05.08.2024 08:00
Deň 10
Minúta po minúte
Live

Grigar bol po kajak krose úprimný: Jednoducho nemám na to, aby som súperov odtlačil

Jakub Grigar v kajak krose na OH 2024
Fotogaléria (12)
Jakub Grigar v kajak krose na OH 2024 (Autor: TASR)
TASR|5. aug 2024 o 19:43

S trénerom chce analyzovať každú svoju jazdu.

PARÍŽ. Slovenský kajakár Jakub Grigar si myslí, že v olympijských pretekoch kajak krosu mal možno smolu na žreb.

V novej disciplíne obsadil šieste miesto, čím zopakoval svoj výsledok z K1. Krosové semifinále a malé finále však malo úplne iný príchuť, keďže Grigar primárne trénuje s klasickým kajakom.

Fotogaléria: Jakub Grigar v súťaži kajak kros na OH Paríž 2024

Prípravy 27-ročného Slováka na olympiádu ovplyvnilo zranenie ramena. Bolesť úplne neodznela ani do samotných hier a práve kontaktný kajak kros sa javil ako náročnejšia disciplína. Vo finále K1 stála zrejme Grigara medailu chyba na štrnástej bráne, v nedeľu však prekvapil už len postupom do štvrťfinále.

Až v troch jazdách navyše narazil na suveréna disciplíny Josepha Clarka. Ten má na konte tri svetové tituly, jeden európsky a zároveň je v krose úradujúci víťaz Svetového pohára. V pondelok získal v Paríži striebornú medailu za Novozélanďanom Finnom Butcherom, pódium doplnil Noah Hegge z Nemecka.

"Na jednej strane možno smola na žreb, ale myslím si, že aj ten Clarke je dostihnuteľný. Vidno, že má oveľa viac skúseností aj najazdené. Briti si hneď od začiatku vytvorili systém, kedy to trénujú tri alebo štyrikrát týždenne. On išiel do toho s tým, že vie, čo robí.

Ja sa to naozaj len učím a v podstate neviem, čo od toho očakávať. Na rovine by som udržal krok aj s Clarkom, ale práve tie skúsenosti a technika sú to, čo bude oddeľovať tých fenomenálnych športovcov od takých, ako som v tomto momente ja," zhodnotil Grigar pre TASR.

Strieborný medailista z predošlých hier mal v pondelok viackrát dobrý štart, no súperi ho vytlačili pred skokom do prvej brány.

"Tá prvá brána je postavená na ľavej strane a je naozaj náročné, aby sa tam vopchali tie štyri lode. Ja jednoducho nemám na to, aby som ich odtlačil, nemám ešte techniku, aby som vedel reagovať na tie kontakty," okomentoval dianie na kanáli zo svojho pohľadu Grigar.

Na jednej strane ho baví učiť sa niečo nové. Priznal však aj to, že kontaktný šport je náročný pre slalomárov, ktorí boli väčšinu kariéry vedení k čistej jazde.

"Je to ďalšia skúsenosť, stiahnem si každú jazdu, čo som tu išiel, pozriem si to aj s trénerom. Budeme to analyzovať, aby sme sa vedeli do budúcna zlepšiť a aby sme možno aj v krose jedného dňa doniesli domov olympijskú medailu," povedal Grigar.

Súperi dostihli Grigara viackrát pred spomínanou prvou bránou. Vyvstávala teda otázka, či by si kajakár nedokázal vytvoriť väčší náskok s ideálnym stavom ramena.

"Myslím si, že v tomto momente by to nerobilo veľký rozdiel. Všetci chalani, ktorí dnes štartovali proti mne, sú naozaj rýchli. Nemyslím si, že by som im vedel ujsť natoľko, aby som išiel sám celú jazdu. Takže skôr či neskôr by k tomu kontaktu prišlo," uzavrel Grigar pre TASR.

Jakub Grigar v kajak krose na OH 2024
dnes 19:432
Grigar bol po kajak krose úprimný: Jednoducho nemám na to, aby som súperov odtlačilS trénerom chce analyzovať každú svoju jazdu.
dnes 19:432
Ukrajinské skokanky do výšky Jaroslava Mahučichová a Iryna Heraščenková.
dnes 10:151
Toto sú medaily pre našu krajinu, vraví Ukrajinka po triumfe v ParížiUkrajina dosiaľ na OH 2024 získala šesť medailí.
dnes 10:151
Volejbalisti Poľska sa tešia v zápase na OH v Paríži 2024.
dnes 12:15
Poliaci zlomili štvrťfinálovú smolu, o medaily zabojujú po 44 rokoch Od Atén 2004 skončil Poliaci zakaždým na 5. mieste.
dnes 12:15
Gabriela Gajanová (vpravo) počas semifinále behu na 800 m na OH v Paríži 2024.
dnes 09:55
Gajanová mala dva odvážne ciele. Splnila jeden a svoj rekord chce výrazne zlepšiťGabriela Gajanová obsadila na OH v Paríži jedenáste miesto.
dnes 09:55
Slovenská strelkyňa Vanesa Hocková počas OH 2024.
dnes 12:30
Progres Hockovej? Verím, že sa zaradí do užšej svetovej špičky, vraví trénerVo finále skeetu obsadila na OH štvrté miesto.
dnes 12:30
Kishane Thompson a Noah Lyles čakajú na výsledky finále behu na 100 m na OH 2024.
dnes 13:50
Je to asi tvoje, vravel víťaz stovky súperovi. Lyles chce po tesnom triumfe viacUSA sa dočkali víťaza stovky na OH po 20 rokoch.
dnes 13:50
ONLINE: Jakub Grigar vo semifinále kajak krosu na OH v Paríži 2024 dnes.online
dnes 16:101
ONLINE: Grigar je stále v hre o medailu, bojuje v semifinále kajak krosuSledujte s nami online prenos z kajak krosu na OH 2024. V semifinále sa predstaví aj Jakub Grigar.
dnes 16:101
Jakub Grigar (druhý zľava) vo štvrťfinále kajak krosu na OH 2024
dnes 16:04
Pomohlo mu zlyhanie súpera. Grigar postúpil do semifinále kajak krosuGrigar finišoval vo štvťfinálovej jazde tretí.
dnes 16:04
ONLINE: Jakub Grigar vo štvrťfinále kajak krosu na OH v Paríži 2024 dnes.online
dnes 13:002
ONLINE: Kajak kros na OH 2024, Jakub Grigar dnes LIVE (štvrťfinále)Sledujte s nami online prenos z kajak krosu na OH 2024. Vo štvrťfinále sa predstaví aj Jakub Grigar.
dnes 13:002
Noah Lyles.
Miloslav Šebeladnes 08:0012
Vytetoval si nápis Ikona a chce vymazať Bolta. Lyles tvrdí, že je najrýchlejší muž Američan chce v Paríži získať 4 zlaté medaily aj svetový rekord.
Miloslav Šebeladnes 08:0012
Matej Beňuš s bronzovou medailou.
ne 23:43
Veľmi si to užívam a som veľmi šťastný, hovorí Beňuš. Svoj cieľ v Paríži splnilSlovenský reprezentant získal na OH bronzovú medailu v C1.
ne 23:43
Nachádzate sa tu:
Domov»Olympiáda Paríž 2024» Grigar bol po kajak krose úprimný: Jednoducho nemám na to, aby som súperov odtlačil