06.08.2024 09:00
Deň 11
Minúta po minúte
Live

Schmiedlová odohrala na turnaji v Paríži životné zápasy. Obrovský úspech, zhodnotila

Anna Karolína Schmiedlová.
Fotogaléria (9)
Anna Karolína Schmiedlová. (Autor: TASR)
TASR|6. aug 2024 o 12:58

Slovenská tenisová jednotka obsadila štvrté miesto.

BRATISLAVA. Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová označila svoje vydarené účinkovanie na olympijskom turnaji v Paríži za obrovský úspech.

Konečné štvrté miesto si vybojovala podľa vlastných slov po životných zápasoch.

Dvadsaťdeväťročná Slovenka zdolala v Paríži postupne Britku Katie Boulterovú, Beatriz Haddadovú Maiovú z Brazílie, Talianku Jasmine Paoliniovú a vo štvrťfinále triumfovala nad Češkou Barborou Krejčíkovou.

Potom prišla semifinálová prehra s Chorvátkou Donnou Vekičovou a v súboji o bronz už nedopustila prekvapenie na svoj úkor svetová jednotka rebríčka WTA Iga Swiateková.

Napriek trpkému koncu bez zisku cenného kovu hodnotí svoju olympijskú premiéru pozitívne.

"Oddýchla som si a už si to začínam viac uvedomovať. Bol to pre mňa obrovský úspech. Semifinále však bude stále mrzieť. Ja som od začiatku nemala čo stratiť, dostala som sa na olympiádu relatívne na poslednú chvíľu.

Išla som si po zážitok a skúsenosť. Nemala som na seba veľký tlak, čo mi pomáhalo. Súperky boli favoritky a ja som nemala čo stratiť. Odohrala som svoje životné zápasy," povedala Schmiedlová.

Najviac utkvie v pamäti vyradenie v top forme hrajúcej Paoliniovej a úradujúcej wimbledonskej šampiónky Krejčíkovej: "Sú to hráčky top 10 na svete. Musela som podať výborný výkon, aby som to zvládla. To sa mi podarilo, keďže som hrala naozaj dobre a z toho som mala najväčšiu radosť".

Fotogaléria zo zápasu Anna Karolína Schmiedlová - Barbora Krejčíková na OH Paríž 2024

Schmiedlová si po životnom úspechu vytýčila ciele do ďalšieho priebehu sezóny.

"Nemám ich príliš väčšie, ako tomu bolo doteraz. Chcela by som tento rok uhrať niečo na grandslame, čo sa mi doteraz nepodarilo.

Dúfam, že US Open bude trochu lepšie, to by mi urobilo veľkú radosť, keby som uhrala jeden dva dobré zápasy," poznamenala Schmiedlová, ktorej kariérnym maximom na grandslamoch je vlaňajšie osemfinále z Roland Garros, ktorého dvorce hostili aj olympijský turnaj.

Vďaka štvrtej priečke vylepšila slovenské singlové tenisové maximum v ére samostatnosti.

Daniela Hantuchová postúpila na OH 2012 v Londýne do osemfinále, rovnako ako Dominika Cibulková na OH 2008 v Pekingu a Karina Cíleková Habšudová na OH 2000 v Sydney i na OH 1996 v Atlante.

Za éry ČSSR vybojoval Miloslav Mečíř na OH 1988 v Soule zlatú medailu vo dvojhre a bronzovú vo štvorhre po boku Milana Šrejbera.

Práve Mečíř na utorňajšej tlačovej konferencii v NTC vyzdvihol Schmiedlovej výkony pod piatimi kruhmi: "Myslím si, že to bolo fantastické vystúpenie. Všetci sme s očakávaním sledovali, či sa na olympiádu vôbec dostane.

V každom zápase mala silnejšie hráčky, takže od prvého kola prekvapovala, čo nás veľmi tešilo. Všetka česť za výsledky, ktoré dosiahla. Budeme si to dlho pamätať."

VIDEO: Miloslav Mečíř

Tréner slovenskej tenisovej jednotky Ladislav Simon sa vyjadril k formátu turnaja v jeho záverečnej fáze, ktorý nepovažuje za spravodlivý.

Takisto poukázal na to, že hráčky v Paríži nezískali žiadne body do svetového rebríčka: "Mňa mrzia iba dve veci, podľa mňa by si obe semifinalistky zaslúžili na olympijskom turnaji bronz. Nechať ich hrať o tretie miesto je kruté.

Druhá vec je, že za olympijský turnaj nie sú body do rebríčka WTA, keď v rovnakom čase sa koná 500-tisícový turnaj v USA vo Washingtone.

Hráčky na slabšie obsadenom turnaji môžu bodovať a tieto nie. Pre kompetentných je to na zamyslenie a do budúcna by sa to malo určite zmeniť."

Gabriela Gajanová.
dnes 13:18
Tréner Gajanovej hovorí, že národný rekord môže ešte zlepšiť. Som na ňu veľmi hrdý, dodalPoznamenal tiež, že vydareným účinkovaním pod piatimi kruhmi sa cesta nekončí.
dnes 13:18
Ilustračná fotografia.
dnes 10:10
Jeden zo športovcov mal pozitívny dopingový test, ihneď bol suspendovanýV Paríži zatiaľ nevypukli väčšie dopingové škandály.
dnes 10:10
Thomas Ceccon.
dnes 09:57
Zlatý medailista si zdriemol na tráve v parku, posteľ mu je úzka a maláTaliansky plavec tvrdí, že postele pre športovcov v ubikáciách sú naozaj nepohodlné.
dnes 09:57
Novak Djokovič.
dnes 08:483
Ivaniševič nabáda Djokoviča, aby štartoval aj na OH 2028. Dokáže stvárať bláznivé veci, hovoríGoran Ivaniševič tvrdí, že zisk olympijského zlata v Paríži bude pre Djokoviča veľkou motiváciou.
dnes 08:483
Futbalisti Francúzska oslavujú postup do finále.
dnes 11:39
Futbalový turnaj bude mať po 32 rokoch európskeho víťaza, o zlato zabojuje aj domáci výberObaja finalisti museli v semifinále otáčať vývoj zápasov proti súperom zo severu Afriky.
dnes 11:39
Triatlonisky plávali v rieke Seina na OH 2024 v Paríži.
dnes 10:59
Kvalita vody v Seine sa opäť zhoršila, organizátori museli zrušiť tréningKvalitu vody ovplyvnili silné dažde.
dnes 10:59
Nachádzate sa tu:
Domov»Olympiáda Paríž 2024»Schmiedlová odohrala na turnaji v Paríži životné zápasy. Obrovský úspech, zhodnotila