Na hviezdu Ria strácala veľa. Mladá Austrálčanka nad ňou teraz vedie už 2:0

Ariane Titmusová.
Ariane Titmusová. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|28. júl 2021 o 12:08

Austrálčanka zopakovala, čo naposledy dosiahol Ian Thorpe.

BRATISLAVA. Najväčšou ikonou austrálskeho plávania je Ian Thorpe. Skvelý krauliar, ktorý zaplával trinásť svetových rekordov a na olympiádach vybojoval deväť medailí.

Na tokijských hrách ho napodobnila krajanka Ariarne Titmusová. Stala sa prvou austrálskou plavkyňou, ktorá získala na jedných olympijských hrách dve zlaté medaily. 

Dvadsaťročná rodáčka z Tasmánie navyše triumfovala v disciplínach, v ktorých dlho kraľoval práve Thorpe – 200 a 400 metrov voľný spôsob. 

Oslavy nechystá

Pri víťazstve na kratšej trati zaplávala nový olympijský rekord 1:53,50 min. Na prvých medzičasoch zaostávala, na prvé miesto sa posunula až vďaka najlepšiemu finišu.

„Vedela som, že Ledeckú mám za sebou, ale Siobhanová bola ešte vpredu. Ku koncu som už cítila nohy. Som rada, že sa mi podarilo ju predstihnúť,“ hovorila Titmusová pre 7news.co.au. 

Na premiérovej olympiáde premenila dva štarty na dva triumfy. Zatiaľ berie dve víťazstvá triezvo a nechystá veľké oslavy. 

„To, čo som dosiahla, mi asi dôjde, až keď sa to skončí. Keď budem doma a budem si môcť oddýchnuť. Som hrdá na to, čo sa mi podarilo, ale čaká ma ešte osemstovka a štafeta, takže si nemôžem dovoliť veľké oslavy,“ doplnila Austrálčanka. 

Tanec vystriedalo objatie

Hviezdou olympiády je aj Titmusovej tréner Dean Boxall, ktorý si po prvom víťazstve svojej zverenky najskôr strhol rúško, potom vrieskal, lomcoval zábradlím, skákal od radosti a rozhadzoval rukami. Jeho výbuch radosti sa stal hitom internetu. 

„Nemôžem si pomôcť. Prežívam všetko so svojimi športovcami. Lenže keď oni odídu z bazéna, môžu vypnúť, ja nie. Stále rozmýšľam a snažím sa prísť na to, ako ich posunúť ďalej,“ cituje Boxalla swimswam.com.

Po druhom triumfe Titmusovej ďalší tanec a víťazný rev nepredviedol. Skôr presne naopak. Po súťaži sa s Titmusovou objali a obaja boli dojatí. Plavkyňa sa neubránila slzám. 

Keď začínali, strácala 16 sekúnd

Titmusovú trénuje päť rokov.

„Keď sme začínali, tak Katie Ledecká bola pred nami tak ďaleko, že som si ani nevedel predstaviť, že ju raz zdolá. Na začiatku našej spolupráce strácala na 400 metrov na ňu 16 sekúnd. Ale postupne sme to skracovali a začali sme veriť, že sa to podarí,“ hovoril Boxall.

Plavecké súťaže sa nesú aj v duchu súboja Titmusovej s Katie Ledeckou. Američanka bola hviezdou hier v Riu, kde vyhrala štyri zlaté medaily a dominovala v krauliarskych disciplínach.

V Tokiu zatiaľ vyhrala len jedno zlato - vo svojej najsilnejšej disciplíne 1500 m voľný spôsob. Ale v ďalších víťazí Titmusová. Vo vzájomných súbojoch vedie zatiaľ Austrálčanka 2:0. Pri jedinom triumfe Ledeckej na 1500 m totiž neštartovala. 

V Tokiu sa ešte predstavia na 800 metrov voľný spôsob a s veľkou pravdepodobnosťou aj v štafete na 4x200 m. 

Letná olympiáda Tokio 2020 / 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Tokio 2021»Športy»Plávanie»Na hviezdu Ria strácala veľa. Mladá Austrálčanka nad ňou teraz vedie už 2:0