Primátorka Prešova nedala Tatranu zelenú. Mužstvo sa napriek tomu formuje

Čo bude s Tatranom Prešov?
Čo bude s Tatranom Prešov? (Autor: ilustračné - TASR)
Daniel Dedina|7. júl 2021 o 09:29

Bude šéfom klubu Šesták a trénerom Petruš?

PREŠOV. Futbalovej neistote v Prešove sa zdal byť koniec.

Chvíľu to vyzeralo tak, že v najstaršom futbalovom klube na Slovensku sa konečne môže začať blýskať na lepšie časy.

Po dlhých peripetiách schválili mestskí poslanci v júni kúpu väčšinového balíka akcií klubu. K tomu, aby sa tak skutočne stalo, bolo potrebné ešte vykonanie dvoch krokov.

Podpísanie schváleného uznesenia primátorkou mesta Andreou Turčanovou a následne uzavretie zmluvy s pôvodným väčšinovým akcionárom, spoločnosťou Futbal Tatran, s.r.o.

Zahaprovalo to hneď pri prvom kroku. Turčanová uznesenie (zatiaľ) nepodpísala.

Neefektívne zaobchádzanie s verejnými financiami

„Primátorka nepodpísala uznesenie prijaté mestským zastupiteľstvom z dôvodu zamietavého stanoviska hlavného kontrolóra, na základe ktorého je uvedené uznesenie pre mesto Prešov a jeho občanov nevýhodné a je v rozpore so všeobecne záväznými právnymi predpismi.

Išlo by o neefektívne zaobchádzanie s finančnými prostriedkami daňových poplatníkov. Predaj, prenájom, ale aj kúpa majetku má prebiehať transparentne a za primeranú cenu,“ zdôvodnila pre Sportnet dané rozhodnutie hovorkyňa mesta Prešov Lenka Šitárová.

Veto primátorky budú musieť pravdepodobne opäť prelomiť poslanci.

„Mesto zvažuje niekoľko ďalších možností, ktoré budú predmetom rokovaní. V pláne je aj mimoriadne zasadnutie mestského zastupiteľstva, ktoré by sa malo uskutočniť 20. júla,“ uviedla Šitárová.

Obávajú sa skrytých záväzkov

Začiatkom júna sa na štadióne 1. FC Tatran Prešov konala tlačová konferencia.

Dlhoročný šéf klubu Miroslav Remeta na nej prezentoval aj návrh v znení, ktorý napokon zastupiteľstvo schválilo.

Prečo ho vtedy primátorka neodmietla?

„Mestské zastupiteľstvo schválilo kúpu 86,96 % akcií vlastnených spoločnosťou Futbal Tatran, s.r.o za celkovú cenu vo výške 331 940, 20 eur, a to za určitých podmienok. Jednou z nich je schválenie finančných prostriedkov v rozpočte mesta Prešov.

Ďalšou je však aj to, že stav spoločnosti 1.FC Tatran, a.s. po úhrade zaúčtovaných záväzkov a prevádzkových nákladov nebude obsahovať žiadne záväzky voči skupine partnerských a prepojených obchodných spoločností k spoločnosti Futbal Tatran, s.r.o.,“ argumentuje hovorkyňa mesta.

„Súčasťou zmluvy o prevode akcií bude prehlásenie spoločnosti Futbal Tatran, s.r.o o záväzku ručenia za prípadné záväzky a nutnou podmienkou je aj oboznámiť sa so všetkými zmluvnými vzťahmi, existujúcimi záväzkami a ostatnými dokumentmi o stave spoločnosti 1.FC Tatran, a.s. Obchodná spoločnosť má totiž svoje akcie predávať na základe auditu, čo sa nestalo,“ doplnila.

Preberú klub odchovanci?

Napriek stále nedotiahnutému prevodu akcií klubu, začína A-mužstvo s prípravou na novú sezónu III. ligy Východ.

Vedením klubu by mal byť poverený Stanislav Šesták, ktorý sa v posledných rokoch angažuje v popradskom futbale.

Novým trénerom by sa mal stať Róbert Petruš, takisto bývalý úspešný hráč Tatrana, ktorý v uplynulej sezóne priviedol k postupu štvrtoligové Raslavice.

Petruš by mal na tomto poste nahradiť Jozefa Kováča, ktorý pôsobil ako hlavný tréner v závere skrátenej predchádzajúcej sezóny a spolu s ďalšími ľuďmi sa pričinil o to, že klub vôbec sezónu dohral, kvôli čomu mu nehrozilo vylúčenie zo súťaže.

Domáce zápasy po reštarte hrávali Prešovčania v neďalekých Ľuboticiach. Na rovnakom mieste odohrajú v stredu 7. júla proti domácemu tímu prvý prípravný zápas v rámci prípravy na nový ročník.

„O tom, kto bude poverený riadením klubu, aktuálne stále prebiehajú rokovania. Mesto Prešov momentálne nie je vlastníkom klubu, preto sa k ďalším otázkam nateraz nebudeme vyjadrovať,“ poznamenala hovorkyňa mesta.

Nový štadión? Stále čakajú

A ako to vyzerá s výstavbou nového štadióna v Prešove? Je jasné, že nedávno avizovaný termín začiatku výstavby „pred letom“ sa už nestihne.

„Stále čakáme na stanovisko Protimonopolného úradu,“ priblížila hovorkyňa mesta aktuálny stav. V prípade kladnej odpovede by už nič nemalo brániť odovzdaniu staveniska.

Mesto za týmto účelom založilo spolu s Prešovským samosprávnym krajom spoločnosť Futbal Tatran Aréna, s.r.o. Dotácia zo strany PSK vo výške takmer sedem a štvrť milióna eur platí, ale krajskí poslanci nedávno odhlasovali vystúpenie z projektu. Jeho realizácia by tak mala zostať na pleciach jediného spoločníka - mesta.

„Podielom PSK v spoločnosti Futbal Tatran Aréna sa bude zaoberať mestské zastupiteľstvo až po tom, čo bude výstavba nového futbalového štadióna v plnom prúde,“ dodal Šitárová.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Primátorka Prešova nedala Tatranu zelenú. Mužstvo sa napriek tomu formuje