05.08.2024 08:00
Deň 10
Minúta po minúte
Live

Grigar nebol ďaleko od medaily. V krose dostávate riadne údery a je to čisto o šťastí, vraví

Jakub Grigar vo štvrťfinálovej jazde v kajak krose.
Fotogaléria (5)
Jakub Grigar vo štvrťfinálovej jazde v kajak krose. (Autor: TASR)
Miloslav Šebela|5. aug 2024 o 17:07

V novej disciplíne na OH vybojoval 6. miesto.

PARÍŽ, BRATISLAVA. Slovenský reprezentant Jakub Grigar obsadil v kajak krose konečné 6. miesto.

Kajak kros je na OH 2024 novou disciplínou. Vodní slalomári v ňom na trati bojujú priamo medzi sebou. Štvorice zvádzajú medzi sebou na trati ostré súboje.

Musia prechádzať bránkami a na trati musia urobiť povinne aj obrat pod vodou - tzv. eskimáka. Do ďalšieho kola postupujú vždy dvaja najlepší pretekári z každej jazdy.

Grigar v nej spomedzi slovenských reprezentantov najviac prekvapil, keď ako jediný postúpil až do bojov o medaily. Nebol ďaleko od toho, aby sa prebojoval do finále.

Fotogaléria: Jakub Grigar v súťaži kajak kros na OH Paríž 2024

Myslel, že vo štvrťfinále skončil

Nakoniec bojoval len v 'malom finále' o konečnú 5. až 8. priečku.

Slovenský reprezentant Martin Halčin hovoril, že kľúčový je už zoskok a rovnako treba byť agresívny v súbojoch.

„Aj stratégia je dôležitá. Sú pretekári, ktorí idú jazdy takticky. Pustia trochu súperov pred seba a majú väčší prehľad zo zadnej pozície. Rychlo musia prísť so scenárom, ktorý by mohol byť úspešný,“ vysvetľoval pre Slovenskú televíziu Martin Halčin, ktorý bol vlani na svetovom šampionáte piaty.

"Bavil by som sa touto disciplínou viac, ak by som jej rozumel. Takto je to o rýchlych reakciách. Ak by som ju poriadne trénoval, vedel by som byť lepší," hovoril pred štvrťfinálovou jazdou Grigar.

Vo štvrťfinále čelil veľmi silným súperom - trojnásobnému majstrovi sveta Josephovi Clarkovi, olympijskému víťazovi z Tokia v C1 Jiřímu Prskavcovi a Španielovi Ochoovi.

Po dobrom štarte Grigar klesol na tretiu priečku a prišiel do cieľa na nepostupovom mieste. V závere trate už mierne rezignoval. Mal pocit, že jeho púť sa skončila.

V cieli sa však dozvedel, že Španiel Ochoa, pôvodne druhý, neprešiel jednu z bránok správne, a tak do semifinále postúpil slovenský reprezentant.

Semifinále a postup medzi najlepšiu osemičku v jeho prípade bolo prekvapením. Kajak kros je však nevyspytateľná disciplína.

Dostal veľa úderov

V boji o postup do finále zaostal už v úvode po eskimákovi bojoval na konci s Poliakom Polaczykom o tretiu priečku. V druhej protivodnej bránke stratil veľa času, keď sa s Poliakom zrazil a nakoniec obsadil štvrté miesto.

V malom finále (jazda o 5. miesto) mal Grigar výborný štart, no potom sa nechal súpermi vytlačiť a prepadol sa.

V závere ešte zabojoval. Do cieľa prišiel na 7. priečke po chybe Poliaka Polaczyka sa posunul na konečné 6. miesto.

„Znie to neuveriteľne. Myslím, že to nik nečakal. Ani ja a som rád, že to tak vyšlo. Ťažko povedať, či som si to užil. Je to jeden veľký chaos. V rámci každej jazdy som dostal pár úderov a budem musieť zobať ľad a chladiť všetky tie miesta, lebo dosť úderov to bolo. Snažil som sa cez to prekorčuľovať a vyšlo to na 6. miesto,“ hodnotil Grigar svoj výsledok v kajak krose.

Kajak kros bol pre divákov atraktívny. Poradie v jazdách sa neustále menilo. Na vode dochádzalo k súbojom.

