04.08.2024 08:30
Deň 9
Minúta po minúte
Live

Trpko-sladké slovenské finále. Barteková sa nechytila, Hockovej odišla hlava

Slovenské strelkyne Danka Barteková (vľavo) a Vanesa Hocková počas finále skeetu na OH v Paríži.
Fotogaléria (32)
Slovenské strelkyne Danka Barteková (vľavo) a Vanesa Hocková počas finále skeetu na OH v Paríži. (Autor: TASR / Martin Baumann)
Titanilla Bőd|4. aug 2024 o 18:35

Druhá slovenská medaila na OH v Paríži nebola ďaleko.

CHATEAUROUX. Iba jedna krajina mala dvojnásobné zastúpenie vo finále brokárskej streleckej disciplíny skeetu žien na OH 2024 v Paríži.

Slovensko však napokon medailu na strelnici nezískalo. Olympijská debutantka Vanesa Hocková skončila na štvrtom mieste, kým päťnásobná olympionička Danka Barteková obsadila šieste miesto.

Výbuch emócií

Po prvom dni kvalifikácie mali obe Slovenky dobrú východiskovú pozíciu. Danka Barteková spravila v každej z troch sérií 25 výstrelov jednu chybu, zhodou okolností vždy na tom istom terči.

Vanesa Hocková mala o jednu chybu viac. V nedeľu sa však 24-ročnej rodáčke z Trnavy mimoriadne darilo. Bola jednou z dvoch pretekárok, ktoré v druhý deň kvalifikácie nespravili ani jednu chybu, a zo štvrtého miesta si zaistila istý postup do šesťčlenného finále.

Danka Barteková netrafila v oboch sériách po jednom terči a o postup do finále musela zabojovať v rozstrele.

O dve miesta sa uchádzali štyri pretekárky a napokon po dramatickom vývoji si účasť vo finále zaistila aj Barteková, ktorá strieľala už na piatej olympiáde.

Z postupu do finále sa veľmi tešila. „Bol to výbuch emócií,“ uznala.

Vlani vyhrala majstrovstvá Európy i sveta, ale po „stratosférickom“ roku sa jej v tomto roku darilo menej.

Chýbal jeden úlomok

„Bol to veľmi náročný rok, energeticky som sa vybila na to, aby som zvládala preteky. Tak ako minulý rok mi všetko vychádzalo, tak tento rok nič. A vo finále, tak ako som sa nechytila celý rok, nechytila som sa ani teraz. Chýbal jeden úlomok, kúsok šťastia, aby som urobila to, čo viem robiť,“ vravela Barteková po súťaži.

„Danka to odmakala. Maximálne to oddrela. Sama hovorila, že ešte nezažila takto vydreté preteky,“ vravel Bartekovej tréner Štefan Zemko.

Potvrdil, že v tejto sezóne museli začať od piky. „Trochu sme sa trápili, ale od začiatku sme dreli. Vytvorila si tím ľudí, až sme sa dostali do finále na olympiáde. Nebolo to ľahké,“ doplnil. 

Fotogaléria: Danka Barteková a Vanesa Hocková počas kvalifikácie a finále skeetu na OH 2024

Počas finále sa Barteková často pozerala do hľadiska, hľadala očami členov svojho tímu.

„Potrebovala som potvrdenie, že všetko je v poriadku. Števo Zemko stál za mnou a videl každý môj výstrel. Bol tu aj môj taliansky technický tréner Sandro Bellini, sedel medzi divákmi. Pokoj mi dodával môj priateľ Patrik,“ vysvetľovala Barteková.

Uvedomuje si, že dve Slovenky vo finále sú obrovský výsledok. „Vzdávam hold Vanese, že ustála takýto tlak na prvýkrát. Škoda toho jedného stanovišťa, ktoré jej nevyšlo,“ naznačila skúsená pretekárka.

Poučí sa do budúcna

Dlho sa zdalo, že Vanesa Hocková v tento deň nič nemôže pokaziť. Po čistom nástrele v druhej časti kvalifikácii išla ako píla aj vo finále až po šestnásty výstrel.

Na ďalšom stanovišti však zo štyroch terčov trafila iba jeden.

Vtedy síce ešte nevypadla, no podľa ďalšieho vývoja pretekov ju práve toto zaváhanie pripravilo o medailu. Napokon skončila na štvrtom mieste.

