Zlomia vám jazyk. V Tokiu súťažia aj Jamshidijafarabadi či Aghamirzaeijenaghrad

Vzpierač Éric Andriantsitohaina.
Vzpierač Éric Andriantsitohaina. (Autor: SITA/AP)
Stanislav Benčat|28. júl 2021 o 15:00

Elitná desiatka olympionikov s krkolomným menom.

10. Josua Vakurinabili

Začíname pozvoľna. Reprezentant Fidži v sedmičkovom ragby patrí medzi opory svojho tímu. Aj vďaka nemu získala krajina z Oceánie v Tokiu zlatú medailu.

9. Tojonirina Andriantsitohaina

A už radíme z dvojky rovno na piaty rýchlostný stupeň. Vzpierač z Madagaskaru patrí na africkom kontinente k najsilnejším mužom v kategórii do 67 kilogramov. V Tokiu skončil na 11. mieste. Mimochodom, pod piatimi kruhmi štartoval aj jeho brat Éric.

8. Tanumafili Malietoa Jungblut

Pri vzpieraní zostávame. Reprezentant malého ostrova Americká Samoa je jedným zo šiestich zástupcov svojej krajiny v Tokiu. Na otváracom ceremoniáli bol vlajkonosičom.

Tanumafili Malietoa Jungblut bol vlajkonosičom Americkej Samoy.
Tanumafili Malietoa Jungblut bol vlajkonosičom Americkej Samoy. (Autor: SITA/AP)

7. Alexandra Agiurgiuculeseová

Krkolomné mená nemajú len zástupcovia reprezentujúci Afriku, či Oceániu. Nájdeme medzi nimi aj taliansku reprezentantku v modernej gymnastike Alexandru Agiurgiuculeseovú.

6. Soukphaxay Ithisane

Kto zvládne prečítať trikrát za sebou bez chyby meno laoského džudistu bez jedného zakokatnia sa, získa Zlatého bludišťáka...

5. Ali Aghamirzaeijenaghrad

Kto si pozrie mená iránskych športovcov, musí sa mu neraz zatočiť hlava a jazyk zmotať do korbáčika. Ako v prípade 28-ročného rýchlostného kanoistu. 

4. Atiwit Janewattananond

Keď sa povie Thajsko a šport, mnohým pamätníkom sa pred očami zjaví tenista Paradorn Srichaphan. Jeho krajan Atiwit Janewattananond však je ešte tvrdší oriešok na vyslovenie. Komentátori golfu sa majú na čo tešiť.

3. Snæfríður Sól Jórunnardóttirová

Island vyslal do Tokia len štyroch športovcov. Jednou z nich je aj 20-ročná plavkyňa, ktorej meno vyzerá náročne už na pohľad, nie to ešte po prečítaní. 

2. Milka Gehani Elpitiya Badalgeo Donaová

Iba 140 centimetrov vysoká gymnastka zo Srí Lanky nemá v Tokiu veľké ambície na úspech. To sa však nedá povedať o komentátoroch, ktorí by istotne radi zvládli prečítať jej meno na prvýkrát.

1. Mohammad Jamshidijafarabadi 

Víťazom sa stáva iránsky basketbalista. Na prvý pohľad to možno vyzerá, že po klávesnici prebehla mačka a naťukala náhodné písmená, ale opak je pravdou. Mohammad Jamshidijafarabadi je jednotkou nášho rebríčka.

Iránsky basketbalista Mohammad Jamshidijafarabadi.
Iránsky basketbalista Mohammad Jamshidijafarabadi. (Autor: TASR/AP)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Tokio 2021»Zlomia vám jazyk. V Tokiu súťažia aj Jamshidijafarabadi či Aghamirzaeijenaghrad