Kto vysiela finále Ligy majstrov? Aj masová televízia

Guardiola (vľavo) a Tuchel.
Guardiola (vľavo) a Tuchel. (Autor: TASR/AP)
Pavol Spál|28. máj 2021 o 15:27

Vo finále Ligy majstrov Manchester City vyzve Chelsea.

BRATISLAVA. Vkročil do kabíny v čiernej frajerskej bunde a hlasne zreval. „Sadnite si, nikto nerozpráva, Sadnite si. Pijeme vodu, relaxujeme,“ kričal Pep Guardiola.

Mával rukami. Robil rôzne gestá, jeho mimika bola výrazná. Hráčov vie zaujať, sledujú ho poslušne a často s otvorenými ústami. Ako malé deti.

Dokument All or nothing (Všetko alebo nič) nazrel do kabíny Manchester City. A všímal si najmä prejav trénera Pepa Gaurdiolu.

„Ak ma neznášaš, tak ma neznášaj. To nie je môj problém,“ pokračoval v prejave v kabíne dnes päťdesiatročný Guardiola.

Ešte pred pol rokom sa našli pochybovači. Tvrdili, že tréner z Katalánska už nemá tímu čo dať. Nemálo odporcov Guardiolu označovalo jeho štýl za nudnú hádzanú. 

Liga majstrov, finále

Manchester City - Chelsea (vysiela Orange Sport a Markíza)

Hrá sa v sobotu o 21.00 v Porte.

Rozhoduje Antonio Mateu Lahoz.

Najťažší titul zo všetkých

Manchester City pôsobil mdlo, vyčerpane. Napriek tomu Pep Guardiola dostal od šéfov novú zmluvu a potom svojich hráčov naštartoval k takým výkonom, že ich nebolo možné zastaviť.

City hrá dnes viac priamočiaro ako predtým Bayern Mníchov či Barcelona pod jeho vedením.

Bola to sezóna ako žiadna iná. Bol to najťažší titul zo všetkých. Poznám Španielsko, Nemecko, ale môžem povedať, že Premier League je najnáročnejšia súťaž. O dosť. Preto to pre nás toľko znamená," citoval Guardiolu server BBC Sport.

City prebral v lete 2016 a odvtedy získal už desať veľkých trofejí. Anglickú ligu vyhral trikrát. Ale hlavná výzva naňho iba čaká.

Citizens vo finále Ligy majstrov vyzve Chelsea. Hrá sa v sobotu (zápas o 21.00 vysiela Markíza a Orange Sport) v Porte. 

Majitelia investovali cez dve miliardy eur

„Máme podobný tím ako v uplynulých sezónach, ale na najvyššej scéne rozhodujú detaily. Vždy nám niečo chýbalo, aby sme to preklopili na našu stranu,“ vravel Guardiola.

(Zdroj: SofaScore, Autor: SofaScore)

S Barcelonou vyhral Ligu majstrov dvakrát, City však na triumf v najlukratívnejšej klubovej súťaži sveta stále iba čaká.

Od roku 2008 je majiteľom investičná skupina Abu Dhabi United Group zo Spojených arabských emirátov. Na jej čele je šejk Mansúr.

Investície odvtedy presiahli dve miliardy eur. Až v desiatich sezónach nákupy hráčov prekročili sto miliónov eur.

„V sezóne sme spravili veľa dobrých vecí a čaká na nás posledný krok. Do finále ideme s veľkým sebavedomím a vieme, čo musíme spraviť, aby sme uspeli," verí Guardiola.

Akoby sledoval dvoch šachových veľmajstrov

S jeho trénerským sokom Thomasom Tuchelom sa pozná z obdobia, keď obaja ešte pôsobili v bundeslige. Ešte predtým chodil o tri roky mladší Nemec ku skúsenejšiemu Guardiolovi na stáže. 

Oboch spojila vášeň. Obaja majú povesť perfekcionistov, puntičkárov.

Bolo neuveriteľné ich sledovať. Nechápal som, do akých detailov pri diskusiách o futbale zachádzajú, vôbec som sa nechytal. Akoby som sledoval dvoch šachových veľmajstrov, dvoch filozofov futbalu," vybaví si Michael Reschke.

