Futbal dostal stopku. Krajské zväzy hovoria o tragédii a zúfalstve

(Autor: ilustračné - Ivan Mriška)

Šéf Bratislavského futbalového zväzu označuje rozhodnutie za choré.

BRATISLAVA. Slovensko pristúpi k zákazu hromadných podujatí na čele so športom.

Šéfovia regionálnych zväzov hovoria o katastrofe.

Jánošík: Nedokážem sa s tým stotožniť

„Tragédia. Nedokážem sa s tým stotožniť. Zakazovať futbal, kde sú ľudia na čerstvom vzduchu? Choré,“ na aktuálne rozhodnutie Ústredného krízového štábu reagoval šéf Bratislavského futbalového zväzu Juraj Jánošík.

„Som veľmi smutný z tohto rozhodnutia a nevidím žiadne racionálne zdôvodnenie takýchto krokov voči amatérskemu futbalu. Absolútne tomu nerozumiem.

Ani jedno stretnutie, a od začiatku sezóny sa ich odohralo mnoho, nebolo rozbuškou a iniciátorom nákazy,“ neskrýva rozhorčenie prvý viceprezident Slovenského futbalového zväzu a predseda Východoslovenského futbalového zväzu Richard Havrilla.

„Na dedinách a v malých mestečkách je futbal jedinou zábavou a keď ho zakážu, je to smutné. Čakáme ešte na rozhodnutie, či sa bude môcť hrať aspoň bez divákov. Ak nie, bude to absolútne nešťastný koniec a totálna tragédia,“ smutne konštatoval šéf futbalu na západe Ladislav Gádoši.

„Zdá sa mi to ako dosť nešťastné rozhodnutie. V krátkej dobe budeme musieť riešiť, čo ďalej,“ doplnil vedúci sekretár Stredoslovenského futbalového zväzu Ladislav Matejka.

Pretestovať nedokážu

Výnimky pri organizovaní hromadných podujatí majú sobáše, pohreby, krsty či zasadnutia orgánov verejnej moci.

Cirkevné, rodinné, kultúrne či športové podujatia sa môžu uskutočniť, len ak budú mať všetci účastníci negatívny test na COVID-19 starší menej ako 12 hodín.

„To nebude možné zrealizovať,“ tvrdí Jánošík.

„Musíme počkať na presné znenie rozhodnutia najvyšších orgánov. Intenzívne sa zaoberáme touto situáciou. Je to obrovská rana pre amatérsky futbal,“ domnieva sa Gádoši.

Na území ZsFZ sa odohrá okolo 18 000 stretnutí ročne v rôznych kategóriách. Pre koronavírus zatiaľ museli odložiť len zopár stretnutí.

„Týkalo sa to asi desiatich zápasov. Keď sa vyskytli prípady, vždy sme reagovali operatívne,“ dodal Gádoši.

Zápasy by mohli byť v zime

V ligových súťažiach na strede zostáva v jesennej časti dohrať šesť kôl, na západe a v Bratislave dokonca až sedem.

Podobná situácia je na východe. Na programe je ešte sedem, v piatej lige šesť kôl.

„Neviem si predstaviť, ako amatéri budú na jar hrať dvadsať a viac zápasov. Podľa mňa je to nereálne, došlo by len k zraneniam. Myslel som, že športom ide človek k zdraviu, ale na Slovensku asi nie. Smutný príbeh,“ myslí si Jánošík.

„Počkáme si na ďalší vývoj situácie a potom uvidíme,“ nechcel predbiehať Havrilla. Zameškané zápasy by sa mohli uskutočniť v zime na umelých trávnikoch.

Matejka: Nebudeme nič chcieť anulovať

Nepredpokladám, že športové podujatia sa budú konať takýmto spôsobom a skôr budú zrušené.


Ján Mikas, hlavný hygienik SR

„Ak by sa teraz na jeseň už nehralo, budeme sa snažiť urobiť všetko preto, aby sa súťaže na jar riadne dohrali. Určite nebudeme nič chcieť anulovať. Lenže problém budeme mať aj s klimatickými podmienkami.

Niekde na juhu môžeme začať skôr, ale na Orave či Kysuciach môže byť v tom čase ešte sneh. Uvidíme, škoda, že sme nevydržali ešte aspoň dva týždne,“ doplnil Matejka.

Interné tréningy v kluboch možné budú, súťažné zápasy však majú až do odvolania stopku. Tréningy detí sa neodporúčajú.

V hre nie je ani variant športových podujatí bez divákov, aj keď o tom sa ešte bude hovoriť.

„Sme zúfalí, ak by sme nemohli na jeseň hrať, zrejme bude koniec sezóny. Pretože nie je mysliteľné, aby sme amatéri na jar dohrávali toľko zápasov. Situáciu sledujeme, všetky krajské zväzy sme v kontakte a budeme spoločne koordinovať ďalší postup,“ doplnil Gádoši.

„Táto téma nie je úplne uzatvorená. V súčasnosti je platná výnimka pre podujatie, kde si organizátor zabezpečí, aby všetci mali negatívny test nie starší ako 12 hodín.

Avšak, je to veľmi náročné za zmanažovanie testovania a podujatia. Nepredpokladám, že športové podujatia sa budú konať takýmto spôsobom a skôr budú zrušené,“ povedal hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Futbal dostal stopku. Krajské zväzy hovoria o tragédii a zúfalstve