Kros mu pomohol stráviť bolesť z neúspechu v slalome

„Tento šport je čisto o šťastí. Jednak je to čisto nečakané, že Ochoa mohol sám a bez stresu prejsť protivodnú bránku a spravil chybu. A ja som postúpil. A iné je keď ste traja súperi zakliesnení pádlami, idete cez vodné valce a neviete, kde máte predok a kde zadok, je to čisto o šťastí.“ 

Grigar sa vzhľadom na zdravotné problémy sústreďoval v príprave len na vodný slalom. V ňom obsadil 6. priečku, z čoho bol veľmi sklamaný. ROvnaké umiestnenie v kajak krose bolo preňho prekvapením. Uznáva, že ho dosiahol aj s dávkou šťastia.

„Sú to dva úplne rozdielne príbehy. V slalome som skončil šiesty po chybe, ktorá ma stála nie medailu, ale myslím si, že zlato. A v krose som šiesty po pár náhodách a šťastí. Som však rád, že som mohol na olympiáde ešte sústrediť svoju energiu na niečo iné a pomohlo mi to vyrovnať sa s bolesťou zo slalomu,“ opisoval.

„Krosové dni však boli pre mňa veľkým utrpením. Cítil som sa akoby mi niekto do ramena stále pichal nôž. Uvidíme, či ma po návrate nebude čakať operácia,“ doplnil. 

Olympijské zlato si vybojoval Novozélanďan Finn Butcher.

Zlato získala ďalšia Foxová

Noemie Foxová je mladšia sestra trojnásobnej olympijskej šampiónky vo vodnom slalome Jesscy Foxovej. Vo finále triumfovala suverénne a je to pre ňu prvý cenný kov z OH.

Foxová finišovala pred domácou Francúzkou Angele Hugovou, bronz si vybojovala Kimberley Woodsová z Veľkej Británie. Štvrtú Nemku Elenu Lilikovú odsunula mimo pódium chyba na jednej z bránok.

V kajak krose štartovali aj dve slovenské reprezentantky. Eliška Mintálová postúpila z 1. kola do eliminácie, ale na štvrťfinále už nedosiahla, Zuzana Paňková sa neprebojovala ďalej z prvého kola a ani z opravných jázd.

Gabriela Gajanová (vpravo) počas semifinále behu na 800 m na OH v Paríži 2024.
dnes 09:55
Gajanová mala dva odvážne ciele. Splnila jeden a svoj rekord chce výrazne zlepšiťGabriela Gajanová obsadila na OH v Paríži jedenáste miesto.
dnes 09:55
Slovenská strelkyňa Vanesa Hocková počas OH 2024.
dnes 12:30
Progres Hockovej? Verím, že sa zaradí do užšej svetovej špičky, vraví trénerVo finále skeetu obsadila na OH štvrté miesto.
dnes 12:30
Kishane Thompson a Noah Lyles čakajú na výsledky finále behu na 100 m na OH 2024.
dnes 13:50
Je to asi tvoje, vravel víťaz stovky súperovi. Lyles chce po tesnom triumfe viacUSA sa dočkali víťaza stovky na OH po 20 rokoch.
dnes 13:50
ONLINE: Jakub Grigar vo semifinále kajak krosu na OH v Paríži 2024 dnes.online
dnes 16:101
ONLINE: Grigar je stále v hre o medailu, bojuje v semifinále kajak krosuSledujte s nami online prenos z kajak krosu na OH 2024. V semifinále sa predstaví aj Jakub Grigar.
dnes 16:101
Jakub Grigar (druhý zľava) vo štvrťfinále kajak krosu na OH 2024
dnes 16:04
Pomohlo mu zlyhanie súpera. Grigar postúpil do semifinále kajak krosuGrigar finišoval vo štvťfinálovej jazde tretí.
dnes 16:04
ONLINE: Jakub Grigar vo štvrťfinále kajak krosu na OH v Paríži 2024 dnes.online
dnes 13:002
ONLINE: Kajak kros na OH 2024, Jakub Grigar dnes LIVE (štvrťfinále)Sledujte s nami online prenos z kajak krosu na OH 2024. Vo štvrťfinále sa predstaví aj Jakub Grigar.
dnes 13:002
Noah Lyles.
Miloslav Šebeladnes 08:0012
Vytetoval si nápis Ikona a chce vymazať Bolta. Lyles tvrdí, že je najrýchlejší muž Američan chce v Paríži získať 4 zlaté medaily aj svetový rekord.
Miloslav Šebeladnes 08:0012
Matej Beňuš s bronzovou medailou.
ne 23:43
Veľmi si to užívam a som veľmi šťastný, hovorí Beňuš. Svoj cieľ v Paríži splnilSlovenský reprezentant získal na OH bronzovú medailu v C1.
ne 23:43
Nachádzate sa tu:
Domov»Olympiáda Paríž 2024»Grigar nebol ďaleko od medaily. V krose dostávate riadne údery a je to čisto o šťastí, vraví