„Mám zmiešané pocity. Na jednej strane smutná, na druhej strane som rada, že pri mojej premiére som sa dostala do finále. Aspoň sa poučím do budúcna a dúfam, že na tej ďalšej olympiáde budem aspoň o tú jednu priečku vyššie,“ vravela novinárom Hocková.

Po šestnástich bezchybných výstreloch jej tréner Juraj Sedlák už videl na stupňoch víťazov dve Slovenky.

„Ale tento šport vás rýchlo vylieči a vyliečil aj mňa,“ poznamenal tréner Hockovej.

Čo sa v inkriminovanom momente stalo?

„Myslím si, že mi trošku odišla koncentrácia, odišla hlava. Asi som už trocha začala aj kalkulovať a takto to dopadlo,“ poznamenala mladá Slovenka.

Svoj olympijský debut však celkovo hodnotila pozitívne. „Je to niečo neuveriteľné,“ vyzdvihla. Po vybojovaní olympijskej miestenky sa jej darilo postupne zlepšovať a tento trend potvrdila aj v Chateauroux.

Dôležitosť olympiády si nepripustila, preteky si užívala a nemala stres. Verí, že ich úspech priláka na strelnicu viac mladých ľudí.

Nechce rozhodovať v emócii

Hocková je predstaviteľka novej generácie a už bezprostredne po súťaži v Chateauroux hovorila smerom k ďalšej olympiáde v Los Angeles.

„Dalo mi to veľmi veľa, najmä sebavedomie a chuť strieľať ďalej. Dúfam, že sa dostanem aj do L.A. a podám tam dobrý výkon,“ uviedla Hocková.

Podobne to vidí aj tréner Juraj Sedlák. „Za posledné dva roky sa posunula veľmi vysoko, osobnostne aj technicky. Ak bude pracovať takým spôsobom, ako doteraz, myslím si, že o štyri roky sa môže zaradiť do užšej svetovej špičky,“ domnieva sa kouč perspektívnej strelkyne.

U 39-ročnej Bartekovej je to iné. Ešte nie je rozhodnutá, či chce pokračovať v kariére ďalšie štyri roky.

„Povedala som si, že nebudem robiť rozhodnutia v smútku, v plači, ani vo výbuchoch radosti. Nechcem robiť rozhodnutia vtedy, keď nemám čistú hlavu,“ zdôraznila Barteková, ktorá je aj členkou Medzinárodného olympijského výboru.

„Keď si mám predstaviť absolvovať toto znova, sedem rokov roboty, vôbec to nejde. Ale možno pôjdem domov a poviem si: LA je moja,“ usmiala sa slovenská strelkyňa.

Pred hrami v Paríži sa od strelcov čakala aspoň jedna medaila. Napokon z toho boli dve finálové účasti práve vďaka skeetarkam.

 „Ak sa od športovcov veľa čaká, tlak je enormný. S tým sa veľmi ťažko pracuje. Možno, keď už nebudú od streľby také očakávania, možno príde zase medaila,“ skonštatoval tréner Štefan Zemko.

