Záblesk geniality. Keď Weiss v drese City rozhodol finále proti Chelsea

Vladimír Weiss ml. v drese Manchester City.
Vladimír Weiss ml. v drese Manchester City. (Autor: TASR/AP)
Pavol Spál|29. máj 2021 o 14:43

Stoch sa páčil majiteľovi Chelsea.

BRATISLAVA. Vo finále Ligy majstrov dnes (o 21.00 hod) Manchester City vyzve Chelsea. V oboch kluboch nie tak dávno vyrástlo niekoľko slovenských futbalistov.

V roku 2008 zdolal Citizens vo finále FA Youth Cupu, čo je najprestížnejšia juniorská trofej, práve Chelsea 3:1.

Vladimír Weiss bol hráčom finálového zápasu. Dal gól z priameho kopu a rýchlym brejkom vyrobil jedenástku.

V základnej zostave City nastúpil aj Róbert Mak, náhradným brankárom bol Filip Mentel. Za Chelsea odohral celý zápas Miroslav Stoch.

„Vždy, keď bolo treba, Vlado vytiahol záblesk geniality. Aj vo finále FA Youth Cup. Neviem, či bol vôbec určený na kopanie toho priameho kopu. Jednoducho chytil loptu a dal gól. Potom ho v šestnástke faulovali a z penalty sme dali ďalší gól,“ spomínal Mentel.

Dnes je komentátorom v televízii DIGI Sport.

Na chrbte nosil Trippiera

„V hľadisku bolo dvadsaťtisíc ľudí. Po finále sme absolvovali víťazné kolo. Na chrbte som niesol Kierana Trippiera, ktorý je dnes reprezentantom Anglicka a tiež v drese Atlética Madrid čerstvý majster Španielska.“

„Trippier sa vtedy zranil, zápas nedohral a na nohu mu nasadili ochrannú čižmu. Ťažko sa mu chodilo. Mal slzy v očiach, a tak som si ho zobral na plecia,“ pokračoval Mentel.

Mentel a Weiss spolu vyrastali v Manchester City od pätnástich rokov. Bývali v rovnakej anglickej rodine.

„Podarilo sa mi dostať do prvého tímu Manchester City, a to o niečom svedčí. Verím si a je mi jedno, či bude v mužstve desať najlepších hráčov sveta,“ vravel pre SME v roku 2009 Weiss, keď debutoval za prvý tím City. Mal iba devätnásť.

V najbohatšom klube sveta patril medzi najväčšie hviezdy svojej generácie. "Z nás bol najvýnimočnejší," priznal Mentel.

Za City iba pár zápasov

V Premier League však odohral Weiss za City iba jeden zápas a ďalšie tri pridal v pohároch.

Dal aj jeden gól. City už v tom čase mali najvyššie ambície. Po príchode bohatých šejkov v roku 2008 začali s veľkými nákupmi.

Weiss sa v obrovskej konkurencii nepresadil a zvolil hosťovanie.

Od štrnástich rokov pôsobili v City aj Róbert Mak, a tiež Albert Rusnák. Patrili k najlepším hráčom juniorky. Za áčka City však odohrali iba prípravné zápasy.

Miroslav Stoch mal iba šestnásť, keď debutoval v ligovej Nitre. Krátko po tom prestúpil do akadémie Chelsea a v juniorke patril medzi najlepších hráčov.

„Prvé mesiace boli ťažké. Nevedel som ani slovo po anglicky a v kabíne si zo mňa často robili žarty. Ale tie roky mi dali veľmi veľa," spomínal Stoch.

Páčil sa Abramovičovi

Aj ruský miliardár a majiteľ londýnskeho klubu Roman Abramovič ho vtedy chválil. „Počul som, že sa mu páči, ako hrám," hrdo vravel Stoch pred dvanástimi rokmi.

Mal iba devätnásť, keď debutoval v Premier League. Stoch odohral v anglickej lige v štyroch zápasoch dohromady iba 27 minút.

Ďalších osemnásť má na konte v FA Cupe, ktorý v tej sezóne Chelsea aj vyhrala.

V obrovskej konkurencii sa však nepresadil a Chelsea opustil.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Záblesk geniality. Keď Weiss v drese City rozhodol finále proti Chelsea