Slovenská stopa v City a Chelsea

V Manchester City a Chelsea vyrástlo niekoľko slovenských futbalistov. V roku 2008 zdolal Citizens vo finále FA Youth Cupu práve Chelsea 3:1.

Vladimír Weiss bol hráčom finálového zápasu. Dal gól z priameho kopu a rýchlym brejkom vyrobil jedenástku. V základnej zostave City nastúpil aj Róbert Mak, náhradným brankárom bol Filip Mentel. Za Chelsea odohral celý zápas Miroslav Stoch.

„Vždy, keď bolo treba, Vlado vytiahol záblesk geniality. Aj vo finále FA Youth Cup. Neviem, či bol vôbec určený na kopanie toho priameho kopu. Jednoducho chytil loptu a dal gól. Potom ho v šestnástke faulovali a z penalty sme dali ďalší gól,“ spomínal Mentel. Dnes je komentátorom v televízii Digi Sport.

„V hľadisku bolo dvadsaťtisíc ľudí. Po finále sme absolvovali víťazné kolo. Na chrbte som niesol Kierana Trippiera, ktorý je dnes reprezentantom Anglicka.“

„Trippier sa vtedy zranil, zápas nedohral a na nohu mu nasadili ochrannú čižmu. Ťažko sa mu chodilo. Mal slzy v očiach, a tak som si ho zobral na plecia,“ pokračoval Mentel.

Športový riaditeľ Bayernu trénerov kedysi zoznámil.

Traduje sa, ako boli tí dvaja pri hovoroch hlasní, ako pre dokreslenie taktických manévrov používali všetko, čo mali po ruke: fľaše od vína, poháre aj soľničky a koreničky.

Keď potom Guardiola z Bayernu v roku 2016 odchádzal, na klubových šéfov naliehal, aby Tuchela vykúpili z Borussie Dortmund. 

Rekordér Tuchel 

„Thomas ma musí nahradiť, on je ten pravý,“ tvrdil Guardiola.

Tuchel je prvý tréner v histórii, ktorý sa vo finále Ligy majstrov predstaví dvakrát za sebou. A to s dvoma rôznymi tímami. 

Vlani ako tréner Paríža Saint Germain nestačil na Bayern Mníchov (0:1). Tento rok už na lavičke Chelsea.

„O takýchto zápasoch snívate ako malý chlapec a zdá sa vám to strašne vzdialené. Je preto neuveriteľné, že som vo finále v dvoch po sebe idúcich sezónach a s dvoma rôznymi klubmi," prezradil Nemec pre portál uefa.com.

Tuchel prebral Chelsea 26. januára, keď vymenil Franka Lamparda. A klub z Londýna od príchodu Nemca hrá atraktívny futbal s rýchlym prechodom do útoku. 

A hlavne perfektne bráni.

City majú najlepší tím sveta

Manchester je čerstvým majstrom Anglicka, Chelsea skončila až štvrtá. Medzi finalistami Ligy majstrov bol v domácej súťaži rozdiel až devätnásť bodov.

Guardiolov tím strelil v Anglicku najviac gólov, najmenej inkasoval. 

„City majú veľmi silný tím, možno najlepší na svete. Od môjho príchodu sme ich však dokázali dvakrát zdolať,“ pripomína Tuchel.

Recept pozná, v apríli Chelsea vyradila City z FA - Cupu a na začiatku mája vyhrala aj vzájomný ligový súboj, v ktorom ale ani jeden z trénerov nechcel odkryť všetky karty.

V hľadisku bude cez 16 tisíc ľudí

Oba tímy v závere anglickej ligy zvoľnili. Citizens prehral dva z posledných štyroch zápasov. Chelsea dokonca nezvládla až tri zo štyroch.

Hodnota kádra Citizens je 1,03 miliardy eur, čo je najviac zo všetkých klubov sveta. Chelsea: 774 miliónov eur.

V hľadisku na Estadio do Dragao môže byť v sobotu 16 500 divákov, keďže portugalské úrady povolili zaplniť kapacitu na 33 percent.

Oba kluby dostali pre svojich fanúšikov po šesťtisíc vstupeniek. Cestu do Portugalska priaznivcom City preplatí majiteľ klubu šejk Mansúr.

Každý z fanúšikov musí mať PCR test.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Kto vysiela finále Ligy majstrov? Aj masová televízia