Väčšina farovitov je už v dejisku maratónu

Favoriti z Afriky. Takto zapózovali včera večer po príchode do hotela Doubletree by Hilton.
Favoriti z Afriky. Takto zapózovali včera večer po príchode do hotela Doubletree by Hilton. (Autor: Judita Čermáková)
Sportnet|1. okt 2010 o 00:00

Maratón v súčasnej podobe, keď sa tieto atletické preteky rodia po celej zemeguli ako huby po daždi, je aj hra rekordov.

Väčšina maratónov, aj oveľa mladších ako náš košický, narástla, čo sa počtu účastníkov týka, do gigantických rozmerov. Ale Košičania v silnej konkurencii držia krok.

KOŠICE. Keď v stredu o polnoci organizátori oficiálne stopli on-line registráciu, v počítači mali uložených rekordných 5 448 prihlášok do všetkých disciplín v rámci programu 87. ročníka MMM. Potešiteľný, a v ich jubilejnom ročníku aj trochu logický, je nárast počtu žien, ktoré tvoria úctyhodné percento (vyše 20) z celkového počtu prihlásených bežcov. V mladej disciplíne 4-krát štvrťmaratón narástol počet štafiet dvojnásobne, a mimoriadne rýchlo sa míňali aj "vstupenky" na trať polmaratónu.

Tu je aj niekoľko konkrétnejších čísel: na štart hlavnej kategórie je zaregistrovaných 956 vytrvalcov (863 mužov a 93 žien), na polmaratón sa prihlásilo dokonca 1 089 mužov a 251 žien, a dobre je obsadená aj kategória korčuliarov (235). V štartovom poli handbikerov bude 22 borcov, medzi ktorými bude mať veľmi ťažkú pozíciu jediný vozičkár. Spomínanú "štvrťkársku" štafetu pobeží 208 pretekárov a čoraz populárnejší minimaratón (tohto roku s názvom U.S. Steel Family Run, ako vďaka "amíkom" za ich nezištnú desaťročnú podporu MMM) je opäť vypredaný, skrátenú verziu maratónu si vyskúša 2-tisíc bežcov. Pre deťúrence je opäť pripravená "Atletika hrou", do ktorej sa prihlásilo 350 adeptov kráľovnej všetkých športov, a v juniorskej štafete (42 x 1 000 metrov) registrujeme 336 účastníkov. Definitívne číslo počtu účastníkov košického maratónu budeme vedieť až v nedeľu po pretekoch, ale už dnes je isté, že vlaňajšok (5 074 účastníkov) bude hravo prekonaný.

Súboj tradičných rivalov

Rekordné, v histórii košického maratónu, sú aj "prize money", o ktoré sa zaujíma z roka na rok čoraz viac špičkových bežcov. Ani netreba hádať, kde je ich domovina. Organizátori každého významnejšieho svetového maratónu vedia, že šeky vypisujú pre Afričanov. Útok na rekord MMM (2:09:53 z roku 2007) tentoraz chystá celá desiatka Keňanov a pätica ich geografických susedov z Etiópie. V uliciach Košíc sa v nedeľu rozpúta nekompromisný súboj dvoch nezmieriteľných vytrvaleckých rivalov. Najvyšší kurz na víťazstvo majú pochopiteľne borci, ktorí sa pohybujú pod magickou hranicou 2 hodiny 10 minút. Takouto vizitkou sa môže pochváliť trojica kenských bežcov - Peter Kiplagat Chebet (2:08:43), Naibei Solomon Bushendich (2:08:52) a Kipkoech Ruto (2:08:58). Môžete si vybrať, na koho si stavíte. Ale nebude to jednoduché, pretože rozdiely v ich výkonnosti sú minimálne. Navyše, obhajca prvenstva na MMM Jacob Kipkorir Chesire, aj keď má horší osobák, veľmi dobre si pamätá nástrahy tunajšej trate, čo môže byť preňho veľkou výhodou. Na hranicu 2:10 už dlhšie útočí aj Gilbert Kiptoo Chepkwony, a tohto roku v Padove mu k jej pokoreniu chýbalo už iba niekoľko sekúnd. Veľmi vyrovnanú výkonnosť majú aj Augustus Kavutu Mbusya a Jonathan Kipkosgei Kibet, ich osobné rekordy sa líšia len o jedinú sekundu - 2:11:39 resp. 2:11:38. Spomedzi maratónskych potomkov slávneho Bikilu môže Keňanom konkurovať azda Seyoum Debele Lema, ktorý si osobák (2:10:48) zabehol pred dvoma rokmi v Marakéši.

Najedli sa a zaľahli

Väčšina favoritov dorazila do Košíc, aj keď s menšími komplikáciami, už včera podvečer. "Sedem Keňanov a štvorica Etiópčanov už sedí za stolom v hoteli Doubletree by Hilton a práve večeria," oznámil nám v telefóne o 19.h riaditeľ pretekov Branislav Koniar. "Oproti pôvodnému plánu meškali asi hodinu a štvrť. Jednak v Budapešti pristálo ich lietadlo so 40-minútovým meškaním, a potom bol nejaký problém na ceste medzi Miskolcom a Košicami, kde bola z nám neznámych príčin odklonená doprava. Samozrejme, všetci sú dosť unavení, pretože cestujú už od polnoci, Keňania z Nairobi a Etiópčania z Addis Abeby, takže hneď po večeri asi zaľahnú. Zatiaľ nevieme, čo je s ďalšou trojicou Keňanov, pretože ich manažér, ktorý bol na maratóne v Berlíne, sa neozýva. Zvyšní favoriti majú do Košíc prísť zajtra."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Väčšina farovitov je už v dejisku maratónu