Paríž 2024»Za prehru môžu bieloruské peniaze, lamentoval tréner Cap. Chýbali mu politici