V Prešove sa začína finále o Slovenský pohár

Jakub Hrstka. Aj vo finále SP mal by byť jednou z opôr Tatrana.
Jakub Hrstka. Aj vo finále SP mal by byť jednou z opôr Tatrana. (Autor: viza)
Ján Leško|25. jan 2017 o 00:00

Po troch extraligových vystúpeniach sa môžeme tešiť na ďalší hádzanársky bonbónik.

PREŠOV. Netradične, v pondelok podvečer, sa v Tatran handball arene dohrával zápas trinásteho extraligového kola. Šlo o zaujímavý súboj, v ktorom v aktuálnej tabuľke súťaže prvý Tatran Prešov hostil druhý HKM Šaľa.

V stretnutí, v ktorom boli aj nečakané zvraty, zvíťazil napokon domáci obhajca majstrovského titulu.

V stredu sa už Prešovčania koncentrujú na prvé finále o Slovenský pohár s Považskou Bystricou.

Pre Tatran Prešov to bol od minulého piatka v poradí už tretí zápas o extraligové body.

Favoritom šlágra bol dvanásťnásobný slovenský hádzanársky šampión. Hostia zo Šale však túto rolu domácemu tímu poriadne sťažili.

Extraligový trip zakončili výhrou nad Šaľou

Šaľania do prestávky hrali nerozhodne iba v samom úvode (2. min. 2:2), inak mali najprv o gól, dva, neskôr aj o štyri góly navrch Prešovčania. Tatran ťažko bránil celkovo jedenásťgólového strelca hostí Fr. Šulca, úspešný so siedmimi gólmi bol však aj Polakovič.

Po prestávke však nastal obrat. Hostia najprv v 32. minúte vyrovnali a o chvíľu už o gól viedli. To si ešte zopakovali dvakrát (16:17 a 17:18). Prešov ale čoskoro zase viedol o dva góly i tri góly.

Dve a pol minúty pred koncom už aj o štyri, ale hostia stačili Polakovičom mierne skorigovať na konečných 35:32.

„Z troch zápasov za ostatné štyri dni, tento so Šaľou bol určite,“ tvrdil nám po záverečnom hvizde krídelník Jakub Hrstka, so siedmimi gólmi najlepší strelec víťazného Tatrana.

„Hostia sa priebežne posilňujú. Najnovšie, počas zimnej pauzy si upísali brankára M. Žernoviča z Hlohovca. Tento klub pracuje cieľavedome, hráčske posty má solídne zdvojené. Tatran má však svoju kvalitu a na domácom ihrisku aj udával v šlágri tempo hry. Hlavne teda v prvom polčase. Niečo vyše minúty pred prestávkou sme viedli o štyri góly. Lenže po dvoch našich chybách hostia dvakrát skórovali. V kabíne sme si vraveli, že musíme hrať koncentrovanejšie predovšetkým v obrane a ťahať rýchle protiútoky. Teda vlastne to, na čom je založená naša hra. Stal sa však pravý opak a Šaľa nielenže vyrovnala, ale dokonca trikrát viedla o jeden gól. Našťastie, potom sme zase zabrali a napokon vyhrali.“

Pozitívna rola Stefana Jankoviča

Pozitívnu rolu v prešovskom tíme zohral pri otáčaní skóre v druhom polčase Stefan Jankovič.

Reprezentant Bosny a Hercegoviny strelil tri góly, na ďalšie, minimálne štyri, prihral spoluhráčom do výhodných streleckých pozícií. Lopty dohrával pivotom i krídlam.

„To je naozaj pravda. Stefan sa v tomto zápase, do ktorého naskočil až po prestávke, uchytil ozaj dobre. V podstate tomu nášmu obratu dal výrazný impulz,“ povedal na adresu spoluhráča J. Hrstka, prvé ľavé krídlo prešovského Tatrana i českej reprezentácie.

Tatran v šestnástom pohárovom finále

Po troch extraligových vystúpeniach, doma s Považskou Bystricou a Šaľou, vonku v Bratislave s ŠKP, sa v Prešove môžu tešiť na ďalší hádzanársky bonbónik.

V THA sa v stredu o 18. hodine začne prvý zápas finále Slovenského pohára medzi Tatranom Prešov a MŠK Považská Bystrica.

Odvetný na Považí je na programe druhého februára.

„Pred pár dňami sme zdolali Považskú Bystricu doma o desať gólov. Treba si ale uvedomiť, že Šaľa v semifinále nad ňou vyhrala o sedem, no vonku prehrala o desať. Takže aj z toho vyplýva, nič neradno podceniť, pretože nás čaká dozaista neľahký zápas,“ mienil o pohárovom finále, pre Tatran Prešov za šestnásťročnej éry majiteľa klubu M. Chmeliara celkovo šestnáste s trinástimi prvenstvami, J. Hrstka.

„Verím však, že sa na zápas po každej stránke dobre pripravíme, na súpera vybehneme koncentrovane so snahou nepustiť ho k slovu už od samotného úvodu. Ukázať, kto je v Tatran handball arene pánom, vypracovať náskok, ktorý by mal stačiť na pohárovú obhajobu.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»V Prešove sa začína finále o Slovenský pohár