Nočná mora všetkých gymnastov. Prečo odstúpila Simone Bilesová?

Simone Bilesová vysoko vo vzduchu.
Simone Bilesová vysoko vo vzduchu. (Autor: SITA/AP)
Titanilla Bőd|28. júl 2021 o 14:45

Nevydarený dopad môže v gymnastike znamenať vážny úraz.

Veď ju nič nebolí, tak prečo sa nemôže prekonať? Aj také otázky zazneli na adresu najúspešnejšej americkej gymnastky Simone Bilesovej.

24-ročná športovkyňa najprv odstúpila z finále súťaže družstiev na OH v Tokiu a v stredu oznámila, že nebude súťažiť ani vo viacboji jednotlivkýň. Odvolávala sa na psychické problémy.

Stratila orientáciu

Samotná Bilesová i jej tímové kolegyne pritom uviedli, že už na tréningu sa trápila s menšími stratami orientácie. Tá sa prejavila aj počas finále družstiev v preskoku. „Nemala som šajnu, kde sa vo vzduchu nachádzam. Mohla som si ublížiť,“ vravela Bilesová.

V anglickom gymnastickom slangu sa tento jav familiárne volá „twisties“. Po Bilesovej odstúpení sa na sociálnych sieťach objavilo viacero opisov od bývalých gymnastov.

„Je to akoby ľahký stroke, hlava a telo odrazu nie sú prepojené,“ vysvetľovala bývalá americká gymnastka a olympionička z roku 1988 Missy Marloweová.

Tento stav prirovnávala k tvorivému bloku umelcov, no veľkým rozdielom je, že v gymnastike predstavuje aj značné riziko zranenia.

„Na bezpečné predvedenie týchto prvkov treba byť sústredený na 100 či 120 percent. Ak je niekto iba trošičku mimo, môže si vážne ublížiť,“ povedala Bilesová dávnejšie v súvislosti s náročnosťou jej zostáv.

Zlomila si krk

Ak pretekár stratí orientáciu vo vzduchu, môže mimovoľne spraviť o vrut viac, alebo do iného smeru. Tieto odchýlky od zaužívaného pohybu si veľakrát ani neuvedomuje. Stáva sa aj to, že ukončí daný pohyb skôr a dopadne trebárs aj na krk.

Bývalá gymnastka Jacoby Milesová pred deviatimi rokmi po takomto úraze ochrnula. Milesová práve cvičila na bradlách, keď sa zrazu nevedela orientovať.

„Bojovala som s týmito mentálnymi blokmi počas celej svojej gymnastickej kariéry. Stačil jediný nešťastný moment, aby som si zlomila krk a zostala som paralyzovaná, podľa všetkého do konca svojho života,“ podelila sa o tragickú skúsenosť na sociálnej sieti.

„Som veľmi, veľmi rada, že sa Bilesová rozhodla nepokračovať dovtedy, kým sa psychicky nedá do poriadku. Najmä vzhľadom na náročnosť jej prvkov,“ dodala.

Milesová mala v čase nehody 15 rokov. V súčasnosti študuje na univerzite, je ochrnutá od hrudníka dole a bude navždy odkázaná na invalidný vozík.

Sovietsku gymnastku nútil do prvku tréner

Podobné prípady sa stali už aj v minulom storočí. Sovietsku reprezentantku Elenu Muchinovú nútil do náročného salta tréner. Musela si ho nacvičovať aj krátko po zlomenine nohy.

Počas tréningu pred majstrovstvami sveta v roku 1979 dopadla na bradu a zlomila si chrbticu. Ochrnula a zvyšok svojho života trávila na vozíku. Zomrela v roku 2006.

„Toto zranenie sa dalo predvídať. Povedala som viac než raz, že si určite zlomím krk pri tom prvku. Veľakrát som si ublížila, ale on (tréner Michail Klimenko) mi len odvetil, že ľudia ako ja si len tak nezlomia krk,“ opísala svoje zranenie Muchinová neskôr v dokumentárnom filme. Zomrela v roku 2006.

Hrozné a zúfalé

Po odstúpení Bilesovej sa na sociálnej sieti o svoje skúsenosti s mentálnym blokom podelili aj iné gymnastky, ktoré súťažili na nižšej úrovni. „Bodaj by ľudia pochopili, aké je to strašidelné. Potrebovala som dvoch terapeutov, aby som to prekonala,“ napísala jedna z nich.

„Stalo sa to aj mne. Našťastie, môj tréner ma chytil a tak som nedopadla na chrbát. Stalo sa to pri pomerne jednoduchom cviku,“ uviedla ďalšia.

Členka zlatého amerického družstva na londýnskej olympiáde, McKayla Maroneyová tiež zažila ťažkosti s orientáciou.

„Je to zúfalé. Je to nočná mora všetkých gymnastov. Veľa pretekárov preto ukončí kariéru. Je to hrozný pocit, tvoje telo zrazu nerobí to, čo mu kážeš,“ opisovala vlastné skúsenosti vo videu na Instagrame.

„Simone bola múdra, že chránila svoje telo i myseľ,“ dodala Maroneyová.

Letná olympiáda Tokio 2020 / 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Tokio 2021»Športy»Športová gymnastika»Nočná mora všetkých gymnastov. Prečo odstúpila Simone Bilesová?