Sara Erraniová a Jasmine Paoliniová vo finále OH v Paríži.
dnes 19:371
Paoliniovú vypadnutie so Schmiedlovou mrzieť nemusí, vo štvorhre oslavuje zisk zlataVo finálovom súboji zdolal taliansky pár ruské tenistky Šnajderovú a Andrejevovú.
dnes 19:371
Claire Michelová dostáva pomoc od nórskej triatlonistky Lotte Millerov po triatlone žien na OH 2020 / 2021 v Tokiu.
dnes 20:27
Belgickí triatlonisti sa odhlásili zo štafety, dôvodom je choroba. Špekuluje sa nad ochorením z vodyOchorieť mala podľa belgického olympijského výboru bronzová medailistka z ME 2018.
dnes 20:27
Americký plavec Bobby Finke.
dnes 19:10
V olympijskom bazéne padli dva svetové rekordy, oba prekonali AmeričaniaDruhú zlatú medailu na OH v Paríži získala švédska plavkyňa Sarah Sjöströmová.
dnes 19:10
Jakub Grigar v jazde kajak krosu počas olympijských hier v Paríži.
Nikola Baďovádnes 15:40
Grigar postupuje v kajak krose ďalej. Náplasť za sklamanie v klasickom slalome, hovoríSlovenský kajakár absolvoval za posledných šesť dní sedem súťažných jázd.
Nikola Baďovádnes 15:40
Zľava Monica Doria Villarublová z Andory, Haruka Okazakiová z Japonska, Slovenka Eliška Mintálová a Li Š'-tching z Číny.
Nikola Baďovádnes 16:58
Mintálová v závere prehrala silový súboj o postup do štvrťfinále kajak krosuPoslednú bránu neprešla správne.
Nikola Baďovádnes 16:58
Peter Sagan štartuje preteky s hromadným štartom na OH 2024.
dnes 11:02
Dopredu o tom nevedel, zistil to na poslednú chvíľu. Sagan odštartoval mužské preteky Trojnásobný majster sveta zavítal po pretekoch aj do slovenského domu.
dnes 11:02
Kaylia Nemourová po zisku zlata na OH 2024 v Paríži.
dnes 18:26
Rodáčka z Francúzska získala v gymnastike prvé víťazstvo Afriky, druhé zlato pre FilipíncaYulo je len druhým Filipíncom, ktorý získal zlato na letnej olympiáde.
dnes 18:26
Zlatý medailista Kim Woo-jin.
dnes 17:55
Lukostreleckí Messi a Ronaldo sa stretli vo finále, o víťazovi rozhodli tri milimetre Tridsaťdvaročný Kim Woo-jin sa stal najúspešnejším lukostrelcom v olympijskej histórii.
dnes 17:55
Nora Jenčušová (uprostred) počas  pretekov žien s hromadným štartom na OH v Paríži.
dnes 18:172
Zlatú medailu si vybojovala prekvapivá víťazka, Jenčušová sa zviditeľnila v sólo únikuSlovenská cyklistka sa však do boja o medaily nezapojila.
dnes 18:172
Maďarský plavec Kristóf Milák po víťazstve vo finále na 100 m motýlik na OH 2024.
Titanilla Bőddnes 08:0031
Nedáva najavo emócie, ignoruje médiá. Maďarský ufón získal v Paríži zlatoPlavec Kristóf Milák vyhral na 100 metrov motýlik.
Titanilla Bőddnes 08:0031
Danka Barteková. online
dnes 13:506
Skeet na OH 2024: Barteková ani Hocková medailu vo finále nevybojovaliSledovali ste online prenos z finále skeetu žien na OH 2024. Predstavili sa v ňom aj slovenské reprezentantky Danka Barteková a Vanesa Hocková.
dnes 13:506
Čchin-wen Čeng
dnes 09:212
Údery nerozhodujú, ale trpezlivosť a mentálna sila, vraví olympijská šampiónkaV tenise bola v detských časoch jej veľká inšpirácia krajanka Na Li.
dnes 09:212
Julien Alfredová.
dnes 11:322
Doteraz bol najlepší výsledok 6. miesto. Alfredová vybojovala pre karibskú krajinu prvú medailuZlatú medailu získala aj Thea LaFondová z Dominiky.
dnes 11:322
Cristina Bucsaová a Sara Sorribesová Tormová.
dnes 14:16
Česko ďalšiu medailu zo štvorhry nezískalo. V súboji o bronz jasne podľahlo ŠpanielskuŠpanielky už v úvode potvrdili papierové predpoklady a v prvom geme získali brejk.
dnes 14:16
Jakub Grigar.online
dnes 12:30
Kajak kros na OH 2024: Grigar obsadil v osemfinálovej jazde druhé miesto a postúpilSledovali ste online prenos z kajak krosu na OH 2024. Predstavil sa aj Jakub Grigar.
dnes 12:30
Danka Barteková.
dnes 12:428
Slovensko bude mať dvojnásobné zastúpenie vo finále. Po dráme postúpila aj BartekováFinále pokračuje v nedeľu poobede.
dnes 12:428
Novak Djokovič. online
dnes 11:0017
Tenis na OH 2024: Djokovič zdolal vo finále Alcaraza a oslavuje zlatú medailuSledovali ste s nami online prenos z finále tenisovej dvojhry mužov na OH 2024: Novak Djokovič - Carlos Alcaraz.
dnes 11:0017
Eliška Mintálová v disciplíne kajak kros počas OH v Paríži 2024.online
dnes 13:451
Kajak kros na OH 2024: Mintálovej jazda nevyšla a do štvrťfinále nepostúpilaSledovali ste online prenos z kajak krosu na OH 2024. Predstavila sa aj Eliška Mintálová.
dnes 13:451
Nachádzate sa tu:
Domov»Olympiáda Paríž 2024»Trpko-sladké slovenské finále. Barteková sa nechytila, Hockovej odišla hlava